A szilva késő nyári, kora őszi gyümölcse nem csak önmagában finom. Sütemények mellett, fűszerekkel bolondítva sült húsokhoz is pompás.

A szilvalekvár azok közé a klasszikusok közé tartozik, ami nem hiányozhat egy kamrapolcról sem. Megvásárolhatjuk készen, de mi is elkészíthetjük hagyományosan a nagyitól tanultan, vagy egy pikánsabb, modernebb változatot is kipróbálhatunk. A pikáns szilvalekvár finom kenyérre kenve, vagy sült húsok mellé tálalva.

A lekvárhoz a kissé megpuhult már mézédes darabok a legalkalmasabbak, amelyek sérülésmentesek, nincsenek rajtuk nyomódás, barnulás. Nem látjuk a romlás, rothadás nyomait sem belül, sem kívül, és nincs bennük kukac sem. A kemény szilvát kerüljük, mert nem érett, és nem lesz jó vele a lekvár íze. Ha túl savanyú még éretlen szilvát vásároltunk, akkor hagyjuk kint a levegőn, papírtörlővel lefedett tálcán egymástól távol tartva, még pár napig érni.Pikáns szilvalekvár

Hozzávalók

1 kg szilva
2 csillagánizs
1-2 fahéj rúd
1 dl víz
6 dl cukor
2 teáskanál vaníliacukor

Elkészítés

Mossuk meg és magozzuk ki a gyümölcsöt. A felezett gyümölcsöt a csillagánizzsal és a fahéjjal tegyük fel főzni, forrás után 15 percig főzzük még fűszerekkel.

Ezután adjuk hozzá a cukrot, és a lekvárt még 10 percig keverve főzzük. Távolítsuk el belőle fűszereket és adjuk hozzá vaníliacukrot. 1-2 percig hagyjuk még főni a lekvárt. Az esetleges habot kanalazzuk le a tetejéről. A forró lekvárt tiszta, sterilizált üvegekbe tegyük. Tároljuk a hűtőszekrényben.

Fotó: Times Food