Roppant különös sorozat a német Dark, vagyis Sötétség. Olyan filozófiai kérdéseket feszeget, hogy vajon létezik-e tökéletes világ, megváltoztathatjuk a sorsunkat, megfékezhetjük-e a halált, léteznek párhuzamos univerzumok? Nehéz téma. A tálalás izgalmas, a lezárás elgondolkodtató. A sorozat befejező évadában mindenki számára lényeges kérdésekre kaphatunk megoldási javaslatot. A teljes sorozat az új, harmadik évaddal elérhető a Netflixen.

Nem mindennapi témához nyúltak a német Sötétség című sorozat alkotói. Már a nyitány sem mindennapi. A képzeletbeli német kisvárosban, Windenben eltűnik egy kisfiú, Mikkel. Az édesapja, Ulrich – aki történetesen a városi rendőrkapitány – kínjában mindent megtenne, hogy előkerüljön a fia. Hamarosan a helyi erdőben találja magát, ahol egy barlang található. Itt látták utoljára Mikkelt.

A testvéreivel (Marthaval és Magnussal) valamint  Jonassal járt itt korábban. A barlangban pedig létezik egy átjáró. Amiről kiderül, hogy ha azon átkelünk, akkor a múltban, vagy éppen a jövőben találjuk magunkat. Ha pedig erre képesek vagyunk, akkor akarva vagy akaratlanul a saját, vagy mások – esetleg megkockáztatom, hogy a világ – sorsát is meg tudjuk változtatni. Hoppá! Tehát itt a téma az időutazás.

Múlt, jelen, jövő egysége

Ami egyáltalán nem megmosolyogtató tény. Még csak nem is hihetetlen. Winden nagyon is valóságosnak hat. Túlságosan is. Elhisszük, hogy az átjáró létezik. Mert léteznie kell! És még időgép is épül. Egyébként a készítők technikai információt is adnak. Válaszokat még az időutazás kérdésében is. Igen, még erről is.

Nem is csoda, hiszen német sorozatról beszélünk. S ki ne hallott volna már a német precizitásról? Itt és most olyan precízen adagolják az információmorzsákat, hogy megdolgoztatják a nézőt. De ezért érdemes dolgozni. Élvezetes ezt az utat végig járni a szereplőkkel. Ahogyan halad előre a sorozat, helyükre kerülnek a láncszemek. És melléjük sorakoznak újabb és újabb kérdések és válaszok, amelyek még jobban erősítik azt a csomót, ami Windent és az itt lakókat összeköti.

Családokat, sorsokat, életeket. Mint egy hullámvasút. Ha egyszer felülünk a Winden-i szerelvényre, az úgy magával ragad, hogy nem tudunk kiszállni. A sorozat előző évadait is szerettük (ITT írtunk róla). Hova lehet még mindezt fokozni? Elárulom: lehet.

A második évadban még több mindent kapunk. Információt, gondolatokat, eszméket. Amelyeken jó elgondolkodni. Egy biztos: a múlt, a jelen és a jövő összekapcsolódik. Ha ezt eddig nem tudtuk volna, a Sötétség ezt csak megerősíti. Minden összefügg mindennel.

Mindent körülvesz a sötétség?

A harmadik évad még különösebb. Már nem csak az időben utazunk. Előre, vagy vissza. Már nem csak horizontálisan. Hanem vertikálisan. Nem csak az időt, a teret is átugorjuk. Minden megváltozik, amikor kiderül, hogy létezik egy alternatív Winden. Ahol egyes szereplők léteznek. Mások nem, mert meg sem születhettek. Ezért vagy azért. És ebben az alternatív Windenben is keresünk valamit.

Winden sötét és komor város. Ez érződik a jelenben játszódó jelenetekben is. És roppant érdekes hely. Itt mindenki titkokat rejteget. Kicsit olyan érzésünk lehet, hogy itt minden lehetséges. Vagy éppen ellenkezőleg: az már lehetetlen, ami itt történik. De miért is? Abban a városban, ahol élünk, mindenkit ismerünk? Mindenki titkáról tudomásunk van? S egyáltalán: saját magunkat vajon jól ismerjük?

A Sötétség nagyon jól kezeli az összefüggéseket. Ami teljesen rendben van. Hiszen az is a célja, hogy megmutassa, minden összefügg mindennel. Ahogyan ezt jól a fülünkbe rágták a készítők. És ezt is: A kezdet a vég. És a vég a kezdet. Ugyanúgy felveti a posztapokaliptikus gondolatokat – mi történik az apokalipszis után? Milyen lesz akkor az élet? –, mint azt, hogy ami megtörtént a múltban, az hatással van mindenre.

S ha a múltba visszautazunk, és bármit megváltoztatunk, akkor annak milyen következményei lesznek a jelenben, vagy a jövőben?

Kérdések és válaszok az életről

Ugye, hogy minden mindennel összefügg? Múlt, jelen, jövő – együtt fontos. Így válik érthetővé az a Schopenhauer idézet, amellyel a harmadik évad nyit: Az ember tehet, amit akar, de nem akarhat úgy, ahogy neki tetszik.

Ha előre tudnánk, a dolgok hogyan végződnek, utunk hova visz: vajon ugyanazokat a döntéseket hoznánk? Elkerülhetjük egyáltalán a sorsunkat? Vagy ami mélyen bennünk rejtőzik egy láthatatlan kézként, ugyanahhoz a véghez terel minket? Számít, hogy melyik utat választjuk, vagy végül újra és újra magunkkal szembesülünk?

Ezek a kérdések foglalkoztatják a Sötétség szereplőit. Akik közül két jelentős szereplőt Adamnak és Evanak hívnak. Vajon kik ők? Le kell szögeznem: a témának nincsen köze a valláshoz. Olyan egyetemes kérdések ezek, amelyek bármelyik ember életében fontosak lehetnek. És amelyekre választ vár.

Az időutazás válasz mindenre?

A Sötétség szereplői a harmadik évadban az eredetet keresik. Amiről úgy érzik, hogy ez minden kérdésükre választ ad. Mert ez adja meg a kezdetet. De vajon tényleg ez a válasz? Ha megvan az eredet, kiszámítható a múlt és a jövő? Egyáltalán: meg kell ismernünk ezeket?

Létrehozható a tökéletes világ? Nem ismerjük a végzetünket, de a végzetünk ismer minket. Lehetnek illúzióink, de nem kerülhetjük el a sorsunkat. Ebben a világban más döntéseket hozunk, de minden ugyanoda vezet.

Az időutazás vajon válasz mindenre? De milyen áron? Mi a halál? Ha tudnánk az idejét, vajon megakadályoznánk? Újabb lényeges kérdések.

Mindig is érdekelte az embereket a világvége. A sorsunkat meg tudjuk változtatni? Esetleg nem menekülhetünk a végzetünk elől? A sötétséget fény követi. A halál után jön az élet. Mi a valóság? És vajon csak egy létezik belőle?

Az életben minden ciklikusan történik. Éppen ez a ciklikusság az élet rendje. Ezt azonban sokan nem látják, vagy nem szeretnék látni. Ők a tökéletes világot hajszolják. Ahogyan a Sötétségben.

Ami azon túl van: tökéletes világ

De mi van, ha a tökéletes világban nincsen semmi? Minden tettünk önmagát erősíti. Mint egy önbeteljesítő jóslat, aminél nem látunk tovább. Már tudjuk más filmekből, hogy a gonosz szereplő sem mindig gonosz. Csak nem ismeri önmagát.

És mi a vége? Csak a saját szenvedéseink, megéléseink árán juthatunk el saját magunkhoz. Meg kell dolgoznunk érte, hogy megértsük, miért vagyunk. Mindezt talán nem várhatjuk egy időgéptől.

A sorozatban elhangzik: az élet egy labirintus. Van aki a haláláig bolyong, hogy megtalálja a kiutat. Értékes gondolat. Őrizzük meg. Végül csak egymásba kapaszkodhatunk. A szeretteinkbe. Mindannyian a tökéletes világot keressük. De mi van, ha az ott van bennünk?

A Sötétség válaszokat és kérdéseket ad. Az életről, a halálról. Magunkról. Minden összefügg mindennel. Hogy érezzük az életet. Megváltoztathatjuk? Dönthetünk a sorsunkról, vagy csak úgy megtörténik? Legyen bárhogyan, csak éljünk!

Fotó: Netflix

Karóczkai-Müllner Helga