Szent Luca napja tökéletes alkalom a közös sütögetésre – ha kipróbáljuk azt a receptet, ami sok olasz családban kerül elő december derekán, ünnepi illat lengi be az otthonunkat és különleges ízélményben lehet részünk.

A Luca szeme receptjéért a kezdő háziasszonyok és a gyerekek is rajonganak, mert kevés hozzávalóból, bonyolult konyhatrükkök nélkül készül.

A siker titka a jó minőségű hozzávalók mellett az, ha tökéletesen eltaláljuk a sütés idejét: akkor kell kivenni őket a sütőből, amikor már szép aranyszínűek, de még nem keményedtek meg túlságosan.

Az úgynevezett taralli keksznek ez az édes változata (készülhet rozmaringgal, oregánóval, csilivel vagy köménymaggal is), gyökerei a Dél-olasz Puglia tartományába nyúlnak vissza, ahol Luca-napján egy-egy csipetnyi ánizzsal és vaníliával tették még különlegesebbé ezt a süteményt. Ha kedvünk tartja, mi is feldobhatjuk ezekkel az összetevőkkel a most következő alapreceptet!

Hozzávalók:

500 gramm liszt
100 ml száraz fehérbor
100 ml olívaolaj
1 csipet só
150 gr porcukor
2 evőkanál forró víz

Elkészítés:

Szitáljuk egy tálba a lisztet, öntsük hozzá a bort és az olajat, majd sózzuk. Dolgozzuk jól össze, hogy könnyen gyúrható, rugalmas tésztát kapjunk. Formázzunk belőle kerek cipót, majd csipkedjünk le kisebb darabokat, és sodorjuk ujjnyi vastag, 6-7 cm hosszú hengerré. Két végénél nyomkodjuk össze, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsire az így kapott karikákat. Toljuk a 150 fokra előmelegített sütőbe, és süssük kb. 20 percig. Hagyjuk kihűlni a kekszeket, majd egyenként mártsuk bele a porcukorból és forró vízből készült, simára kevert, sűrű mázba. Akkor vannak készen, amikor a cukros borítás megszilárdul a kekszek tetején.

Szoknya és Nadrág Magazin tippje:

A hozzávalók között szereplő fehérbor senkit ne tántorítson el – a magas sütési hőmérsékletnek köszönhetően a benne lévő alkohol elillan, így gyerekek és absztinensek is nyugodtan fogyaszthatják!

Kép: agrodolce.it