A citromról nem szokás ódákat zengeni. A citrom csak úgy van. Vásároljuk, ha nyáron limonádéra vágyunk, hidegben amikor teát főzünk, ha süteményt sütünk vagy halat készítünk. Ritkán, nagyon ritkán jut a hangsúly kizárólag a citromra. Kivéve most. Ebben az írásunkban most a citromé a főszerep. Mert a citrom nem kizárólag egy gyümölcs, hanem fűszer is.
A citromnak indokolatlanul csak a mellékszerep jut, pedig egy roppant sokoldalú gyümölcs, többször is gondolhatnánk rá a konyhában. Már csak azért is, mert a citrom tulajdonképpen mindig kéznél van. Csak az üzletig kell elsétálni érte. Zöldségeshez, piacra vagy élelmiszer boltba. Ennél közelebb ritkán találhatunk, ha csak nincs otthon egy-két citromfánk.
Nem lehetetlen hazánkban termeszteni, kérdés persze, mennyire bőséges termésre van szükségünk? Magról is ki lehet csíráztatni. Mi próbáltuk. Ez volt a házi feladat az iskolában. Most már csaknem húsz centis a kis növényünk. Persze az, hogy lesz-e rajta bármikor termés, az a jövő zenéje.
Nálunk hetente fogy el tíz-tizenkét gyümölcs. Igen, gyümölcs. A citrom(fa) a citrusformák (Citroideae) alcsaládjába tartozó Citrus nemzetség egyik növényfaja, a termése, melyet szintén citromnak hívnak, déligyümölcs és egyben fűszer is. Ez utóbbi miatt fogy nálunk ilyen nagy mennyiségben. Valamit mindig megfűszerezünk, megédesítünk vele. Vagy megfőzöm önmagában, lekvárnak.
A citrom nagyon sokoldalú gyümölcs, fűszer. Számtalan formában felhasználható. Tulajdonképpen nem is olyan nagy baj az, ha bele kell harapni. Citromba harapni kimondottan finom, édes is lehet. Bárhogy is hozza az élet.
Ha citromot dobott az élet…
Ha citromot dobott az élet, készíts belőle limonádét – ezt a mondást sokan ismerjük. Jó tanács tulajdonképpen. Megszívlelendő. Nem jelent mást, mint azt, hogy keressük meg a rosszban a jót is, akárcsak a citromban, ami lehet, hogy savanyú, de pont ez az édes benne. Nem véletlenül teszik a süteményekbe, de erre később visszatérek.
A citromnak tényleg több oldala van, azon kívül, hogy savanyú. És a citromból magából is többféle létezik. Termesztett változataiból a legelterjedtebb az Eureka, ami tíz gerezdből áll és tavasztól nyár végéig terem, a leggyakrabban ezzel találkozhatunk a polcokon. Teljesen sima a héja, göröngyöt ritkán találhatunk rajta. A portugáliai Lisbon és a szíciliai Villafranca hasonlóak hozzá. Mindhárom elliptikus, hosszúkás formájú. Akárcsak a Femminello Ovale, ami már a nevében is jelzi, hogy szintén elliptikus formájú, ez viszont szinte egész évben terem. Egészen pontosan mindig valamelyik alfaja a femminellónak: Az őszi a Primofiori („első virágok”), a téli-tavaszi a Limoni, a késő tavaszi a Bianchetti, míg a nyári a Verdelli.
Hibridek is vannak
A Meyer, a Ponderosa és a Rough Lemon kilógnak a sorból. A Meyer egy hibrid a citrom és a mandarin között. Ovális, de az alja gömbölyű, és olykor csúcsosan van nyaka, gyümölcshúsa narancssárga, mérsékelten savas, pici magjai vannak. És az íze már-már a mandarinéra emlékeztet. Folyton termő, de a legtöbb hozamot decembertől áprilisig hozza, így nekünk is akkor érdemes keresni a boltokban. Nevét Frank Meyerről kapta, aki felfedezte 1908-ban ezt a természetes módon létrejött hibrid fajtát.
A Ponderosa nem biztos, hogy citrom. Feltehetőleg az. De igen savas, savanyú gyümölcs. Rengeteg magja van. Gyümölcse tojás alakú. A Rough Lemon a Ponderosához hasonlóan egy citrom-cédrátcitrom hibrid. Ez egy hideg álló hibrid, ezért egész évben terem. Arról ismerhető fel, hogy nagyon göröngyös a héja, pont ahogy a neve is takarja rough, ami annyit tesz durva, az, hogy a gyümölcs elég nagy, az is szembetűnő.
És ne feledkezzünk meg a lime-ról sem, ami akárcsak a citrom a rutafélék családjába tartozó citrusféle. A lime, zöldcitrom vagy savanyú citrom néven is ismert. Akárcsak a citromnál, a lime-nál is magát a növényfajt, amin terem és magát a termést egyaránt ugyanúgy nevezik: lime. Amit gyakran a citromhoz hasonlítanak, de a lime jóval savanyúbb, jellegzetesebb, mérete kisebb, kerekdedebb és színe jellemzően zöld. Elsősorban italok, főként koktélok ízesítésére használják, de nagyon finom a curry-s ételekhez is, hiszen a curry is egy citromféle cserje leveléből készül.
Édesíteni a citrommal
Jól láthatjuk, ha citromot dob az élet, az talán nem olyan nagy baj, hiszen sokféle citrom van, ami még, ha savanyú is, akkor is van értékük. Mindegyiknek más. Ahogyan a problémáinknak is. Ha kikeveredünk, megoldjuk, legyőzzük őket, az siker. Olyan élet nincs, amiben ne lennének nehézségek, megugrandó akadályok.
A citromhoz elég csak egy kis cukor, máris édes. A fiam a citromot önmagában eszi, néha cukorral. A palacsintára csöpögtetni és azt porcukorral megszórni az egyik kedvenc uzsonnája. Az édes túrós ételekhez is elengedhetetlen.
A citrom, mint gyümölcs a legtöbb édes ételt, a gyümölcsleveseket, gyümölcsből készült szószokat, édességeket és süteményeket is megédesítheti pont azzal, hogy kiegyenlíti a túl édes ízt a savanykásságával. Így az édes étel nem lesz túl tömör, túl ragadós, csak finoman édes.
Legyen az piskóta, rétes, pite, tekercs, kalács, kuglóf, batyu, bukta, muffin, felfújt, palacsinta, ilyen-olyan krém vagy puding, jól jön hozzá pár csepp citrom, vagy éppen a gyümölcs héj reszeléke.
A citrom mindenképpen egy fűszer is, de nem csak az édes ételekhez, hanem a sósakhoz is, a tengeri halakhoz és herkentyűkhöz mindenképpen, de jót tesz a csirkéknek, a rizottóknak, és a különféle tejszínes raguknak. Egy húsos-zöldséges tejszínes ragulevesben a tárkonnyal kéz a kézben járhatnak.
A kávénak is jót tehet a citrus, a világos pörkölésű kávékhoz jól illenek a gyümölcsök, a citrusaromák, erről ITT olvashat Magazinunk különszámában.
A citrom és a héja
Állandó téma az is, hogy bátran vagy sem, merjük felhasználni a gyümölcs héját. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szerint a hazánkba érkező citromok nagy része bizony kezelve van, mert a dél-Európa, a Közel-Kelet, vagy akár a Kínából érkező citromok a 2-3 napos szállítás során megromlanának, ha a leszedés után nem végeznének rajtuk felületkezelést, és nem látnák el felületüket a kiszáradást gátló védőréteggel.
Olvashatjuk a honlapjukon, hogy a külső felületkezelés engedélyezett gombaölő hatású növényvédő-szerek felhasználásával és viaszbevonással történik, de előfordul, hogy növényvédő-szer nélkül, csak viaszréteggel vonják be a gyümölcsöt. A viaszréteg lehet mesterséges vagy természetes viasz, az utóbbi általában méhviasz alapú. Azt viszont mindenképpen tudni kell, és hangsúlyozni, hogy a Magyarországon forgalmazott friss citrusfélék héja biztosan viaszolt.
Azt, hogy a gyümölcs csak viasz védőréteggel bevont, vagy mellette növényvédő-szerrel is kezelték-e, a termék címkéjén, vagy az üzletben a hozzá kapcsolódó feliraton, molinón – még a lédig gyümölcsök esetében is! –fel kell tüntetni! Ugyanígy azt is közölni kell a vásárlóval a NÉBIH szerint, ha a héj fogyasztásra alkalmatlan, mivel a növényvédő-szer a héj illóolajához kötődik és a viaszbevonás miatt később már nem lesz lemosható. Ha a felületkezelésre vonatkozó jelölés nem egyértelmű, javasolt körültekintően eljárni, és a héjat fogyasztásra alkalmatlannak tekinteni.
A hivatal ajánlja, hogy süteménysütésnél frissen reszelt citromhéj helyett használjunk inkább aszalt, vagy kandírozott citrushéj készítményeket mert ezek csak felületkezelés nélküli gyümölcsből készülhetnek. A termék címkéjének ellenőrzésével győződhetünk meg a gombaölőszer mentességről.
A sokszínű citrom felhasználása
És akkor befejezésül néhány egyszerű recept a citrommal. Hiszen a citrom egy roppant sokoldalú gyümölcs, többször is gondolhatnánk rá a konyhában.
Citromos olívaolaj
A finomra reszelt citrom héjából szórjunk 2 kiskanálnyit 2 dl extra szűz olívaolajba. Hagyjuk így két hétig, olykor rázzuk meg az üveget, hogy a felszínre jöjjenek az aranyló citromreszelékek az üveg aljáról. Végül szitán keresztül szűrjük le az olajat. Használjuk halételekhez, csirkéhez vagy hirtelen sültekhez, amit csábítóan megbolondít.
Citrom és lime-lekvár azonnali fogyasztásra
Vegyünk egy kilónyi, tiszta, nagyjából 5-6 kezeletlen héjú citromot, és egy lime-ot. Mi szeretjük, ha a héj benne van, így mi az összest héjastul vágjuk szeletekre, de meg is pucolhatjuk a gyümölcsöket. Főzzünk 2-3 dl vízből és egy kiló cukorból szirupot majd tegyük hozzá a gyümölcsöt is. Ne főzzük sokáig a lekvárt, elég neki húsz perc is, kivéve, ha sötét, ragadósabb lekvárt szeretnénk. Ha el akarjuk rakni azonnal dunsztoljuk, ha nem, akkor a hűtőben is el van vígan, míg meg nem esszük frissen sült kalácsra, kuglófra kenve, mascarpone krém tetejére ültetve piskótával.
Citromszósz halhoz vagy hirtelensültekhez
Két evőkanál vajon pirítsunk meg 1 evőkanál kukoricakeményítőt, ezt öntsük fel 3 dl csirkelevessel, vagy ha az nincs 3 dl vízzel, amihez egy hús vagy zöldségleves kockát teszünk (ha halhoz készül, lehet halászlé is) keverjük csomómentesre, picit hagyjuk gyöngyözni, majd óvatosan adjunk hozzá 2,5 dl sűrű tejszínt, és továbbra is óvatosan folyton kevergetve a szószt adjunk hozzá fél dl citromlét, és egy teáskanálnyi reszelt citromhéjat. Folyton kevergetve pár perc alatt főzzük sűrűre össze. A végén sózzuk és borsozzuk. Ha szeretjük tehetünk bele petrezselymet vagy kaprot.