Olvasási idő: < 1 perc

Pikáns szilvalekvár nyár végén a kamrapolcon

A szilva késő nyári, kora őszi gyümölcse nem csak önmagában finom. Sütemények mellett, fűszerekkel bolondítva sült húsokhoz is pompás.

A szilvalekvár azok közé a klasszikusok közé tartozik, ami nem hiányozhat egy kamrapolcról sem. Megvásárolhatjuk készen, de mi is elkészíthetjük hagyományosan a nagyitól tanultan, vagy egy pikánsabb, modernebb változatot is kipróbálhatunk. A pikáns szilvalekvár finom kenyérre kenve, vagy sült húsok mellé tálalva.

A lekvárhoz a kissé megpuhult már mézédes darabok a legalkalmasabbak, amelyek sérülésmentesek, nincsenek rajtuk nyomódás, barnulás. Nem látjuk a romlás, rothadás nyomait sem belül, sem kívül, és nincs bennük kukac sem. A kemény szilvát kerüljük, mert nem érett, és nem lesz jó vele a lekvár íze. Ha túl savanyú még éretlen szilvát vásároltunk, akkor hagyjuk kint a levegőn, papírtörlővel lefedett tálcán egymástól távol tartva, még pár napig érni.



Pikáns szilvalekvár

Hozzávalók

1 kg szilva
2 csillagánizs
1-2 fahéj rúd
1 dl víz
6 dl cukor
2 teáskanál vaníliacukor

Elkészítés

Mossuk meg és magozzuk ki a gyümölcsöt. A felezett gyümölcsöt a csillagánizzsal és a fahéjjal tegyük fel főzni, forrás után 15 percig főzzük még fűszerekkel.

Ezután adjuk hozzá a cukrot, és a lekvárt még 10 percig keverve főzzük. Távolítsuk el belőle fűszereket és adjuk hozzá vaníliacukrot. 1-2 percig hagyjuk még főni a lekvárt. Az esetleges habot kanalazzuk le a tetejéről. A forró lekvárt tiszta, sterilizált üvegekbe tegyük. Tároljuk a hűtőszekrényben.

Fotó: Times Food

Szoknya és Nadrág Magazin

Az élet sokszínű, ahogyan mi magunk is azok vagyunk. Témáinkat az életből merítjük, írásainkkal az élet valódiságát mutatjuk meg. Tőlünk mindenkinek. Embereknek emberségesen.

Szólj hozzá!

Van gondolatod, tapasztalatod a témában? Írd meg a véleményed vagy történeted a Facebook-oldalunkon – kíváncsiak vagyunk, te hogyan látod!

Oszd meg a cikket!

Ha úgy érzed, másnak is adhat ez a cikk valamit, oszd meg bátran – egy jó gondolat néha messzebb gyűrűzik, mint hinnénk.

Ha tetszik a magazin:

Támogass bennünket, hívj meg egy kávéra.

 

Olvasd el ezt is

Jóllét, ami továbbgondolkodtat

Válogatott írások testi-lelki egyensúlyról, önismeretről és az emberi létről.

Ebben a válogatásban olyan cikkeket szemlézünk, amelyek túlmutatnak a felszínes jóllét-tanácsokon. Gondolatébresztő írások test és lélek kapcsolatáról, életmódváltásról, belső munkáról – hogy a mindennapi jól-létből valódi jóllét lehessen.
Az élet sokszínű, ahogyan mi magunk is azok vagyunk.

Témáinkat az életből merítjük, írásainkkal az élet valódiságát mutatjuk meg.

Tőlünk neked.

Iratkozz fel a hírlevelünkre

Lépj be az Olvasói Sarokba különleges tartalmakért!
© 2017-2025 Szoknya és Nadrág Magazin – Minden jog fenntartva.