Közeledik a húsvét. Amire most különösen gondolhatunk megváltásként. Mindannyian várjuk, hogy a koronavírus harmadik hulláma elüljön, és még inkább azt, hogy többet fel se támadjon. Legyen vége!

Közeledik a húsvét. Még ha nem igazán gondolunk, nem készülünk nagyon rá, mert most ünnepelni is nehéz. Pedig a hsúvét az ünnepek ünnepe. Solemnitas solemnitatum. A keresztény egyházak tanítása szerint húsvét Jézus Krisztus feltámadásának és vele az emberiség megváltásának ünnepe.

Visszafogottan készülődhetünk azért is, mert most nehezen vásárolhatunk. Interneten inkább, a webáruházak nyitva lehetnek. Én most pár apró húsvéti díszt és egy csomag ünnepi szalvétát vettem a hipermarketben, aminek a közelében lakunk. A húsvéti áruválasztékot nem nevezhetném szélesnek, alig pár polcnyi díszt láttam. 

Igaz még van tizenöt nap húsvétig. A húsvét elnevezés a böjti időszak végére utal, mert ekkor lehet újra húst enni. A húsvétvasárnapi szertartásnak része a húsvéti ételek, a bárányhús vagy sonka, a kalács, a tojás, a bor megáldása. A fehér bárány az ártatlan és a jóság, míg a fekete bárány a rossz ember jelképe. 

A húsvét egyik jelképe a bárány is. Na nem a fekete, hanem a fehér. A fehér bárány az ártatlanság és a jóság jelképe, míg a fekete bárány a rossz emberré. Jézusra nem mindenki tekintett Isten bárányaként, sokkal inkább fekete bárányként, akitől tartani kell. A napokban Jézus haláláról és feltámadásáról olvastunk a fiammal. 

A gyógyító és csodákat tevő tanítót egyre többen követték, és tartották Messiásnak. Ez utóbbi a papok számára azért tűnt igen veszélyesnek, mert a zsidó nép nagy várakozással tekintett egy harcos Messiás eljövetelére, aki végre kiűzi a rómaiakat. A zsidó vezetők aggodalommal figyelték az egyre népszerűbb Jézus tevékenységét, riválist láttak benne. Végül odáig jutottak, ahhoz, hogy elkerüljenek egy biztos bukással fenyegető Róma ellenes lázadást, Jézust le kell tartóztatniuk, és el kell ítélniük. 

Jézust a zsidó húsvét előtt ítélte halálra Poncius Pilátus, nagypénteken keresztre feszítették, de Jézus vasárnap hajnalban, föltámadván a halálból, megmutatkozott tanítványainak.

„Olykor érdemes fekete báránynak lenni”  Ezt ma a fiam mondta, órákkal később, hogy meglátta a szelektív hulladéklerakóba kitett plüss fekete bárányt, masnival a nyakában. – Ugye nem hagyjuk itt Anya? – kérdezte, miközben már vette is magához.

Persze, hogy nem hagyhattuk ott. Lemostuk a fekete bárányt és kitettük a napra, az erkélyre száradni. Megváltottuk. Hiszen közeledik a húsvét. Jézus után megtanulhattuk, a fekete bárány kifejezés nem feltétlenül mindig arra utal aki, rossz, hanem aki más. Újító. Megváltó. 

És most megint egy olyan időszakot élünk, amikor kimondottan szükségünk lenne a megváltásra!


Fotó: Getty Images