A zöldséges standokon szűk helyet foglal el a sárgarépa. A vásárlók leggyakrabban  csak a húsleves, vagy a zöldségleves hozzávalójaként gondolnak rá. Vagy amikor vadast főznek. Önálló ételként kevésbé. Nem is vásárolnak belőle annál többet, mint ami a leveshez kell. Így nem is kell a kereskedőnek felhalmoznia a gyökérzöldségből.

Amikor beütjük a sárgarépát egy-egy online receptoldal keresőjébe, akkor méltatlanul kevés találatot kapunk a feldolgozásához, pedig a sárgarépa sokkal izgalmasabb gyökérzöldség annál, mint amennyire kevés főszerep jut neki.

Az orvosok azok, akik ajánlják még nem kizárólag az A vitamin tartalma miatt, aminek feldolgozásához amúgy szükség van a zsiradékra is. Anyai nagymamám és édesanyám nem véletlenül reszelték olyan gyakran nekem a vajas kenyér tetejére, vagy adták sajttal a kezembe, hogy egyem. Korán lettem szemüveges, ahogyan a fiam is.

A sárgarépa nagyszerűsége nálunk nem vitatott. Kilószámra vásároljuk, mindenféle színben, merthogy a sárgarépa lehet a narancson túl, akár citromsárga vagy lila színű is. Folyamatosan fogy, Laura barátnőmtől tanultam, hogy amikor olajon megfuttatom a rizst, akkor reszelt sárgarépát is adjak hozzá. A sárgarépával főtt rizs legalább olyan izgalmas köret, mint a rizibizi vagy a kukoricás rizs. Lehet a són kívül borssal és akár köménnyel is ízesíteni. Jázminrizzsel főzve jár hozzá a só, bors, kömény mellé a fokhagyma és a vörös hagyma is, na meg a sárgarépa.

A sárgarépa akkor is jól jön, ha az ember elrontja a gyomrát. Reszelve és finoman megpárolva ajánlja a házi orvos. Amikor a dietetikusom összeállította az alig 15 hozzávalóból álló, bélrák műtét utáni menüsoromat, abban a sárgarépáé volt a főszerep, mert a gyökérzöldség rendkívül jó hatással van a belekre. Gyengéden tisztít, könnyen emészthető. Kedvencem volt hosszában felvágva, sütőben párolva-sütve finoman sózva. Például a milánói makaróniba vékonyra szelve a gomba is kiváltható vele, annak, akinek a kalapos égeti a gyomrát. 

Ma, amikor már semmi bajom sincs, gyakori köret kétharmad-egyharmad arányban a sárgarépa és a fehérrépa kakukkfűvel, sóval és borssal megszórva, olajjal megspriccelve, kis vízzel sütőben megsütve, a csevapcsicsa mellé tálalva. A fokhagymás tejföl a sült gyökérzöldségeket teljesen megbolondítja.

Krémlevesnek főzve, főzeléknek készítve, pürének törve és még süteménynek sütve is állandó főszereplője az étkezéseinknek, mert nálunk a sárgarépa nagyszerűsége nem vitatott.

Tudom, hogy a sárgarépa nem egy kimondottan Instagram téma, de szerintem igazán jóképű zöldségfotó készülhetne például vágódeszkán fotózva egy köteg répáról, és például egy influencer anyuka is nyugodtan dicsekedhetne azzal a kép alatt, hogy az ő szuper gyereke megeszi a sárgarépát – mintha az egy anyán múlna, hogy mit eszik meg egy gyerek, és mit. A sárgarépa népszerűsége legfeljebb csak annyiban áll rajtunk, hogy ha kedveljük az ízét, akkor változatosabban használjuk fel, mintsem csak a levesbe főzzük. 

Fotó: Unsplash
Grafika: Mucsi Boglárka