Paula szeme sem rebbent, amikor elhúzta a függönyt a teraszajtón. Hó fedte a kertben a tavaszi virágágyást, a zöld füvet, a rózsaszínen virágzó cseresznyefákat. A legkisebb dömperét. Emlékezett a statisztikára, hogy ez hatvan, nyolcvan, de száz éve is megesett. Havazás áprilisban. A cseresznyéért aggódott, és a kis madarakért, de egyébként szépnek látta a havat.

Nem mélázott tovább, zuhanyozott és felöltözött, ahogyan megbeszélte a férjével, hogy mire Pisti hazaér, addigra ő indulásra készen lesz. Ahogyan négy éve, úgy most is felváltva mennek el szavazni. Így is lett, ahogy a férfi visszaért Paula már húzta is elő, na nem a magas sarkúját, hanem a hótaposóját. 

Paula elindult, Pisti pedig, a kézmosás után az elsőként a gyerekszoba felé vette az irányt. Ő is ellenőrizte a nagyobbik gyerek test-hőmérsékletét, ahogyan a felesége tette mielőtt elindult szavazni. Óvatos volt, hogy ne ébressze fel egyik gyereket sem.

Azután a férfi elővette a hűtőből a húst, úgy beszélték meg egy jó kis marhapörköltet főz a családnak vasárnapra. Már rotyogott az étel, mire a felesége hazaérkezett. Mint máskor, most sem beszélték meg ki, mire-kire szavazott. Bár tudták a másik ellentétes álláspontját, a politikának ilyen szinten nem volt helye az otthonukban. 

Legfeljebb csak akkor beszéltek róla, ha elmentek a kedvenc éttermükbe, ahol egy-két-három pohár bor mellett hosszan megvitatták a nézőpontjaikat. Szigorúan disputaalapon. Az, hogy tudtak így, indulatmentesen érvelni és gondolatot cserélni, az mindig izgalomba hozta őket. Mintha csak újra az első randevújukon lennének, amikor egy rockkoncerten egymásba botlottak a Feneketlen-tónál. Mindketten mást gondoltak az előadásáról.

Szerelem volt első látásra, és megfontolt választás négy év együtt-járás után, hogy végül összeházasodtak. Hiába, jól választani tudni kell. A család az család.

Mire a marhapörkölt már félúton járt az igazságtól, férj és feleség megitta együtt az aznapi második kávét, addigra a gyerekek is felébredtek. A nagy lázasan, a kicsi a dömpert keresve. Így kezdődött április 3-a, a választás napja Hufnágel Pistinél és Paulánál.

Délutánra kisütött a nap és tavasz lett, este pedig besötétedett, ahogy szokott. Választási eredményektől függetlenül az élet ment tovább. Ráértek másnap foglalkozni azzal, hogyan lesz a tovább. Ennél többet nem tehettek. Kép: Unsplash
Grafika: Mucsi Boglárka