A farsangi fánkról senkinek sem kell lemondani, még egy gluténérzékenynek sem. Biztos, többször kipróbált receptet hoztunk.

Tíz év búzamentes étkezés után, minden kezdő gluténérzékenynek üzenjük, ne keseredjen el, bármi elkészíthető búza nélkül, csak meg kell találnia a számára megfelelő lisztféléket és a hozzájuk jól működő recepteket.

Az elmúlt tíz évben igen sok lisztfélét kipróbáltam, minden olyat, ami nem szimplán gluténmentes, hanem búzamentes is, mert búzaallergiás vagyok. Ezek a lisztek árpát, vagy hajdinát sem tartalmaztak, mert azokkal is gondom van. A kísérletezésben a legnagyobb támaszom a barátnőm Csanádi-Tóth Krisztina volt, akinek fotóit az olvasóik is ismerhetik.

Krisztával ezt a gluténmentes fánk receptet számtalanszor megsütöttük már. Bevált recept, amennyiben nem hagyunk ki egy lépést sem az elkészítés sorén. A legfontosabbat sem, az úgynevezett fordított kelesztést. Vagyis, hogy előbb szaggatjuk, formázzuk a tésztát és utána kelesztjük, mégpedig a gluténmentes fánk esetében sütőben.

Azért nem dolgozunk úgy, mint a hagyományos búzából sült fánk esetében, azaz nem a gyúrás, kelesztés után szaggatjuk a tésztát karikákra, mert a búzamentes lisztből pont, hogy a sikér hiányzik, ami adná a megsült tészta tartását, magasságát, szivacsosságát. És azért sem mert, ha a kelesztés után szaggatnánk a tésztát, azzal széttörnénk, kinyomnánk a tésztából a korábban a gyúrással és keléssel keletkező levegő buborékokat, amik könnyűvé teszik a gluténmentes fánk tésztát.

Gluténmentes fánk fánk
Schär Mix B – Bread-Mix lisztből

Hozzávalók
300 gramm Mix B – Bread-Mix

50 g cukor

1 csipet só

4 g porélesztő

25 g olvasztott margarin vagy 20 g laktózmentes vaj

200 ml laktózmentes tej

1 tojás

Opcionálisan: 1 narancs vagy 1 citrom reszelt héja

Opcionálisan: 1 ek sütőrum

Feltét: porcukor, sárgabarack lekvár


Elkészítés
A lisztet elkeverjük a cukorral, sóval, porélesztővel, majd hozzáadjuk a felmelegített tejet, olvasztott margarint vagy vajat, tojást, opcionélisan a reszelt citrom vagy narancshéjat (vegyesen is finom) és a rumot, mindezt kézzel vagy robotgép dagasztófejével alaposan összedolgozzuk a tésztát. Letakarva 30 percig pihentetjük.

Enyhén vajas vagy olajozott felületen kinyújtjuk mintegy 1 -1,5 cm vastagságúra, és kör alakú pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk a fánkokat. A fánkok közepébe az ujjunkkal mélyedést nyomunk, és egy tepsire sorakoztatva a sütőbe tesszük, és 40 fokon kb. 30 percig kelesztjük őket. Ha a sütőn a legkisebb hőfok az 50 fok lenne, az is tökéletes.

Olajat hevítünk, majd mélyedéssel lefelé nézve beletesszük a fánkokat, és mindkét felüket aranybarnára sütjük. A lyukas oldalával mintegy 3 perc, a sima oldalán két perc alatt.

Papírtörlőn lecsepegtetjük, majd porcukorral meghintve, lekvárral tálaljuk.

Forrás: ITT

Fotó: A szerzőé