Egy jó ideje érdeklődéssel követjük Fábián Réka Margit képzőművész munkáit a közösségi oldalakon. Újraéledő népi motívumokkal díszít fel tárgyakat, elsősorban bútorokat, ládákat, hogy azok, a régiből vagy akár az újból, még újabb külsőt nyerjenek. A FolkReMade hamarosan nyitó, háromnapos kiállításán élőben is megcsodálhatjuk mindazt, amit eddig csak fotóról láthattunk. Fábián Réka Margit képzőművésszel telefonon beszélgettünk munkájáról.

Fábián Réka Margit képzőművész, festő-restaurátor már gyermekként magába szívta a hagyományos népművészeti minták jelentőségét. Az apai ágon, dédszüleitől fennmaradt balatonfenyvesi nyaralóban ott sorakoztak a palóc, és a szomszédos falu, Buzsák motívumai a díszpárnákon, a függönyön, a terítőn.

Dédapja Fábián Gyula néprajzkutató, festőművész, író palócminta gyűjteménye, az 1900-as évek elejéről is megihlette, ez a Malonyai Dezső: A Magyar Nép Művészete könyvben található meg leginkább.

– A dédapám rég megjelent műveit, munkáit igyekszem összegyűjteni. Néhány eredeti pauszpapírra rajzolt örökségem is van tőle. Régóta tervem volt, hogy kezdjek ezekkel a motívumokkal valamit, hogy újra szem elé kerüljenek, beillesszem őket a hétköznapokba – nyúl vissza a FolkReMade kezdeteihez Fábián Réka Margit. 

Textil helyett bútorok

Réka elmeséli, hogy mintegy húsz éve iparművésznek készült, akkor még inkább textilekben, ruhákban gondolkodott, hogy azokra varázsolja rá a gyönyörű néprajzi motívumokat, ám a képzőművészeti egyetemre is jelentkezett, és végül ott végzett festő-restaurátor művészként. Ma a Magyar Filmlaborban dolgozik, ahol filmeket restaurál. Mellette antik kályhákat és festményeket újít meg, vagy éppen egy-egy lakberendezési felkérésnek tesz eleget.

Arra, hogy végül bútorok hordozzák a különféle népművészeti motívumokat, az a lakberendezési végzettségével került a gondolataiba. Az újraéledő népművészeti motívumok így jelennek meg új és régi tárgyakon, leginkább bútorokon. 

Míg a régi tárgyak felújítása a restaurálási szeretetét mozgósítják Rékában, addig a motívumok kikeresése, újra rajzolása, színezése a gyökereihez vezetik vissza, és festőként adnak lendületet a számára.

Újraéledő palóc motívumok 

Rékával beszélgetünk arról, milyen mintákat kedvel inkább: – A palóc elsőként, de nagy kedvencem még a matyó, az antik matyó, ami nem annyira színes, hanem óarany színű, sárgás, barnás, kékes, és a rábaközi, illetve a buzsáki motívumok a dédszülői nyaralóból.

A palócban nagyon sok a virágminta, például a cakkosabb szélű rózsabimbó, amit sokan tulipánnak mondanak, Réka munkái között találunk fekete-fehérre festett motívumokat is.

– A régi motívumgyűjteményekben még fekete-fehérnek látszódnak ezek a minták, és csak pontozással, csíkozással jelölték a felületeket és külön kis magyarázatban írták le, hogy melyik rész milyen színű – ismerteti.

Szerinte, a fekete-fehér megjelenítés önmagában is tud díszíteni, nem feltétlenül kellenek hozzá a színek: – Van egy olyan irány is bennem, hogy visszafogottabban készítsek, mert van, akinek a nagyon színes motívumok nem tetszenek, soknak érzi. Ha kevésbé színes a bútoron a minta, akkor könnyebben integrálható egy mai otthonba, mert modernebbnek tűnik. Hasonlít a skandináv vagy más letisztult stílushoz.

Réka a különféle motívumokat komódra, tűlábú retro dohányzóasztalra, éjjeliszekrényre, ágyneműtartó szekrényre, art deco kis asztalra vagy éppen (tulipános) ládára viszi fel vizes bázisú, környezetbarát festékekkel.

FolkReMade – popup kiállítás

A FolkReMade újraéledő bútorokat online megcsodálhatjuk az Instagram és Facebook oldalakon, ez utóbbin vásárolni is tudunk. Most hétvégén, 2022. április 29-e péntektől – vasárnapig élőben is megnézhetjük, megtapinthatjuk azokat.

A FolkReMade – popup kiállítás a az újraéledő motívumokkal az újjászülető tárgyakon a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban lesz elérhető Budapesten, a XII. kerületben a Zugligeti út 64. szám alatt. A kiállítást Novák Péter nyitja meg. A további kellemes zenei hangulatot Mátyássy Kála Cecília, Mátyássy Bence és Szakál Tamás nyújtja.

Kiállítás megnyitója április 29-én pénteken 16:30-kor lesz.

 

Fotó: FolkRemade