Az üdvözlőitalok titka, hogy nem túl erősek és elég édesek ahhoz, hogy elsőre könnyen lecsússzanak és finom kiegészítője legyen a sós előételeknek, vendégfalatoknak. Ez a változat ráadásul kissé savanykás a ribizli miatt, így különösen jól passzol a desszertekhez.

A köszöntő ital valószínűleg egyidős az emberiséggel, legalábbis onnantól számolva, amikor már jól tudták őseink, hogy miképpen készül az alkohol, minden fontos esemény előtt, sok esetben közvetlenül az érkezés után illik meginni az áldomást az alkalomra. Ezzel a ház megtiszteli a vendéget, amiképpen a vendég is megtiszteli a házat. Adventkor, karácsonykor sincs ez másképp a családtagjainkkal, egymással. A karácsonyi üdvözlőital ribizliből nem egy bonyolult ital, ezért is különösen hálás elkészíteni. Ugyanakkor mégis meglepetésszerű, mert mostanában úgyis kissé hanyagoljuk a ribizlit, mint gyümölcsöt.

Karácsonyi üdvözlőital ribizliből

175 g ribizli
50 g cukor
6 evőkanál konyak
1 üveg hűtött pezsgő vagy habzóbor

Tegyük a ribizlibogyókat és a cukrot egy serpenyőbe (a felszolgáláshoz tegyünk egy maroknyi bogyót félre). Melegítsük alacsony hőfokon addig, amíg a cukor megolvad. Keverjük óvatosan, amíg be nem sűrűsödik, és sziruppá nem válik. Lassú tűznél ez mintegy 5 percet vesz igénybe, legyünk türelmesek, kavargassuk közben.

Ekkor a kész cukorszirupot öntsük egy mély tálba –mártsuk a poharak száját a szép piros cukordíszért egy pillanatra bele- majd a maradék szirupot keverjük össze a konyakkal és öntsünk a poharakba. A behűtött pezsgővel öntsük fel, és szórjunk bele a félretett ribizliből.

Ugyanez áfonyával is nagyon finom. Üdvözlőital ribizliből különleges választás az ünnepekre, vagy azokra a hétköznapokra, amit különlegessé kívánunk tenni.

További adventi és karácsonyi témájú írásunk: ITT

Kép: Unsplash