A nyári szünet hosszú. Bár az első napok elmehetnek a szó szerinti semmittevéssel, és unatkozni is jó lenne hagyni a gyerekeket, de a kütyükkel nehéz versenyezni. Ami mellett a gyerek akár egy egész nyarat is eltöltene. A szülő kénytelen különféle tematikával élni. Persze gyerekfüggően. 

A szülők már a szezon elején érezhetik azt, hogy híján vannak a nyári programötletek sokaságának. Hogy semmi nem jut eszükbe. Semmi izgalmas. Mindent túl érdektelennek látnak – a gyerekük fejével gondolkodva. Hiába is emlékeznek vissza a saját gyerekkorukra, az nem hasonlítható össze a jelennel.

Éppen ezért nem is kezdtem ezt a cikket azzal, hogy bezzeg a mi korunkban más volt, már csak azért sem, mert lehet az olvasóval nem vagyok egykorú. De talán azzal nem nyúlok mellé, ha azt írom, mióta egy mobilba belefér a világ, amibe a gyerekek (és felnőttek is) teljesen bele tudnak feledkezni, azóta nehezebb dolga van a szülőnek. Mert bár a mobil lefoglalja a gyereket, a baj az, hogy nem csak addig, míg mi felnőttel elintézünk egy gyors telefont, kiteregetünk egy adagnyi ruhát, vagy felrakjuk a paprikás krumplit főni, hanem órákra, napokra is. A nyár pedig nem telhet el úgy, hogy mindazt a telefonon át lesi a gyerek. Nem túlélni, hanem megélni kellene a nyarat, az évszak adta szépségekkel és adottságokkal. Mobil nélkül.

Ehhez pedig a felnőtteknek kell tenni valamit. Ami, olykor lehet hiába való próbálkozás. Ismerem, milyen az, amikor a szülő berendez egy komplett alkotó műhelyt, a gyerek meg két zsírkréta-vonal húzás után feláll az asztaltól. Vagyis, úgy érzi a szülő, hogy semmi értelme nem volt ennyit erőlködnie. Pedig muszáj. Muszáj próbálkozni, kísérletezni, mi az ami beválik. Ha tegnap nem, holnapután igen. Nem csak szóban kínálni, hanem rátartibban a programba tenni a gyereket, hogy ne a kütyü után nyúljon minduntalan. Főleg a városban élő gyereket, aki a négy fal közé van beszorítva, mert nincs kert, és nem tudja a szülő, hová biztonsággal kiereszteni, játszani a kortársaival együtt.

Nyári programötletek óvodáskorú gyerekeknek:

 1. Piknik a parkban, ezt akár hetente többször is ellőhetjük. Kezdhetjük a napot a kertben, teraszon, erkélyen vagy ezek híján a közeli parkban, játszótéren: De mehetünk délután is, amikor kevésbé tűz a nap, vagy a langyos estébe. Pakoljunk tele egy piknikkosarat, az ízek alkalmanként változhatnak. Lehet pogácsát, előre megtöltött palacsintákat, muffinokat, vagy felcikkezett gyümölcsöket magunkkal vinni. Ez lehet úgymond „rossz édesség is” chips, ropi, csoki vagy lekváros sütemények is. Máskor meg egészséges snack is: gyümölcs chipsek, olajos magvak, uborka csíkok vagy répakarikák.
 2. Játsszunk a fűben, nézzük a felhőket merre haladnak, képzeljünk állatfigurákat az alakjukba. Induljunk felfedező útra és keressünk ismeretlen játszótereket, ahol más játékokon játszhatunk, vagy hasonlóakkal, mint amit megszoktunk, de az új helyen másként közelíthetjük meg.
 3. Kézműves foglalkozások: Szervezzünk egyszerű, kreatív tevékenységeket, mint például színezés, festés, ujjfestés, képkirakás, gyurmázás vagy origami. Hajtogatni az óvoda, iskola időszakban kevésbé van időnk, használjuk. Kezdjük a legegyszerűbbel, mint a csákó vagy hajó. Ezeket ki is lehet színezni. 
 4. Vízi játékok: Hozzunk létre egy kis vízi játékteret a kertben, például vízi pisztolyokkal, slaggal és egy kis medencével. Ugyanezt egy játszótéren is megtehetjük, értelemszerűen ott nem tudunk medencét felállítani, de a vizicsata ott is működik. 

Kisiskolás gyerekeknek:

 1. Természetjárás: Menjünk egy közeli erdőbe vagy parkba, és fedezzük fel a környezetet. Gyűjtsünk kavicsokat,  leveleket, különféle terméseket és virágokat. Fonjunk virágkoszorút. Rajzoljunk útközben térképet, amit később otthon kiegészíthetünk a látottakkal, megéltekkel. Megmutathatjuk a nagyszülőknek.
 2. Sportdélután: A nyári programötletek egyike lehet az is, ha nem csak elvétve megmozgatjuk a kisiskolást, hanem egyenesen egy sportdélutánt vagy sportnapokat rendezünk a kertben vagy a helyi sportpályán. Játsszunk labdajátékokat, csináljunk akadálypályát, vagy rendezzünk egy mini-olimpiát. Stopperrel, eredménytáblával, dobogóval.
 3. A meleg elől meneküljünk be, a hűvösbe a képeskönyvek közé: Látogassunk el a helyi könyvtárba, és olvassunk együtt könyveket. Választhatunk meséket, ifjúsági irodalmat, történelmi eseményeket vagy érdekes tényeket tartalmazó könyveket. Mehetünk olyan könyvesboltba is, ahol van olvasósarok. 

Tinédzsereknek:

 1. Kalandpark: Menjünk el egy kalandparkba, ahol különféle kötélpályákat és mászófalakat próbálhatunk ki. Fejleszthetjük az erőnlétünket és ügyességünket. 
 2. Piknik: a természetben enni egy tinédzserrel is jól jöhet, legfeljebb a piknik közbeni beszélgetés, nézelődés, mobilazásba torkollik, vagy vihetünk magunkkal kártyát is. A piknik itt lehet valami trendibb étel, mint egy előrecsomagolt csirkés wrap, vagy egy Eredeti Philly Cheehesteak szendvics. Egy alkoholmentes sörrel vagy izgalmas üdítővel leöblítve.
 3. Kreatív műhely: Szervezzünk egy kreatív műhelyt, ahol a tinédzserek különböző művészeti tevékenységeket próbálhatnak ki, mint például az akvarell festés, a graffiti, a fotózás vagy a zenélés. 
 4. Önkénteskedés: Nyári programötletek közé tartozhat az is, ha egy kamasz megismerkedhet a munkával egy lazább kötődésben is, önkéntes, nem pénzkereseti alapon. Ehhez keressünk egy olyan helyi közösségi szervezetet vagy jótékonysági programot, ahol a kamasz önzetlenül segíthet. Ez lehet például az idősek látogatása, egy állatmenhelyen a segítségnyújtás vagy a környezetvédelmi programokban való részvétel. Mint a szemétszedés, a takarítás. A tinédzsernek élmény lehet a nyár folyamán az is, ha egy-egy táborban már ifjúsági vezetőként is részt vehet, hogy mentorálja a kisebbeket.

Az ötletek változtathatóak, alakíthatóak saját szájízünk, de leginkább a gyerek(ek) elképzelése szerint. Merjünk változtatni a megszokottaktól, kilépni a komfortzónánkból, hogy nyitottságunkkal új dolgokat hozzunk be a gyerek, és így a saját életünkbe is. Nyáron semminek nem kell kőbevésettnek lennie, hagyjuk hogy ne a külső nyomás alakítsa az életünket.

Jókedvű, színes, kalandos nyarat kívánunk!

Fotó: Canva/Dmitrynaumov