A gyerekeknek is van véleményük a világról. Nem is akármilyen. A kisebbeknek még bájos, de nagyon is fontos, míg a nagyobbaknak meglepően kritikus, éles meglátásaik vannak. Mindegyiküké igen határozott, amik mellett a felnőtteknek nem szabad elmenniük. Mi is tanultunk a saját gyerekeinktől, róluk és önmagunkról. Őszinte gyerekvélemények:

Gyerekvélemény – Milyen világban szeretnél élni? A gyerekek véleménye is fontos. Gyerekeket kérdeztünk arról, hogy milyen világban szeretnének élni. Fontos ez a kérdés, hiszen a jövő az övéké. A későbbi életük, a mai jelenen áll vagy bukik. Kedves, aranyos és bizony tűpontos meglátásaik is vannak. Egyfajta tükröt mutatnak nekünk felnőtteknek. Arról, amiben és ahogyan élünk. Magukról és rólunk egyaránt.

Lottó, tejszínhab és a delfinek

Örs, Bonifác és Kisanna testvérek. Édesanyjuk, Karóczkai-Müllner Helga szerkesztőnk feltette nekik egyenként a kérdést: Milyen világban szeretnél élni? A gyerekvélemény testvérek esetében különösen fontos. 

Örs (kis híján 9 éves) 

– Azt szeretném, hogy kevesebbet szemeteljenek az emberek. Mert legyengül a föld oxigénpajzsa és elpusztulnak az élőlények. Csak a csótány nem. Ha több szelektív kuka lenne, az jó lenne.
Szeretném, hogy olcsóbbak legyenek a játékok meg az ennivalók. És aki dolgozik az több pénzt kapjon. Mindenki ugyanannyit. Valaki szegényebb, valaki gazdagabb. Ez nem igazságos. Valaki többet tud enni, valaki kevesebbet. Az nem lenne jó, ha valaki éhen halna. Több játék azért kellene, hogy a gyerekek tudjanak bent játszani, amikor esik az eső és rossz idő van. Ne tévézzenek.

Szeretném, hogy a TA-TU-ban (képességfejlesztő és szórakoztató magazin kisiskolásoknak – szerk. megj) többet lehessen nyerni. Nagyobb legyen az esély. És a lottóban. Mert az pénzkidobás, ha megveszed a lottót, de kicsi a nyerés esélye. Lehetne több. Sokan, akik nem tudnak dolgozni, ezzel próbálnak szerencsét. Őket kellene segíteni.
Sehol ne öljék meg a veszélyeztetett állatokat. Csak arra szabad vadászni, amelyik elszaporodott.

És ha kivágják a fákat, ültessünk újakat. Oxigént ad. Ne fával csinálják a fűtést. Hulladékkal fűtsenek. Az hasznos lenne. Lehetne háromnapos a szünet (a hétvége – szerk. megj.) a suliban és a munkahelyen is. Többet lehetnénk akkor együtt.

Természetesen a kicsik sem maradhattak ki. Nekik is megvan a véleményük. Gyerekszáj három tesvtértől:

Bonifác (5 és fél éves) így képzeli el, hogy mitől lenne számára szebb a világ:

– A tejszínhabtól. Azért, mert az finom.

Kisanna (3 éves) így válaszolt:

– A delfinektől. Mikor felébredtünk, elmegyünk oda, ahol a delfinek vannak.

Helga a gyerekeiről: – A környezetvédelem nálunk is megjelent. Amúgy nagyon érdekes, hogy kinek mitől lenne jobb. Számítottam rá, hogy a környezetvédelem sokaknak eszébe jut. És ugye ez az, amire nem figyelünk eléggé. Globálisan. Pedig ez egy nagyon fontos kérdés. És biztató, hogy a gyerekeknek ez fontos. Bonifácnál az étkezés nehéz ügy, de az édességet legalább szereti. Egy kis tejszínhab senkinek nem árt. A delfin Kisannának nem tudom, hogyan jött képbe. Hol hallott róla egyáltalán. Kisannának mindig új oldalát ismerem meg.

Olvasóink gyerekeit is kérdeztük: rövid, de velős válaszokat kaptunk

Néhány olvasónkat is bevontuk a készülő összeállításunkba, akik szintén feltették a kérdést a gyermekeiknek, gyerekvélemény röviden:

Réka (10 éves)

– Erre én nem tudok válaszolni. A rossz embereket nem lehet megváltoztatni, az segítene, ha az emberek kevesebbet szemetelnének.

Kriszti, az édesanyja hozzáfűzte: – A lányom a saját életével teljesen elégedett. Tőlem is ezt látja, hogy pozitívan állok a körülöttünk lévő dolgokhoz. 

Andris (16 éves)

– Talán attól egy fokkal jobb lenne a világ, ha nem lennének negatív érzelmek, se mások kárát okozó gondolatok vagy ötletek.

Dóri (12 éves)

Dóri csípőből azt mondta, ott szeretne élni, ahol csak a családja és a barátai meg az állatai vannak. Távol mindentől. Majd hozzátette: – Ha több növény és állat lenne, és kevesebb ember. Ha nem lenne pénz, mert akkor mindenki ugyanolyan rangú lenne.

Orsi, Dóri nővére (14 éves)

– Ahol több időnk van mindenre. Kevesebb a teher az iskolában, kevesebb a nyomás. A legfontosabb az idő. Abból nagyon kevés van.

Beni (8 éves)

– Attól lenne jobb a világ, ha egész nap csak hullócsillagokat tudnánk nézni, mert akkor annyit kívánhatnánk, amennyit csak akarunk.

Baj van a pénzzel. Anya és az öntisztító gomb

Koch-Zuberecz Dóri Life coach szakértőnk is megkérdezte a gyermekeit. Korosztálytól függően mindegyiküket máskor és máshelyzetben kellett faggatnia: 

Vera (10 éves)

– Ha a pénz nem létezne. Ha mindenkinek ugyanannyi vagyona lenne és cserekereskedelem lenne.

– Mi a baj a pénzzel? – kérdezi vissza Dóri a lányától.

– Az, hogy mindenki élete arról szól, abból akar minél többet. És akár bűntényt is elkövetnek azért a darab papírért.

Nonó (3 és háromnegyed éves)
– Attól, hogy szeretlek. Ha mindenki téged szeret anya, az jó.

Bebe (12,5 éves)
– Ha nem lenne előítéletes senki. Az sokat javítana a világon. És ha a szemüvegeket nem kellene takarítani, hanem lenne rajtuk egy öntisztító gomb. Ja, és ha nem lenne senki pattanásos, főleg én. De még aludnék erre egyet.

Dóri a gyerekeiről: – Imádom a gyerekeimet.  Egy-egy ilyen kérdés megválaszolásánál mindig rájövök, hogy rendben van az értékrendjük, és valamit csak jól csinálunk a férjemmel. De hozzáteszem, engem Vera válasza meglepett. Nem gondoltam, hogy ezzel foglalkozik. Bár Bebe azt mondta, aludna a válaszára még egyet, de végül nem volt hajlandó foglalkozni vele. Sürgős kamaszodási dolga akadt. 

Gyerekvélemény: Csak a szép zöld táj és az ég

Polgár Ágnes főszerkesztő is megkérdezte a fiát, a beszélgetés napokig tartott, mindig újabb gondolat ragadta el a negyedikest. A gyerekvélemény kimeríthetetlen.

Zalán (csaknem 10 és féléves)

– Ha jobban tisztelnénk a környezetet és egymást, ha harmóniában élnénk a természettel. Először minden embert meg kell győznünk arról, hogy igenis a környezetünk kincs számunkra. Hiszen Isten vagy a sors – ki, miben hisz – nem azért teremtett minket, és adott nekünk egy gyönyörű világot, és hatalmat a kezünkbe, amivel formálhatjuk, hogy hálátlanul elpusztítsuk az egészet. Jobb lenne a világ, ha nem kellene minden nap azért aggódni, hogy ilyen gyorsan elpusztítjuk a világot.

– Mit kellene ehhez tenni? – kérdezett az anyukája, Ági vissza.

– Nem lennének ilyen nagy városaink, vagy legalábbis, közelebb laknánk a természethez (például a fákra építkezve vagy a tetőkre). Használnánk a technológiát, de nem káros gázokkal, hanem természetes erőkkel termelnénk áramot, több elektromos autó kellene. Úgy használnánk a tüzet, mint régen. Kevésbé kellene túlzásban élni.

– Megoldható lenne szerinted? 

– Végső megoldásként, ha nincs más, az emberiség kiirtását javasolnám. Nézzen mindenki magába. Ha arra jutunk, hogy az ember nem tud jobb lenni a mostaninál, akkor ne éljen, adja át a Földet a többi élőlénynek. Nem a poloskáknak. Azokat, nem szívleljük. (Ezzel utal egy korábban megjelent írásunkra, ami ITT olvasható – Szerk. megj.) Ami a szívemből pattan ki: a nagyvárosokban csak ritkán láthatjuk a valódi környezetünket, én azt szeretném, hogy több legyen a természet, a zöld, a szép fák és a kék ég, semmi több.

Ági a fiáról: – Senki nem hiszi el nekem, hogy tízévesen tényleg ilyen szavakat használ! Pedig igen. Amit nekem külön nehéz megszoknom, hogy a fiam együtt él a Magazinnal, hogy ismeri a cikkek legtöbbjét, és láthatóan számol velük. Talán pesszimistának tűnik, de nem az. Csak nagyon elszomorítja, hogy sokan ártanak a jövőjének. 

Eltérő gyerekvélemény testvéreknél 

Állandó olvasónk Anikó, két gyermekét kérdezte. A válasz egy része hangüzenetben érkezett.

Emma (12 és féléves)

– Szia Ági! Emma vagyok. Arra gondoltam, ha lehetne az iskolába vinni kutyust, ha kevesebb lenne a tanulni való, ha mindenki gazdag lenne és senki nem lenne szegény, ha nem lennének hajléktalanok, akkor minden sokkal jobb lenne úgy. És ha nem kellene mindent pénzért megvenni. Ennyi.

Alex (9 és háromnegyed éves)

– Sokkal több fa lenne és nem lenne ennyi autó. Sokkal kevesebb lenne a gyár, és akkor nem lenne mérgező a levegő. Ha nem lenne műanyagszennyezés. Több elektromos BKV járművek kellenének. Mindenkinek kertes háza lenne!
Nem lenne szegény és beteg ember. A legfontosabb, ha nem lennének gonosz bűnöző emberek!!!

Anikó a gyerekeiről: – Na ugye, milyen különbség van a két gyerek gondolkodása között?

Figyelem, pillangók és Porsche

Csanádi-Tóth Krisztina fotográfusunk csak futva tudta a gyermekeit meginterjúvolni, de így ők azonnal a lényegre törtek:

Bogi (csaknem 10 és féléves)

– Szebb lenne a világ, ha jobban figyelnének és vigyáznának egymásra az emberek.

Kristóf (8 éves)

– Ha olyan világban élnénk, ahol sokkal több pillangó van. Színes szivárványszínű pillangók.

Patrik (5 és féléves)

– Ha vezethetnék egy Porsche kocsit! Zöldet.

Kriszta a gyermekeiről: – Bogi tinédzseresen elrendezte, gyorsan, de határozottan. Kristóf lelkét a pillangók annyira jellemzik, és ez a Porsche a legkisebbtől! 

A gyerekvélemény fontos. Gyerekeket kérdezni újra és újra arról, hogy milyen világban szeretnének élni, úgy véljük hasznos, hiszen mi felnőttek is tanulhatunk tőlük. Nem feledhetjük, a gyerekszáj még őszinte. 

Szerző: Szoknya és Nadrág