Még javában tart a farsangi láz az iskolákban, óvodákban. Ha valaki az utolsó pillanatra hagyta az ötletelést és a megvalósítást, még nem késő nekiállni. Olyan kipróbált jelmezötlet elkészítését mutatjuk meg, amellyel kis erőfeszítéssel, gyorsan varázsolhatunk jelmezt a gyermekünknek. És mindehhez különleges tudás sem szükséges.

Alapvetően az egyszerűséget részesítem előnyben. Szinte mindenben. Nem szeretem túlbonyolítani a dolgokat, mert a felesleges erőbefektetés túl sok időt és energiát vesz el. Tudjuk, hogy minden nap huszonnégy órából áll, így a napi teendőket ebben az időintervallumban tervezzük elvégezni. Szóval egyáltalán nem mindegy, hogy mivel mennyi idő alatt készülünk el egy jelmezötlet esetén.

A farsang kapcsán is aktuális ez a kérdés. Nagyon is, hiszen az iskolákban, óvodákban ezekben a hetekben rendezik a farsangi mulatságokat. Nincs mese, ilyenkor jelmez szükséges. Vegyük azt a felállást, hogy nem szeretnénk bolti maskarát vásárolni gyermekünknek, és a kölcsönzők kínálata sem hoz lázba. Vagy egyszerűen olyan valami vagy valaki bőrébe bújna a csemete, amilyen öltözékhez nem jutunk hozzá készen. Azt mutatom meg, hogy ha szeretnénk valami egyedivel előrukkolni, ahhoz sem szükséges különleges tudás, varrógép, vagy szabó-varró előképzettség. Mindig csodáltam azokat az anyukákat és apukákat, aki egy dobozból olyan kreálmányokat varázsolnak, mint a birodalmi lépegető, Transformers robot, vagy egy dino. Rajtam ezek mind kifognának, ezért most nem ilyen szupermasinák elkészítéséről lesz szó.

Már említettem, hogy nem szeretem a túl bonyolult dolgokat. Nem igazán szeretek pepecselni. Sőt, a kézügyességem sem az igazi. Határozottan kétbalkezesnek tartom magam. Nem tudok varrni, nem igazán vagyok otthon a kézműveskedésben, a pálcika embernél tovább nem terjed a rajztehetségem. Mégis bátran belevágtam, hogy a kisebbik fiamnak farsangi jelmezt készítsek. A célszemély Totoro bőrébe bújt volna. Miyazaki kedves mesehőse manapság nem divatos figura, vagyis esélyem sem volt Totoro-öltözékhez boltban hozzájutni. Így nem volt más hátra, mint meglévő alapanyagokból házilag elkészíteni a jelmezt. Mutatom, hogy hogyan:

Jelmezötlet: Totoro

Be kell valljam, hogy a tervem az volt, hogy a lehető legegyszerűbben megússzam. Erre törekedtem már az ötletelésnél is. Mert azt, hogy hogyan fogom megeleveníteni a fiam számára Totorot, már jóval hetekkel a farsangi buli előtt kiterveltem. Már az előkészületekhez sincsen szükség különleges hozzávalókra. Az egyszerűség elve érvényesül. Ha hihetünk a leírásnak, Totoro karakterét tanukiból – egy ázsiai menyét fajta – cicából és bagolyból gyúrták össze. Vagyis egy állat jelmezt készítettem, ami azért fontos, mert ugyanezen az elven más állatot is egyszerűen elkészíthetünk.  

Az alapot egy szabadidő együttes adta. Abból indultam ki, hogy milyen színű Totoro, és kerestem egy Totoro-színű, vagyis szürke együttest kapucnis felsővel. A kapucni lényeges része az öltözéknek, mert erre kerülnek a fülek a szem és a bajusz. Ennek hiányában szükséges egy színben megegyező sapka is. Tényleg bármilyen állat behelyettesíthető: barna kutya, esetleg bagoly, fehér egér, szürke cica, narancssárgából készülhet róka és tigris, esetleg oroszlán is. Szerencsére a svéd fast fashion márka gyerekosztályán több színben találhatunk alapanyag gyanánt egyszínű nadrágot és felsőt. Ez is lényeges része az egyszerűsítésnek, mert ha valakinél nem lapul otthon azonos színű együttes, és vásárolni kényszerül, farsang után a felesleges részek eltávolítása után is hordhatja. Így tényleg nem lesz felesleges a vásárlás.

Ha már megvan az alap, akkor azért még szükségünk van néhány kiegészítőre, amitől életre kel a színes melegítő. Én a Totorohoz az alábbiakat vásároltam: fehér polár anyag a pocakjához és a szeméhez, szürke filc anyag a fülekhez, farokhoz, a pocakján lévő csíkokhoz, két fekete gomb, szintén a szemekhez, zsenília drót a bajuszhoz, öntapadós tépőzár, textilragasztó, karton a szarvak merevítéséhez, tömőanyag (én 6 dekát vásároltam, ennek több mint felét el is használtam).  Szükségünk lesz még tűre, cérnára, ollóra.


Szabásminta szemmértékre, kézzel

Az eredeti tervem az volt, hogy a polár anyagra textil ragasztóval rögzítem a szürke csíkokat, hogy tempósabban tudjak haladni. Sajnos készítés közben derült ki, hogy a ragasztó nem tapasztja össze a két anyagot, ezért kénytelen voltam kézzel, apró öltésekkel összevarrni. Nagy segítség hogy egyik anyagot sem szükséges beszegni – pláne, hogy nem mindennapi igénybevételre készül –, így úgy ahogy volt, kivágás után már dolgoztam is vele. A filccsíkok rögzítése volt a leghosszabban tartó művelet, de még ezzel a fiaskóval együtt is egy délután alatt elkészültem.

A kivágandó részekhez a szabásmintát szemmértékre, kézzel rajzoltam. Nem baj, ha nem tökéletes. Én sem tudok egyenes vonalat rajzolni, a kész jelmezen mégsem láthatók ezen hiányosságaim. A fehér pocakhoz odamértem a felsőhöz egy A/4-es fénymásoló lapot, hogy méretben is passzoljon. A szeméhez egy ötven forintos pénzérmét rajzoltam körbe. Tudtam, hogy a szarvakhoz szükséges lesz merevítésre, hogy stabilabban álljanak. Ezért egy kartonpapírból két kört vágtam ki, és nagyjából ekkora rést hagytam alul a füleknél. A formához egy kerek sütőformát használtam.

A szarvakat és a farkat nagyobb öltésekkel rögzítettem. A filccel nagyon könnyű dolgozni, így gyorsan haladtam. Kifordítás után addig tömtem a tömőanyaggal, amíg jó duci lett a végeredmény. A szarvakat a kartonnal zártam, a felesleges részeket ráhajtva, és egy szintén ötven forintos méretű filc körrel fedtem be öltésekkel. Ennek sem kell tökélesnek lenni, hiszen rögzítjük majd a kapucnihoz, senki nem látja, ha nem szabályosak az öltések.

Állatos jelmezeknél az elv ugyanaz

A ruhához rögzítéshez és öntapadós tépőzárt használtam. Így farsang után ezt könnyedén eltávolíthatjuk, és hordható tovább az alap öltözék funkciójának megfelelően. Egyedül a szarvak és a fülek esetében öltöttem oda két-három elnagyolt öltéssel tépőzárat, de ezek könnyedén kibonthatók ha már nincsen szükség rájuk. A Totoro bajuszt szintén néhány öltéssel tettem fel.

A végeredmény annyira tetszett a fiamnak, hogy ki sem akart bújni Totoro bőréből. Így lehetséges, hogy mi meghagyjuk a melegítőt Totoroként. Más állatok esetében ugyanezen elven állhatunk neki a jelmezkészítésnek. A fülek formája, a ruha színe már alapot ad a karakterhez. Tigris esetében a fekete csíkokat szintén rögzíthetjük az öntapadós tépőzárral. Lógós farkincát összefont polár csíkokból is készíthetünk. Oroszlán esetében még sörény is készülhet egyszerűen. Csak egy prémes kabát prémje szükséges, amelyeket mostanában legtöbb esetben gombokkal látnak el, így könnyedén levehetjük a kabátról.  Ezt a nagyszerű oroszlános ötletet a fiam egyik ovis társától lestem el. A sörény hajpántra is rögzíthető (akár drótokkal rögzítve), vagy ha maradunk a kapucnis alapöltözéknél, ebben az esetben is szóba jöhet a ragasztós tépőzáras megoldás. Bármilyen jelmezt is készítünk el, az biztosan egyedi lesz. Gyermekünk pedig boldog, hogy olyan maskarába bújhat, amilyet elképzelt magának.

Fotók a szerzőtől

Karóczkai-Müllner Helga