Emlékszik arra, – már amennyiben annyi idős az olvasó, hogy erre emlékezhet – amikor a színházba még kiöltöztünk? Mert bizony nem is olyan nagyon régen ez még így volt. Legfeljebb csak annak nem jutott eszébe nem kiöltözni, aki napi színházba járó volt, például a munkája miatt nézte a darabokat, esetleg színi növendék volt, bár ők általában az utolsó pillanatban a függöny felhúzásakor, a sor végén huppantak le a pótszékekre avagy mindenevőként amit csak lehetett megnéztek.

Ekkor a nők még minimum szoknyát, ruhát viseltek, ha mégis nadrágot húztak akkor, az bizonyára nem farmer volt, amihez blúzt viseltek, nem egy pólót.

Nem volt ez másként utazáskor sem, főleg, ha messzebbre vonatozott, repült az ember, mert repülőre ülni különlegesnek számított, szinte ünnepnek. Ma már nem az a lényeg, hogy csinosak, hanem, hogy kényelmesen öltözöttek legyünk egy-egy út során.

Megrögzött repülőkatasztrófa figyelőként tudom, hogy nem is baj, ha a nőkön nincs magas sarkú repülés során, ahogyan a bő szoknyák és ruhák sem a menekülésre vannak kitalálva. Persze ne kelljen menekülni.

A vasárnap is ünnepnek számított korábban.  Annyira, hogy ha vendégségbe mentünk akkor ünneplőt húztunk, kiöltöztünk a nagymamához menet a vasárnapi rántott húshoz, és virág nélkül nem állítottunk be a barátokhoz sem. A vasárnap ünnep volt akkor is, ha csak a helyi cukrászdába ültünk be egy krémesre.

Ma ez már nincs így. Legfeljebb egy premierre vagy operaelőadásra öltöznek ki az emberek. Vasárnap meg felettébb kerülik a kiöltözést.

 Így feltűnést is kelt, ha egy szimpla vasárnap egy éttermi ebéden a férfin ing van, egy nőn meg csinos ruha, ha pedig egy gyerek elegáns, még ha sportosan is elegáns, az külön meglepődést kelt.

Pedig hogyan is tanulhatná meg egy gyerek a szép, ünnepi öltözet viselését, ha a karácsonyi ajándékot is pizsamában bontjuk ki. Persze miért is ne? Ha reggelre érkezik a karácsonyfa alá az ajándék, akkor lehetetlenség várni az ünnepi alkalomra. Na meg most trendi a pizsamás ajándékbontós hangulat, valljuk be. Mi is csináltuk már így. És máshogyan is. Szépen, ünnepien felöltözve.

Miért ne öltözhetnénk ki szépen, ha nekünk ünnep egy színház, egy közös mozi vagy egy szimpla vasárnap a cukrászdában? Bármikor, bármilyen napot, programot tehetünk úgy különlegessé, hogy szépen felöltözünk. Szerintem. Ön hogyan látja?

Szerző: Polgár Ágnes
Kép: Pexels