Pár perccel az előírt munkakezdés után beesve, két kávé sem segít az észhez téréshez. A cél nélküli klaviatúra ütögetéstől és netböngészéstől sincs munkaihletünk. Mentőövként érkezik először egy személyes segítség, egy kolléga elénk rak három feladatot, hajrá indítvánnyal. Megszólal a mobil, ami negyedik feladatot nyújt, de ez a telefonos segítség sem visz előrébb. Már csak a felezés marad, de így sem jobb, mert elkezdeni sincs erőnk a munkát.

A legjobb amit ilyenkor tehetünk, ha felállunk, és egy picit kikapcsoljuk az agyat. Igen, rögtön azután, hogy beértünk a munkahelyre és azonnal nem megy a munka. Jobban mondva nem indul be. A főnökünk tuti, hogy kiborul, de attól még jobban, ha órák múlva sem jutunk eredményre.

Inkább kapcsoljunk ki és töltődjünk fel pár perc, esetleg negyedóra alatt, minthogy a félnapunkat elvesztegessük az el nem tudjuk kezdeni a munkát állapottal. Átlapozhatjuk ötödszörre is a Szoknya és Nadrágot, vagy böngészhetjük a netet nekünk tetsző programok után, miközben megpróbáljuk meggyőzni magunkat, hogy de legalább a helyünkön ülünk és úgy csinálunk, mintha dolgoznánk. Ez viszont mérhetetlenül hosszabb időt vesz igénybe, mintha kimentünk volna egy negyed órára a fejünket kitisztítani. Ezzel semmit nem érünk el, csak idegesebbek leszünk.

Tartsunk olykor szünetet

Ha egy mód van rá, menjünk ki a szabad levegőre. De legalább egy folyosóra vagy ahol ablakot lehet nyitni, ahonnan kapunk némi levegőt. Csukjuk be a szemünket és vegyünk legalább 5 mély levegőt, ha tudunk, akkor hasba lélegezzünk, mintha jóga órán lennénk.

Próbáljunk ebben a pár percben csak a légzésünkre figyelni. Majd pár percben percben gondoljuk át, mi az ami zavar bennünket. Éhség, idegesség a párunk miatt, zaklatottság a gyerek miatt, az időjárás nyomaszt bennünket, vagy szűk az új cipő a lábunkon, akármi. Beszéljük meg magunkkal, hogy ennek a problémának most nincs itt a helye és a legjobb, amit tehetünk, ha aggódás, stressz helyet dolgozunk.

Igyunk még egy pohár vizet, és rögtön tegyünk egy másik pohárnyit a közelünkbe. Mindig legyen mellettünk szomjoltó!

Most vegyük elő a feladatfüzetünket, vagy egy sima lapot tegyünk magunk elé, és skicceljük fel a mai teendőnket. Osszuk fel a feladatainkat kisebb részekre, és bontsuk őket egyenként tovább, hogy egyszerre csak egy dologra összpontosítsunk majd. Állítsunk be ütemezett időpontokat, amikor válaszolunk az e-mailekre, így nem kell megszakítania a többi feladatot, amikor egy e-mail megjelenik a postaládánkban. Ha a feladataink főleg e-mailben érkeznek állítsunk be több ilyen szakaszt.

Álljunk neki immáron tudatosan a listánknak, és ne engedjük, hogy bármi eltántorítson! A to do listán pipálgassuk a nap folyamán az elvégzett feladatokat, hogy azok tovább motiváljanak bennünket.

Az emberi munkakörnyezet része a szünet is. Negyvenöt percenként tartsunk párperces szünetet, álljunk fel, mozgassuk meg a végtagjainkat, nyújtsuk meg az izmainkat, a gerincünket, ha szükséges korrigáljuk a testtartásunkat.  Az izomzat megnyújtása javítja a szervezet vér-, és oxigénellátását az agyban. Sétáljunk, igyunk vizet, töltsük újra fel a vizes poharunkat, frissítsük fel magunkat a mosdóba, hosszú még a nap.

Mielőtt visszaülünk, se nézzük meg a mobilunkat. Mi több eleve már reggel tegyük félre, ne hagyjuk, hogy az akárhányszor bejövő üzenetek eltérítsék a figyelmünket. A legjobb, ha kikapcsoljuk a felesleges értesítéseket. Hasonlóan az e-mailhez ezeket bizonyos időközönként, naponta pár alkalommal ellenőrizzük.


Emberi munkakörnyezet

Amikor elérkezett az ebédidő még véletlenül se hordjuk be az ételünket az íróasztalunkhoz. Több okból sem. Egyrészt, mert egyszerűen nem emberi, hogy a laptopunk felé görnyedve, azt böngészve, netán munka közben együnk. Egyikre se tudunk megfelelően odafigyelni. Se az evésre, se a munkára eléggé. Másrészt kíméljük meg a kollégáinkat, az evőeszközök, szalvéta zörgésétől, a csámcsogásunktól, és az ételünk esetleges erős illatától, pláne a szagától. Legyünk kulturáltak, adjuk meg a módját az ebédnek és menjünk ki a konyhába, az étkezőbe, a kantinba, le a menzára, a büfébe, együnk bárhol máshol, mint bent az asztalnál. Az emberi munkakörnyezet része ez is.

Jobban is esik majd az étel, ha kimozdulva az irodából költjük el azt.A kis szünet, ami a sétával jár eleve segít a kajakóma utáni visszaállásban. Az ebéd amúgy se legyen túl nehéz. Könnyű csirke vagy hal és sok zöldség. Desszertnek gyümölcsök.

Ha iszunk feketét, ne rögtön az ebéd után szürcsöljük el, inkább egy bő félóra múlva. Amúgy is korlátozzuk a koffein bevitelét két, legfeljebb három csésze kávéra egy napra, hogy ne essünk szét tőle már kora estére. Ha túl sok kávét iszunk a hatása akár a visszájára is fordulhat. Ha napközben ránk törne az éhség együnk meg egy-egy kocka, lehetőleg sötét, magas kakaótartalmú csokoládét!

A nap végén összegezzük, hogy mit végeztünk el  a tervből és mi maradt meg. Ez utóbbi feladatokat hagyjuk az asztalon másnap reggelre, egyfajta mankónak. Mielőtt hazamegyünk, rakjunk rendet az íróasztalunkon. Tegyük vissza a helyükre a dolgokat, poroljuk le az asztalt. Ha a szabályok engedik legyen az asztalunk kissé személyes. Tegyük egy-két fotóval, virággal, esetleg egy képeslappal intimebbé, hogy jobban érezhessük magunkat munka közben.

Kép: Shutterstock