A barackleves egy nyári álom. Készülhet csak sárgabarackból vagy ősziből, nektarinból, lapos barackból is. Vagy mindezekből keverve. Tejszínnel vagy görög joghurttal, liszt és puding alap nélkül. Éppen csak főzve. Mutatjuk hogyan.

A vegyes barackleves elkészítésének egyetlen egy titka van: éppenhogy szabad csak főzni, majd alaposan le kell hűteni. Ehhez pedig kell némi türelem a nyári semmittevés közepén.

De megéri a várakozás. A barackleves tényleg a nyár álma. Különösen akkor, ha sokféle barackból készül. Ráérősen.



A barackot persze megehetnénk kizárólag nyersen is, legyen bármelyik fajtáról is szó. Vagy turmixolhatjuk, süthetjük, grillezhetjük, piríthatjuk vagy főzhetjük is ezt a csodálatos gyümölcsöt. Lágyan összenyomva vagy apróra darabolva keverhetjük jeges teába vagy limonádéba, tejjel turmixolhatjuk vagy joghurttal ízletes smoothie-t készíthetünk belőle. Tehetjük a reggeli joghurtunkba, magvakkal vagy gabonafélékkel. Ízletes kiegészítője lehet a csirke vagy halételeknek. És főzhetünk belőle levest is.


A nyár álma: Vegyes barackleves

60 dkg őszibarack, sárgabarack vegyesen
5 dkg cukor
csipetnyi só
1 kis darab fahéj
néhány szegfűszeg
fél kávéskanál kardamom őrlemény
1 teáskanál vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja vagy leve
3 dl görög joghurt vagy 2 dl sűrű legalább 20 százalékos tejszín

A barackokat megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk, és vékony szeletekre vágjuk. Annyi vízzel, ami ellepi és a fűszerekkel, a citrom héjával vagy levével feltesszük főzni. Addig főzzük, hogy éppen csak forrni kezdjen – ez néhány perc. Kiemeljük a darabos fűszereket, majd egy botmixerrel félig összetörjük a gyümölcsöket. Hagyjunk benne darabokat is. Hogy ne legyen teljesen krémszerű. Keverjük hozzá a tejszínt vagy joghurtot és forraljuk össze, de ne hagyjuk forrni.
Öntsük át egy tálaló edénybe és hűtsük le, majd tegyük hűtőbe néhány órára, hogy alaposan lehűljön.
Tálaljuk mentalevéllel, bazsalikom levéllel, édes tejszínhabbal vagy friss gyümölccsel, ahogy tetszik.

Fotó: A szerzőé

Polgár Ágnes