Ahogyan halad a felnőtt életünk előre, úgy leszünk tele egyre több teendővel, amik később, életünk utolsó éveiben csökkennek. Addig is viszont jó azokat nem elfelejteni, összekeverni, halasztani. Az egyik legjobb megoldás, ha leírjuk, listázzuk, naptárt vezetünk. Ha jó a szisztémánk, akkor kevesebb a stresszünk.

Korunk egyik nehézsége, hogy a rengeteg lehetőséggel együtt számtalan feladatunk is lett. Az életünk loholó és tele van kihívásokkal, amelyeket nap mint nap kezelni szükséges. A mindennapok során megannyi feladat vár ránk, legyen szó a munkánkról, szereteinkhez fűződő kötelezettségeinkről és személyes igényeinkről vagy egyéb teendőinkről. Bár az agyunk csodálatos, mégis az elménk csak korlátozott mértékben képes nyomon követni ezeket a feladatokat, és gyakran előfordul, hogy elfelejtünk valamit, vagy kénytelenek vagyunk elhalasztani azt. Idő- és energiahiány vagy akár a motiválatlanság miatt. Ilyenkor jön jól a jegyzetelés, a to-do-list írás, a naptár avagy határidőnapló használata.

Naptárak, határidőnaplók a feladataink őrzői

Ezek az eszközök nem csupán szervezési segédeszközök, hanem valódi társak a mindennapi kihívások leküzdésében. A naptár, a to-do-list, a bullet journal rendszerezik az időnket és a teendőinket. A szinkronizálás pedig lehetővé teszi számunkra, hogy a hatékonyabban és strukturáltabban végrehajtsuk a feladatainkat.

A naptár segít időben elhelyezni és rögzíteni az eseményeket, találkozókat és határidőket. Amiket bármikor egy pillantással áttekinthetünk, hogy mikor és milyen tevékenységre kell összpontosítanunk. Ezzel minimalizálva a csúszásokat és növelve a hatékonyságot.

A to-do-lista pedig egyfajta iránytűként szolgál a mindennapi teendők prioritásának a meghatározásában. Segít elkülöníteni a sürgős és fontos feladatokat azoktól, amelyek kevésbé sürgősek és fontosak. Így könnyedén átlátjuk mi az, amit azonnal meg kell tennünk, és mi az, amit később elvégezhetünk.

Ird és pipáld ✓

A naptár és a to-d-lista együttes használata segíthet igazán rendszerezni és követni a teendőinket és az eseményeinket. Használhatjuk papíralapon vagy elektronikusan is. Papíralapon, kézzel rögzítve jobban tudatosulnak a fejben, a hordozhatóság miatt választhatjuk az online megoldás is. Mutatjuk, hogyan érdemes kombinálni a kettőt:

To-do lista használata:

1. Felsorolás: Írjuk össze a napi, heti teendőinket.
2. Prioritások beállítása: Az első lépés a fontos és sürgős feladatok azonosítása. Ezeket állítsuk előtérbe a to-do listán. Ezt tehetjük úgy, hogy a papír másik oldalán már a prioritás sorrendjébe újra leírjuk azokat, vagy a tételek mellett jelezzük a prioritásukat nekünk tetsző módon. Számokkal, színekkel, felkiáltójelekkel jelezzük a sürgősségét a feladatnak.
3. Részletes leírások: Adjunk minden teendőhöz részletes leírást. A konkrét és egyértelmű utasítások segítenek elkerülni a félreértéseket. Például a bank szó helyett: villanyszámla befizetés, korrepetálás utalása.
4. Határidők meghatározása: Adjunk határidőket a to-do listához. Ez segít abban, hogy időben végezzünk a feladatokkal. Ha ez frusztrált bennünket, akkor hagyjuk ki a határidő megadását.
5. Alkategóriák létrehozása: Csoportosítsuk a teendőket további alkategóriákba. Például munkahelyi feladatok, személyes teendők, bevásárlás, gyerek(ek)el kapcsolatos feladatok, háztartási munkák stb.
6. Napi/heti tervek készítése: Az adott napra vagy hétre tervezett feladatok listáját hozzuk létre előre. Ez segít fókuszáltabbnak maradni.

Naptár, határidőnapló használata:

 1. Események rögzítése: Az időponthoz kötött eseményeket, találkozókat és határidőket rögzítsük be a naptárba.
 2. Színek használata: Alkalmazzunk különböző színeket különböző típusú eseményekhez vagy tevékenységekhez. Ez segíti a gyors áttekintést. Kék a munka, piros a gyerekek, zöld a háztartás, lila az idős rokonaink, barna a házi kedvencek. Vagy ahogy nekünk tetszik. Lehet több to-do listánk is.
 3. Időblokkok létrehozása: Az időblokkok beosztása segíthet nekünk abban, hogy hatékonyan tervezzük meg a napunkat. 9-10 e-mailek, telefonok. 11-13 projektek, 13-16 találkozók, 16-19 elintézendők, gyerekek különórái stb.
 4. Rendszeres ellenőrzés: Nézzük át a naptárunkat rendszeresen, hogy tisztában legyünk a közelgő eseményekkel és határidőkkel. Minden reggel kezdjük azzal, hogy ránézünk a naptárra és minden este úgy fejezzük be a napot, hogy a naptárunkban és a to-do listánkban a változásokat követjük, ellenőrizzük.
 5. Visszajelzés és következtetések: Az elvégzett események után tartsunk rövid visszajelzést a naptárunkban. Mit sikerült elérnünk, mi maradt le, és mi volt tanulságos? Hetente, havonta és negyedévente is jó lehet az értékelés.

  Felszabadító érzés, ha apró pontokkal soroljuk fel a feladatokat, gondolatjel helyett, amit egy másik színnel pipálunk át vagy csillagozunk át, amikor elvégeztünk egy-egy feladatot.
A naptár és a feladatlista kiegészítik egymást Fotó: Breakingpic

Naptár és to-do lista együttes használata

A két eszköz együttes hatás az, ami igazán gördülékennyé teheti a mindennapjainkat. Ehhez is hoztunk néhány tippet:

 1. Szinkronizáció: Rendszeresen szinkronizáljuk a to-do listánkat és a naptárunkat, hogy mindig naprakészek legyünk a teendőink és eseményeink sűrűségében.
 2. Prioritások megtartása: A to-do listánk segít meghatározni a teendők prioritásait, míg a naptárban időzítve láthatjuk, mikor tervezhetünk ezekkel foglalkozni.
 3. Jelöljük meg a befejezett feladatokat: Amikor befejezünk egy feladatot a to-do listán, jelezzük azt a naptárban is. Ez segíti az áttekinthetőséget és a visszajelzést.
 4. Időbeosztás és határidők: A naptárban szereplő határidők és időblokkok segítenek megtervezni, mikor foglalkozhatunk a to-do listán szereplő feladatokkal.
 5. Flexibilitás: Az egyik legfontosabb. Legyünk elég rugalmasak ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjunk a változó körülményeinkhez. Ha valami változik, frissítsük mindkét eszközt. Nem szabad stresszelni magunkat azért, mert át kell írnunk a to-do listánkat vagy a naptárunkat.

  Használjunk radírozható tollat, radírozható filcet, színes post-itokat akár, a különféle feladatok, teendők, programok jelzésére. Szánjunk arra is időt, hogy a naptárunkat és a feladatlistánkat beírjuk.

A to-do lista és a naptár együttes használata egy erős eszköztár lehet a hatékony időmenedzsmenthez és a szervezettséghez. Mindazonáltal fontos, hogy megtaláld azt a rendszert és módszert, amely a legjobban megfelel az egyedi szükségleteidnek és munkastílusodnak.

Elégedettség és hatékonyság

A naptár és a to-do lista használata nem csupán a feladatok strukturáltabb kezelését teszi lehetővé, hanem segít csökkenteni a stresszt is. A elrendezett és megtervezett napok, hetek átláthatóságat és nyugalmat teremtenek az életünkben, így hatékonyabban kezelhetjük a mindennapi kötelezettségeinket.

Összességében ha nem egy mumusként és felesleges nyűgként tekintünk a naptárra, a feladataink összeírására, akkor ezek olyan eszközök, amelyek nemcsak szerveznek és irányítanak bennünket, hanem segítenek abban is, hogy az életünk mind szakmai és mind személyes területén sikeresek legyünk, miközben megőrizzük a mentális egyensúlyunkat.

Ne hagyjuk ki ezeknek a hatékonyan használható eszközöknek az előnyeit, és élvezzük a szervezettség és a hatékonyság nyújtotta előnyöket minden nap!

Keressük meg a tengernyi naptár, to-do-list és bullet jurnal közül azt, ami nekünk a legkézenfekvőbb és legideálisabb. Életkörülményeink változásával pedig bátran váltsunk a heti tervezőről a havira, vagy napira. Választhatunk kifejezetten valamilyen tematikus határidő naplót, határidőnaplót is.

Fotó: Pexels