Semmiért. Mondja ezt az, akinek a cipője már két sarok után átázott, akinek a feje felett már többször fordította ki a szél azt a vacak ernyőt, aki vacog az őszi kabátja alatt, mert hiába vízálló akárhány ezer cseppig még is nyirkosnak érzi magát benne. Mi a jó az őszben elárulná valaki?

Ugyan még csak szeptember közepe van, de ha esténként már csendesen pattog a tűz kandallóban, vagy ilyen luxus hiányában legalább a radiátor finoman langyos, akkor talán kicsit felengedhet az, aki napjában többször bőrig ázott ebben, mondjuk ki igen, ebben a pocsék időben. Ugyanakkor meg üröm az örömben, hogy máris kattog a fűtésszámlához a hőmennyiség mérő, hurrá! Nehéz így örülni bárminek. Vagy talán mégis?

Pár napja napközben még 28 fok volt, majd hirtelen fele annyi lett. Hirtelen eltűntek a szandálok a lábakról, és csak az autóval közlekedő nem visel esőkabátot.

Ám nem lehetünk azonnal keserűek csupán azért, mert esik az eső, és fúj a szél. Az ősz szinte még el sem kezdődött. Meg kell találni az évszak szépségeit.

Az eső tisztította friss illatot. Hazafelé útközben az esőben is szedhető vadgesztenye, és egy csokornyi színes falevél. Amikből az összebújós délutánokon és hétvégéken kreatív szépségeket lehet gyártani a legkisebbekkel. De önmagukban szépen elrendezve is díszíthetnek egy asztalt.

Elérkezett az összebújós, bevackolós, otthonülős időszak. Lehet újra sorozatot nézni, társas játékozni, otthonunkat csinosítani, vagy éppen autót, motort felturbózni.

Indulnak a szüreti bálok, ez kissé feltornázhatja az eső eláztatta jókedvet, hamarosan szürcsölhető a finom házi must. Addig is előkerülhet a nyárról megmaradt, hűtőben ücsörgő sangria, vörösbor, akár hétköznap este, kissé melegítve jó sok szemnyi szőlővel és körte szelettel. Jól eshet egy porhanyós szilvás sütemény is. Vagy valami más. Újra lesz idő a főzőcskézésre is. Már lehet kapni sütőtököt, gesztenyét, diót, mandulát, fügét, céklát és friss gyömbért is a szezonális finomságok közül.

Vége a szállodákban a főszezonnak, olcsóbba a szállás, most igazán megéri egyet pihenni. Utazzunk el, mozduljunk ki. Válasszunk olyan hotelt, ami közel van a természethez, de színes a szervezett benti programjai is. Jó időben pattanjunk bicajra és tekerjük körbe a környéket, kiránduljunk még egyet az őszi napfényben, szívjunk friss levegőt. Ám ha változatlanul maradna az esős idő, akkor válasszunk a szálloda programjai közül.

De maradhatunk otthon is, öltözzünk melegen, húzzunk gumicsizmát és irány az utca, ugráljunk tócsába, keressük a legszebbet, a legérdekesebbet. Esetleg egy szív alakú kátyút.

Kép: Starlet Photography