Pénzünket tudatosan beosztani nem művészet, csupán csak tervezés, odafigyelés és józanság kérdése. Nézzük mi az az öt lépés, amivel tudatosabbak lehetünk. Pénzügyi gyorstalpaló:

1. Húzzunk limitet!
Sose induljunk úgy el bevásárolni, hogy nem határoztuk meg mi az a maximum összeg, amit költhetünk. Ne csak a mindennapos élelmiszer bevásárlásnál tegyünk így, hanem akkor is, ha ruhát, cipőt vásárolunk, bútort, vagy műszaki cikket. Ha meghatározzuk, hogy egy kávéfőzőgépre nem költünk 50 ezer forintnál többet, akkor ne is nézegessük az ennél drágább termékeket. Az önfegyelem persze ehhez elengedhetetlen.

2. Ok nélkül ne költsünk!
Legyen miértje a vásárlásainknak. Csak azért, mert megtetszett az a cuki felső/vagy az a férfias ing, mert még nincs a színnek ebben az árnyalatában, azért nem kell megvennünk.
Gondoljuk át, hogy szükségünk van az adott termékre, vagy csak vágyunk rá. Ha csak az utóbbi, akkor be ne tegyük a kosarunkba! (kivéve, ha megengedhetjük valóban magunknak és éppen meg is érdemeljük)

3. Árak összehasonlítása!
Jó, ha tisztában vagyunk az árakkal, a minőséggel, a vásárlási feltételekkel, mert akkor könnyebben tudunk számunkra kedvezó módon portyázni. Ha csak nem egy különleges, egyedi darabot vásárolunk valamiből, nyugodtan böngésszük meg a neten ugyanannak az árucikket más üzlet kínálatában is. Bárhol lehet akció, vagy találhatunk jobb minőséget ugyanazon az áron, ha körülnézünk.
A leggyakrabban vásárol tételeket mintegy 20-25 áru- moszószer, tusfüdrő, állateledel, sonka, vaj, ásványvíz, tej, kávé stb. – árát vigyük be egy táblázatba és figyeljük melyik áruházban olcsóbbak gyakrabban, hogy inkább ott vásároljunk ezentúl.

4. Ne vásároljunk, ha szomorúak vagy éhesek vagyunk!

Ha rossz a kedvünk, bánat gyötör, vagy szörnyen éhesek vagyunk, na így ne is induljunk el vásárolni, mert csak rövidtávon gyógyír egy új akármi, és az éhségünk sem múlik el pusztán attól, hogy ha mindent össze-vissza bedobálunk a kosárba. Hosszútávon ez veszélyes, könnyen bajba kerülhetünk, ha a keresetünk olyan részéhez nyúlunk, amiből például a számlákat kellene fizetni.

5. Írjunk listát! 

Mielőtt elindulunk, írjunk bevásárlói listát. Nézzünk körül mi van otthon, akár hasznos holmikra is bukkanhatunk a szekrényben, vagy találhatunk olyan tételt, ami valóban hiányos, de feltétlenül szükségünk van rá. (A korábbi táblázatok a költség kiszámolásában segíthetnek) A lista szent és sérthetetlen, attól eltérni nem szabad, ha jót akarunk!

Így marad pénzünk a hónap végére!

Fotó: Pexels