A 200 első randi Lucája is a szerelmet keresi. Örök téma, amelyet sokszor megfilmesítettek már. Üdítő kivétel, ha a karakterek eltérnek a szokásostól.

Luca béna ruhákban keresi a szerelmet, ami tulajdonképpen nem véletlenül van így. Így hihető a sztori.

Tuti forgatókönyv: szerelmi gyötrődés

Nem szükséges statisztikákat böngésznünk ahhoz, hogy egyértelműen kijelenthessük: a szappanoperák legkedveltebb témája a szerelmi gyötrődés. Évtizedek óta, rendületlenül. A pártalálás buktatói számos forgatókönyvírót megihletett már.  Alacsony, magas, szőke, barna, vörös. Dögös, duci. Munkanélküli, menő vállalkozó. Férfi, nő. Tényleg mindenki kereste már az igazit a tévéképernyőn. A forgatókönyv ilyenkor meglepően egyszerű. A kilátástalan helyzetben lévő főhős találkozik valakivel. Az utcán, a munkahelyén, bevásárlás közben – vagyis a legátlagosabb helyszínen, amit csak elképzelni lehet.

A nézőknek rögtön egyértelmű a helyzet: ez szerelem a javából, a főszereplő azonban a történet elején még tétovázik.

Sokszor jön képbe nehezítő körülmény. Anyós, testér, kutya, macska, zsémbes főnök, ikertestvér, vagy egy ex, aki a reménybeli szerelemesek közé áll, ezzel is nyújtva a műsoridőt. A történet végét nem kell találgatni. Heppiend naplementével vagy anélkül.

Lássuk be, nehéz a témakörben újat alkotni. A legtöbbször úgy érzem, hogy a forgatókönyvírók erre nem is feltétlenül törekszenek. A képernyő előtt ülők szeretik a boldog a befejezést. Nincs is ezzel baj.

Luca béna ruhákban keresi a szerelmet

Történet szempontjából a 200 első randi szerzői is maradnak a már jól bevált receptnél. A hátrányos kinézetű – akarom mondani kissé duci, rosszul öltözött –, naná, hogy harmincon túli szingli lány, Luca és párkeresési ballépései köré szerveződik a sorozat. Láttunk már ilyet. Biztos vagyok benne, hogy ez is a koncepció egyik lényeges eleme volt: ami egyszer bejött, azt tartsuk meg. Luca hű mása Bridget Jones-nak. Kipárnázott testére bénább ruhákat nem is találhattak volna. A munkájuk is többé, kevésbé közös pont: reklám, tévé, rádió. Ismerős lehet a „szedjünk fel egy pasit, majd a randizás tapasztalataiból írjunk cikket egy magazinba” megközelítés is.

Ennyi hasonlóság után ugyan mégis milyen muníció lehet egy negyedévre tervezett, minden hétköznap képernyőre kerülő sorozatban? Egy hét után úgy tűnik, hogy a humor és a karakterek elegendőek ehhez. Bár Luca figurája kissé Jones-osra sikerült, Gáspár Kata remekül passzol a szerephez, meglepő természetességgel veszi az akadályokat a nem mindennapi pasivadászatban. Reakciói, megnyilvánulásai teljesen hétköznapiak. Ahogyan ruhát válogat a húgával, az autójával beszélget, ahogyan otthon, lefekvéshez készülődik, vagy ahogyan ajtót nyit a statisztikák bűvkörében élő Tamásnak – lehetne túljátszott is, de mégsem az.

A játéka remek ellenpontja a szándékosan, és néha kissé eltúlzottan ducisított kinézetének. Mert erre azt kell mondanom, hogy na, ezt nem kellett volna.

A Luca munkahelyéül szolgáló rádió is valóságosabb helynek tűnik, mint amit eddig képernyőn láthattunk, bár kissé még így is idillien festi le a napi munkát. Efölött talán mégis szemet hunyhatunk, hiszen más célja nincsen, mint megteremteni a közeget a szerelemkereséshez. Szerencsére itt is akadnak egészen kellemes karakterek. Például a főnöknő, Adél, aki összetartja a csapatot, s nem fél újítani. Bár bizonyítási vágya olykor becstelen tettekre sarkallja, tud bocsánatot kérni, amitől mégis szerethetővé válik.

Akiktől mégis igazán élővé válik a sorozat, az Luca családja. Remekül megadja az alaphangot az elsőszülött lány és édesanyja nézetkülönbsége. Tulajdonképpen innen indul a történet. Ez is egy teljesen valóságos szituáció: az elutasító, mindenbe beleszóló anya, aki nincsen egy hullámhosszon a felnőtt gyermekével, a gyermek pedig fellázad. Nagyszerű kiindulópont.

A szülői házban minden megtörténhet.

Még az is, hogy az anya (Pápai Erika) első férje, Luca édesapja, Géza (Szerednyey Béla) beköltözik volt felesége, és annak új férje, Dénes (Trokán Péter) otthonának tetőterébe. Az édeshármas szerepkör ontja magából a helyzetkomikumokat, amelyhez jó ütemben asszisztál az anya frivol barátnője, Olga (Sajgál Erika).

Ugyan a 200 első randi is megmaradt az örök témánál: a párra találás még mindig nem egyszerű. Egyben biztosak lehetünk: a kétszázadik randi után ez Lucának is sikerül. Addig pedig mi remekül szórakozunk.

Fotó: Viasat