Ezen az estén a második gyertyát gyújtjuk az adventi koszorún. Vagy éppen a nyolcadik gyertyát a hanuka gyertyatartón. A mákos sütemény pedig sehol nem maradhat el. Azóta, hogy a mákos tekercs a 19. században ismert lett. Czifrai István Magyar nemzeti szakács-könyvében 1830-ban „Posonyi finom mákos kaláts” néven szerepelt, és fokozatosan vált népszerűvé karácsonyi süteményként. Bejgli később lett.

Bár a zsidó gasztronómiai történelem szerint az első mákos tekercs készítése már 1610-re visszanyúlik, Krakkóban sütötték, Bécsben pedig először 1683-ban. A Bejgl akkoriban egy patkó alakú süteményként elsősorban a bécsi zsidóság kedvelt édessége volt, ebből alakult ki és terjedt el a bagel nevű lyukas péksütemény, amely eredeti formájában töltetlen, de az Amerikai Egyesült Államokban mákos lett. 

A bejgli és a pozsonyi kifli rokonsága azóta is vitatott. Egyes források szerint Pozsonyban 1559-ben kezdték el készíteni a diós és mákos pozsonyi kiflit. Mások szerint egy ismeretlen cukrász készítette a gyerekek számára a mákos tekercs kicsinyített változataként. Magyar Elek szakácskönyvíró Pozsonyban kóstolta először a pozsonyi kifli egyik változatát a „Peiglit.”

A mákos tekercsnek, vagy ahogy ma hívjuk a bejglinek számos receptje van. Készül sütőporral is, de ez eredetileg élesztővel készült tészta. A legnépszerűbb tölteléke a mák és a dió. Aszalványokkal jól bolondíthatóak. Finom gesztenyével is. Kóstoltam már nutellásat is. Készítenek sütőtököset és kókuszosat is. 

A keresztény hagyományok szerint a mák a bőséget jelképezi. A hiedelem úgy tartotta, hogy ha valaki karácsonykor sok mákot fogyaszt, az a férfiaknak boldogságot, a lányoknak pedig gyors lánykérést biztosít. A mákos tehát nem maradhat el. 

Finom és egyben szép bejglit sütni nem lehetetlenség. A titka szerintem a kizárólagosság. Szereti a bejgli, ha csak vele foglalkoznak. Egyébként megsértődik és nem lesz szép. Szétcsúszik, túl kel a tészta, vagy kiszárad, esetleg a sok tölteléktől reped, akár a két végén vagy magából a repedésekből kifolyik a töltelék.

A jó hír viszont az, hogy ha jól megsült, azaz át is sült és nem maradt belül nyers a tészta, illetve kívül nem égett meg, akkor randasága ellenére nagyon is finom lehet a bejgli. Ami nem indul szépségversenyen. Bár a randa, de finom kategória is nyertes. De ezt bizonyítani sincs ideje: pillanatokon belül elfogy. 

Forrás: Czifray István magyar nemzeti szakácskönyve, 1985, Állami Könyvterjesztő
Fotó: GettyImages