Főzni Bárki Tud – valljuk. Csak kell hozzá megfelelő motiváció, és ha kevésbé vagyunk rutinosak a konyhában, akkor egy jó recept is. Mint ez. Tökéletes vasárnapi ebédre. Annyira laktató, hogy legfeljebb valamilyen könnyű utóétel csúszhat le még. Például egy mákos rétes vagy egy kockányi rizskoch sárgabaracklekvárral. Éhes lett(él)? Irány a konyha!

Van egy évről-évre megújuló receptgyűjteményünk, ami a Főzni Bárki Tud címet kapta, egy korábban azonos címen megjelent cikkünk után. Ebben csupa olyan recept található, amiket mi már legalább egyszer, de inkább sokszor lefőztünk. És amit, ha szükségesnek láttuk, akkor a saját személyes, családi ízlésünk szerint módosítottuk, és ugyanerre bíztatjuk az olvasónkat is.

Ez a mai recept a Tejszínes karalábéleves kapros túrógombóccal a Street Kitchen oldalán jelent meg, Eisler Zsolt fakanalától. Aki azzal kezdi a receptet, hogy náluk soha nem így készült a karalábéleves. Mit ne mondjak, nálunk se. Anyukám tejföllel habarta, és nem tett bele túrógombócot, legfeljebb grízgaluskát, mert akkor még ehettem búzát. És emlékeim szerint, idővel megszerettem a grízgaluskát. Ami helyett Eisler Zsolt receptjében túrógombócok vannak. Így próbáltam ki én is.

Nem untatom azzal az olvasót, hogy korábban a kaprot nem ehettem, de most igen, a lényeg az, hogy a kapros túrógombóc önmagában is csoda, önmagámban némi tejföllel és füstölt sajttal egy kész vacsorát adhatna. Legközelebb el is készítem. De addig is íme a leves, ahogyan én készítettem.

Tejszínes karalábéleves kapros túrógombóccal

Azzal kezdtem, hogy az összes zöldséget felaprítottam, és más hozzávalót előkészítettem. Például a kaprot és a petrezselymet elővettem a fagyasztóból, télen nálam a zöldfűszerek előre aprítottan dobozolva sorakoznak.

Hozzávalók a leveshez

2 kanál napraforgó olaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
600 g karalábé ez nálam három kisebb darabból jött ki
200 gramm sárgarépa
150 gramm fehérrépa
1.3 l zöldségalaplé – nálam ez víz volt, és így is ízorgia ez a leves
só, bors
1 csokor friss petrezselyem
100 ml 30 százalékos laktózmentes főzőtejszín
½ db citrom leve

Hozzávalók a kapros túrógombóchoz
250 g laktózmentes túró
2 db tojássárgája

2 ek gluténmentes zsemlemorzsa
2 ek aprított kapor

A tejszínes karalábéleves elkészítéséhez olajat melegítünk egy lábosban, majd hozzáadjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, és közepesen hőfokon 8 percig dinszteljük. Közben egyszer felöntjük 100 ml vízzel, és visszapirítjuk zsírjára. Hozzáadjuk a nagyjából 1 cm-es kockákra vágott karalábét, répát és fehérrépát, majd közepesen erős hőfokon 1 percig pirítjuk. Felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a petrezselymet, majd közepes hőfokon addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Ez a zöldségek méretétől függően mintegy 20-25 perc.

Amíg fő a leves, a gombóchoz egy tálba tesszük a túrót, hozzáadjuk a tojások sárgáját, sózzuk, beletesszük az eredeti recept szerint a búzadarát, ami nálam búzamentes zsemlemorzsa volt, a finomra vágott kaprot, elkeverjük és kb. 10 percig állni hagyjuk. A túrós keverékből dió méretű gombócokat formázunk és bő, enyhén sós, gyöngyöző vízben mintegy 2 perc alatt kifőzzük őket. 

Amikor a zöldségek megpuhultak a levesben, hozzáadjuk a tejszínt, beforraljuk, majd lekapcsoljuk alatta a tűzhelyet, vagy elvesszük róla. Belefacsarjuk a citrom levét, és a kész levest a gombócokkal tálaljuk.

Ezt a receptet a Főzni Bárki Tud receptgyűjteményünk harmadik kiadásába egészen biztosan, hogy beletesszük. Addig is, szeretettel ajánljuk a második kiadásunkat.

Fotó: A szerző