
Tíz év búzamentes étkezés után, minden kezdő gluténérzékenynek üzenjük, ne keseredjen el, bármi elkészíthető búza nélkül, csak meg kell találnia a számára megfelelő lisztféléket és a hozzájuk jól működő recepteket.
Az elmúlt tíz évben igen sok lisztfélét kipróbáltam, minden olyat, ami nem szimplán gluténmentes, hanem búzamentes is, mert búzaallergiás vagyok. Ezek a lisztek árpát, vagy hajdinát sem tartalmaztak, mert azokkal is gondom van. A kísérletezésben a legnagyobb támaszom a barátnőm Csanádi-Tóth Krisztina volt, akinek fotóit az olvasóik is ismerhetik.
Krisztával ezt a gluténmentes fánk receptet számtalanszor megsütöttük már. Bevált recept, amennyiben nem hagyunk ki egy lépést sem az elkészítés sorén. A legfontosabbat sem, az úgynevezett fordított kelesztést. Vagyis, hogy előbb szaggatjuk, formázzuk a tésztát és utána kelesztjük, mégpedig a gluténmentes fánk esetében sütőben.
Azért nem dolgozunk úgy, mint a hagyományos búzából sült fánk esetében, azaz nem a gyúrás, kelesztés után szaggatjuk a tésztát karikákra, mert a búzamentes lisztből pont, hogy a sikér hiányzik, ami adná a megsült tészta tartását, magasságát, szivacsosságát. És azért sem mert, ha a kelesztés után szaggatnánk a tésztát, azzal széttörnénk, kinyomnánk a tésztából a korábban a gyúrással és keléssel keletkező levegő buborékokat, amik könnyűvé teszik a gluténmentes fánk tésztát.
Hozzávalók
300 gramm Mix B – Bread-Mix
50 g cukor
1 csipet só
4 g porélesztő
25 g olvasztott margarin vagy 20 g laktózmentes vaj
200 ml laktózmentes tej
1 tojás
Opcionálisan: 1 narancs vagy 1 citrom reszelt héja
Opcionálisan: 1 ek sütőrum
Feltét: porcukor, sárgabarack lekvár
Elkészítés
A lisztet elkeverjük a cukorral, sóval, porélesztővel, majd hozzáadjuk a felmelegített tejet, olvasztott margarint vagy vajat, tojást, opcionélisan a reszelt citrom vagy narancshéjat (vegyesen is finom) és a rumot, mindezt kézzel vagy robotgép dagasztófejével alaposan összedolgozzuk a tésztát. Letakarva 30 percig pihentetjük.
Enyhén vajas vagy olajozott felületen kinyújtjuk mintegy 1 -1,5 cm vastagságúra, és kör alakú pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk a fánkokat. A fánkok közepébe az ujjunkkal mélyedést nyomunk, és egy tepsire sorakoztatva a sütőbe tesszük, és 40 fokon kb. 30 percig kelesztjük őket. Ha a sütőn a legkisebb hőfok az 50 fok lenne, az is tökéletes.
Olajat hevítünk, majd mélyedéssel lefelé nézve beletesszük a fánkokat, és mindkét felüket aranybarnára sütjük. A lyukas oldalával mintegy 3 perc, a sima oldalán két perc alatt.
Papírtörlőn lecsepegtetjük, majd porcukorral meghintve, lekvárral tálaljuk.
Forrás: ITT
Fotó: A szerzőé
Van gondolatod, tapasztalatod a témában? Írd meg a véleményed vagy történeted a Facebook-oldalunkon – kíváncsiak vagyunk, te hogyan látod!
Ha úgy érzed, másnak is adhat ez a cikk valamit, oszd meg bátran – egy jó gondolat néha messzebb gyűrűzik, mint hinnénk.
Támogass bennünket, hívj meg egy kávéra.
Olvasd el az Adatkezelési tájékoztató-t.