A hagyományos színházzal ellentétben nem kész dramaturgiával találkozunk egy playback-színházban, hanem rögtönzötten játszott történeteket láthatunk az élet valóságából merítve. Mégpedig abból, amit mi nézők meséltünk magunkról. Javíthatjuk életminőségünket, munkatársi viszonyunkat vagy párkapcsolatunkat is általa.

Egy playback-színházi előadásra egyfajta nyitottsággal érdemes elmenni, mert nem egy kész, előre megírt darabot kapunk, mi több az ott rögtönzött előadás nem csupán a színészek, szereplők kútfejéből pattan ki, hanem a nézők személyes életéből, élményeiből, életérzéseiből, történeteiből improvizálnak. A playback-színház így az interaktivitást, a történetmesélést állítja a színházi előadás középpontjába.  Fontos szerepe van a játékmesternek, aki egyfajta moderátorként  közvetít a nézők és a szereplők között, segíti a nézőt úgy mesélővé válni, hogy biztonságban érezve önmagát bátran fel merje tárni élete történetét.

Egy kis történelem röviden: A playback-színház  visszanyúlik Jakob L. Moreno úgynevezett Stegreiftheater, azaz rögtönzés színházához 1921-23 között Bécsben. Ebben a színházban személyes történetek elevenedtek meg. A színészek az elmondott történeteket improvizálva játszották el. Moreno ebből a kísérletéből fejlesztette ki később a pszichodráma gyógyító módszerét.

Jonathan Fox 1975-ben keltette újra életre Moreno színházi kísérletét, és megalapította az első playback-színházat az Amerikai Egyesült Államokban. Ma már hazánkban is több, mint egy tucat playback-színház van.

Átrendeződő gondolatok

A playback-színház a szórakoztatáson túl, a szó nem szoros értelmében gyógyító hatású is. A visszajátszott élettörténetek új megvilágításba kerülnek benne, hiszen egy alaptéma mások spontán és kreatív kibontásában  visszaadja az adott helyzetet annak a nézőnek, aki azt átélte, így másfajta magyarázatot, megoldást, lehetőséget, feldolgozási élményt nyújt a számára. Továbbá a többi nézőből éppúgy, mint magukból a színészekből is előcsalhatja – az eljátszott történethez hasonló – saját korábbi élményét is. A felmerülő kérdésekre így választ kaphat a mesélőn túl a többi néző és a színész is. Továbblépési mintát kaphatnak, legyen szó baráti kapcsolatról, családi viszályról, személyes tragédiáról, házastársi konfliktusról, munkahelyi gondokról vagy gyermeknevelésről.

– Nem célja a gyógyítás, de mindenképpen átrendezi fejben a gondolatainkat,  rögtönzés hatással van a színészeinkre és a nézőre is. A színészeink hétköznapi emberek. Ötödik éve vagyunk jelen a visszajátszó improvizációs színház közösségében. Mindannyiunknak egyfajta hobbi a színház. A budapesti RS9 Színházban vannak a fellépéseink  – mutatkozik be dr. Jakab Júlia, a Fabulatorium Playback-színház társulatvezetője a Szoknya és Nadrág magazin olvasóinak.

Fabulatorium Playback-színház 

Még évekkel ezelőtti eredményének tartja a társulatvezető azt az esetet, amikor egy egyetemista lány, választás előtt állt a testnevelés és a pszichológia tanulmányai között. Akkori társulatával Júlia nem választást kínált rögtönzésükkel, helyette megmutatták: miért nem kellene lemondania egyikről sem. A lány végül évekkel később megejelent egy előadásukon és kiderült akkor, hogy a színházi élménytől ráébredt: nem szeretne választani, és végül úgy alakította, hogy mindkét szakot elvégezte és mindkettőt kiválóan alkalmazza az életében.

A Fabulatorium Playback-színház rendszeres havi előadásaik mellett konferenciákon, céges csapatépítő rendezvényeken, családi és közösségi ünnepeken, képzéseken is fellép. 

– Egy konkrét munkahelyi szituáció rögtönzött újra eljátszása után lehetetlen úgy visszamenni dolgozni, hogy az előadáson látottak ne motoszkáljanak a kollégák fejében pozitív megoldást nyújtva – tudjuk meg a társulatvezetőtől,  miért is működik a Playback színház egy csapatépítő tréningen.

Jelenleg nyitott a társulat az új fellépők fogadására. Próbáikat Budaörsön tartják a Terrapark irodaház konferenciatermében. Szeptember 9-én 10:00 és 18:00 óra között várják azokat, akiknek kedvük lenne kipróbálni, mit jelent a playback improvizációs színház, milyen játszani, elmesélni és megnézni a saját történetüket. Jelentkezés a fabulatorium.playback@gmail.com email címen lehet.