Olvasási idő: 2 perc

Jó estét! – Eltekintve a tökéletestől: a bejgli nem indul szépségversenyen

Ezen az estén a második gyertyát gyújtjuk az adventi koszorún. Vagy éppen a nyolcadik gyertyát a hanuka gyertyatartón. A mákos sütemény pedig sehol nem maradhat el. Azóta, hogy a mákos tekercs a 19. században ismert lett. Czifrai István Magyar nemzeti szakács-könyvében 1830-ban „Posonyi finom mákos kaláts” néven szerepelt, és fokozatosan vált népszerűvé karácsonyi süteményként. Bejgli később lett.

Bár a zsidó gasztronómiai történelem szerint az első mákos tekercs készítése már 1610-re visszanyúlik, Krakkóban sütötték, Bécsben pedig először 1683-ban. A Bejgl akkoriban egy patkó alakú süteményként elsősorban a bécsi zsidóság kedvelt édessége volt, ebből alakult ki és terjedt el a bagel nevű lyukas péksütemény, amely eredeti formájában töltetlen, de az Amerikai Egyesült Államokban mákos lett. 

A bejgli és a pozsonyi kifli rokonsága azóta is vitatott. Egyes források szerint Pozsonyban 1559-ben kezdték el készíteni a diós és mákos pozsonyi kiflit. Mások szerint egy ismeretlen cukrász készítette a gyerekek számára a mákos tekercs kicsinyített változataként. Magyar Elek szakácskönyvíró Pozsonyban kóstolta először a pozsonyi kifli egyik változatát a „Peiglit.”

A mákos tekercsnek, vagy ahogy ma hívjuk a bejglinek számos receptje van. Készül sütőporral is, de ez eredetileg élesztővel készült tészta. A legnépszerűbb tölteléke a mák és a dió. Aszalványokkal jól bolondíthatóak. Finom gesztenyével is. Kóstoltam már nutellásat is. Készítenek sütőtököset és kókuszosat is. 

A keresztény hagyományok szerint a mák a bőséget jelképezi. A hiedelem úgy tartotta, hogy ha valaki karácsonykor sok mákot fogyaszt, az a férfiaknak boldogságot, a lányoknak pedig gyors lánykérést biztosít. A mákos tehát nem maradhat el. 

Finom és egyben szép bejglit sütni nem lehetetlenség. A titka szerintem a kizárólagosság. Szereti a bejgli, ha csak vele foglalkoznak. Egyébként megsértődik és nem lesz szép. Szétcsúszik, túl kel a tészta, vagy kiszárad, esetleg a sok tölteléktől reped, akár a két végén vagy magából a repedésekből kifolyik a töltelék.

A jó hír viszont az, hogy ha jól megsült, azaz át is sült és nem maradt belül nyers a tészta, illetve kívül nem égett meg, akkor randasága ellenére nagyon is finom lehet a bejgli. Ami nem indul szépségversenyen. Bár a randa, de finom kategória is nyertes. De ezt bizonyítani sincs ideje: pillanatokon belül elfogy. 

Forrás: Czifray István magyar nemzeti szakácskönyve, 1985, Állami Könyvterjesztő
Fotó: GettyImages

Polgár Ágnes

Újságíró és webdesigner, egy tinédzser édesanyja, valamint ráktúlélő.
Szenvedélyesen gyűjt szalvétákat, és kiemelten fontosnak tartja a mértékletességet az élet minden területén. Közel áll hozzá a lagom filozófia és a svéd kultúra, amely egyensúlyt és harmóniát hoz mindennapjaiba.

Szólj hozzá!

Van gondolatod, tapasztalatod a témában? Írd meg a véleményed vagy történeted a Facebook-oldalunkon – kíváncsiak vagyunk, te hogyan látod!

Oszd meg a cikket!

Ha úgy érzed, másnak is adhat ez a cikk valamit, oszd meg bátran – egy jó gondolat néha messzebb gyűrűzik, mint hinnénk.

Ha tetszik a magazin:

Támogass bennünket, hívj meg egy kávéra.

 

Olvasd el ezt is

Jóllét, ami továbbgondolkodtat

Válogatott írások testi-lelki egyensúlyról, önismeretről és az emberi létről.

Ebben a válogatásban olyan cikkeket szemlézünk, amelyek túlmutatnak a felszínes jóllét-tanácsokon. Gondolatébresztő írások test és lélek kapcsolatáról, életmódváltásról, belső munkáról – hogy a mindennapi jól-létből valódi jóllét lehessen.
Az élet sokszínű, ahogyan mi magunk is azok vagyunk.

Témáinkat az életből merítjük, írásainkkal az élet valódiságát mutatjuk meg.

Tőlünk neked.

Iratkozz fel a hírlevelünkre

Lépj be az Olvasói Sarokba különleges tartalmakért!
© 2017-2025 Szoknya és Nadrág Magazin – Minden jog fenntartva.