Forróság ide vagy oda, enni kell. Lehetőleg minél gyorsabban, minél könnyebbet. A pestóval kínált levesek vonzereje a különlegességükben és könnyedségükben rejlik.

A pesztót általában tésztára tesszük feltétként. Esetleg grillezett húsokra és zöldségek mellé kínáljuk. A nyári levesek pestóval tálalva azért is különlegesek, mert enyhe csípőségükkel még frissítőbbek a hagyományos krémleveseknél. De csak addig, míg nem visszük túlzásba a fűszerezést, mert a kánikulában jobb kerülni a lángoló ételeket.

Az első leves paradicsomos, a második sárgarépás. Egyikhez sem kell beszerezhetetlen alapanyag. Taninit vagyis szezámkrémet és chilipasztát már nagyon sok helyen lehet kapni.

Paradicsomleves ázsiai csavarral – pestóval tálalva

Paradicsomleves ázsiai csavarral Fotó: Nora Tysklind

Mindkét levest korábban egy svéd magazinban találtam. Azért szeretem mindkettőt, mert egyik sem hagyományos ízvilágot ígérnek. Ezt a paradicsomlevest a kókusztejszín krémessé varázsolja és meg is őrzi tőle a tejmentességét. Ráadásul semmi köze nincs a hagyományos paradicsomleveshez, amit egyébként szintén szeretek. Ha túl meleg van, akkor kora reggel vagy késő este állok neki megfőzni, mert sütőt kell hozzá kapcsolni.

Azzal is kezdem, hogy a sütőt előmelegítem 175 fokra. A 10-12 nagyobb szemű koktélparadicsomot 30 percig sütöm benne, nagyjából addig míg felpuhul, kissé összeesik. Hagyom hűlni egy kicsit, közben felaprítom az 1 csokor újhagymát, a 2 gerezd fokhagymát, a fél piros chilit és az 1 teáskanálnyi frissen reszelt gyömbért. Amikor a paradicsom kihűlt, lehúzom a héját.

Utána egy serpenyőben felhevítem az 1 evőkanál kókuszolajat, puhára pirítom benne a hagymát és a fokhagymát a chilivel és a gyömbérrel együtt. Ezután hozzáadom a paradicsomot, a 3 evőkanál vörös curry pasztát és az 1 teáskanál mézet, és további egy-két percig pirítom. Ilyenkor már eltelítenek az illatok. Hozzáadom tüstént a 2 deciliter vizet és mintegy negyedóra alatt készre főzöm. A levest botmixerrel simára turmixolom, majd hozzáadom az 1 doboz kókusztejszínt és a fél lime levét. Ízesítem sóval. Az erkélyen termesztett, frissen lecsipkedett korianderlevelekkel és mogyorópestóval tálalom.

Koriander és mogyorópesto a leveshez

Az 1 csésze földimogyorót egy serpenyőben 5 percig pirítom, egészen pontosan addig, míg nem kezd el olajat ereszteni. Az 1 teáskanálnyi mennyiségű gyömbért felaprítom, majd a robotgépbe teszem a mogyoróval, a csokornyi korianderrel, az 1 gerezd fokhagymával, az 1 teáskanálnyi mézzel, a 2 evőkanálnyi szezámolajjal, az 1 lime levével és a lime héjával és a durvára vágott fél piros chilivel együtt. Összeturmixolom pestová, ha szükséges hozzáadok 1-2 evőkanálnyi vizet. Sóval ízesítem.

Nyári levesek pestóval: Sárgarépa leves kurkumával

Sárgarépa leves kurkumával és pestóval Fotó: Nora Tysklind

Ezt a sárgarépás nyári levest pestóval azért is kedvelem, mert gyönyörű a színe. És mert valóban a fenntarthatóság jegyében készül, hiszen a sárgarépa héját is felhasználjuk hozzá. Úgy kezdem, hogy a csaknem 1 kilogrammnyi sárgarépát nagyon alaposan megmosok és megpucolok, lereszelem, és félreteszem a lefaragott héját, hogy abból pestót csináljak, míg fő a leves.

Majd 1 fej vöröshagymát és 2 gerezd fokhagymát apróra vágok és 2 evőkanálnyi olajon üvegesre pirítom. Hozzáadom az 1 teáskanálnyi köményt, a fél teáskanálnyi őrölt kurkumát, és a lereszelt sárgarépát. Az egészet, kavargatás mellett 1-2 percig pirítom.

Felöntöm 8 deciliternyi vízzel, beleteszem a búzamentes leveskockát, és addig főzöm míg a sárgarépa puhára puhul. Ez nagyjából negyedóra-húsz perc. Ha elkészült botmixerrel simára keverem. Ízlés szerint sózom és borsozom. Végezetül hozzáadok még 1-2 kanál sűrű tejszínt. Sárgarépa pestóval és friss korianderrel tálalom.

Intelligens sárgarépa pesto, a sárgarépa héjából

A kilónyi sárgarépáról lepucolt héjat, durvára vágom, és aprítógépben összekeverem egy fél csomag korianderrel, fél csésze tahinival, 1 gerezd durvára vágott fokhagymával és fél citrom levével. Lassan csurgatva, meg-meg kavarva hozzáadagolok 1 deciliter olívaolajat, hogy krémes pestót kapjak. Ha úgy érzem, nem elég lágy, 1-2 evőkanálnyi vízzel hígítom. A legvégén sózom és borsozom.

Ezeket a leveseket mi nem bírjuk abbahagyni. Szerintünk tényleg hűsítőek. Pont azért, mert nem a megszokottak. Kissé pikánsak, de nem túlzottan. Ráadásul gyorsan és könnyen elkészíthetőek. Bízom benne a nyári levesek pestóval műfaját az olvasó is megkedveli.

Sárgarépa Pesto Fotó: My Kids Lick The Bowl

Forrás: ITT
Fotó: Nora Tysklind

Polgár Ágnes