A teljes mondat így szól: Ha van egy kerted és egy könyvtárad, akkor mindened megvan, amire csak szükséged lehet. Ezt Ciceró jegyezte le egykoron. És most is aktuális. Ma különösen. Ma van a Könyv és a Szerzői Jogok Napja. Hallott már róla?

A Könyv és a Szerzői jogok világnapját még az UNESCO hirdette ki 1995-ben egy Katalán ötlet alapján. Majd egy évvel később első alkalommal megrendezték az első ünnepnapot. Amit azóta egyre szélesebb körben rendeznek meg, ma már több, mint száz országban. A világnap meghirdetésével az UNESCO tisztelegni kíván a könyvek és szerzők előtt.

Könyv és Szerzői jogok napja

Felhívni a figyelmet az olvasás fontosságára: Az olvasás kulcsfontosságú készség a tanuláshoz, a kritikai gondolkodáshoz és a kreativitáshoz. Lehetővé teszi számunkra, hogy új világot fedezzünk fel, új kultúrákat ismerjünk meg, és jobban megértsük önmagunkat és a bennünket körülölelő szűkebb és tágabb világot.

Tiszteletben tartani a szerzői jogokat: A szerzői jogok védik a szerzők munkáját és biztosítják számukra a méltányos kompenzációt. Fontos, hogy tisztában legyünk a szerzői jogokkal, és hogy tiszteletben tartsuk azokat, amikor könyveket olvasunk vagy más szerzői műveket használunk.

A világnapon számos rendezvényt tartanak hazánkban a könyvek és az olvasás népszerűsítése érdekében. Ezek közé tartoznak a könyvvásárok, felolvasóestek, író-olvasó találkozók, könyvtári programok és az óvodai és iskolai rendezvények.

Shakespeare, Cervantes és Ciceró

De miért április 23-án? Mert ezen a napon hunyt el Miguel de Cervantes Saavedra spanyol regény- és drámaíró, költő. Az a kalandos életű szerző, aki megalkotta a máig felejthetetlen Don Quijote figuráját. És szintén ezen a napon halt meg William Shakespeare angol drámaíró, költő és színész. Az angol nyelvű drámaírás és az európai irodalom egyik legnagyobb alakja. Shakespeare írta többek között a Makrancos hölgy és a Szentivánéji álom című komédiákat, vagy a Rómeó és Julia, a Hamlet és az Otello tragédiákat.

A világhírű szerzők halálának a napja méltó időpontnak bizonyult a Könyv és a Szerzői jogok világnapjának az ünneplésére. És ne felejtsük el, jóval Cervantes és Shakespeare előtt Marcus Tullius Cicero ókori római író, filozófus és politikus már lejegyezte: Ha van egy kerted és egy könyvtárad, akkor mindened megvan, amire csak szükséged lehet. Így hát minden évben érdemes ünnepelnünk az irodalom, az írás, a műszerzés, a könyv, az olvasás fontosságát és gondolnunk a saját házi könyvtárunkra is.

Ha van egy kerted és egy könyvtárad…

Ha van egy kerted és egy könyvtárad, akkor mindened megvan, amire csak szükséged lehet. Ciceró kijelentésével teljes mértékben egyetértek. A kikapcsolódás netovábbja sokunknak egy virágokban, zöldekben gazdag, színes kertben üldögélni, térdelni, eldőlni vagy éppen feküdni és olvasni. A könyv pedig lehet a sajátunk a házi könyvtárunkból, egy kölcsönbe kapott vagy vett darab egy könyvtárból.

A virágok és a könyvek találkozása másképpen is megjelenik április 23-án, mivel ez a katalánoknak egy ünnepnap. Mégpedig a védőszentjük, Sárkányölő Szent György napja (katalánul Sant Jordi). Amikor megemlékeznek „a rózsákról és a könyvekről”.

Miért? Mert a rózsák fontosak a katalánoknak, hiszen Szent György legendája szerint miután megölte a sárkányt, a fenevad véréből kinőtt rózsát a megmentett hercegnőnek ajándékozta. Innen ered a Barcelonában a XIII. század óta megtartott ünnep, a „szerelmesek ünnepe”, amelyet 1667-ben XIII. Gergely pápa hivatalos ünnepnappá nyilvánított.

Virágok, rózsák, könyvek és szerelem – kell ennél több egy világnapra?

Fotó: Getty Images