Ha gyerekekkel utazik az ember, nem lehet mindenre felkészülni. Sokan ezért sem mernek hosszabb útra vállalkozni. Mert tényleg bármi megtörténhet, és akkor mi lesz? Persze vannak olyan családok is, akik szívesen repülnek, hajóznak, autóznak egy, két, három gyerekkel is akár. Ők biztosan tudják, hogy az élményt, amit egy közös utazás ad, senki nem veheti el tőlünk. Mi az őszi szünetben egy másik családdal együtt Prágába utaztunk négy napra. Négy felnőtt, öt gyerek. Vonattal. Prága gyerekekkel. Ez az utazás, ahol megfér egymás mellett a játszótér és a nevezetességek. Ahol a sörözőkben előkerült a társasjáték is.

Mondhatni felértékelődött az utazás manapság. Nem az árakra gondolok. Mert azok is jóval magasabbak lettek a Covid előtti időszakhoz képest. Talán éppen emiatt úgy érzem, hogy aki teheti, és szívesen mozdul ki otthonról, minden lehetőséget megragad az utazásra.

Legyen az bármilyen rövid. Talán jobban is élvezzük, ha mostanában utazhatunk. Jobban értékeljük. Ha esetleg átlépjük az országhatárt, az még nagyobb élmény lehet.

Ha már utazás: gyerekekkel utazni mondhatni más műfaj. Mondjuk egy városlátogatás, külföldön. Fárasztó, persze. Hiszen figyelni kell rájuk. Nem csak arra, hogy ne lépjen le egyikük sem a villamos elé, vagy figyeljen, hogy bámészkodás közben bele ne pottyanjon a tengerbe. Ők hamarabb elfáradnak. Nem biztos, hogy velük úgy végig tudjuk nézni egy városban a nevezetességeket, mintha csak mi magunk lennénk felnőttek.

Valószínűleg meg kell szakítanunk a városnézést, mondjuk egyel több étkezéssel, és a játékra, céltalan szaladgálásra is időt kell hagyni.

Úti cél: Prága gyerekekkel

Mégis úgy érzem, hogy szükségünk van erre is. Hiszen gyakorlatilag összezárva voltunk, vagyunk otthon hónapokig. A gyerekeknek is jár a kimozdulás. Hogy megismerjenek más embereket, városokat. Utazás közben észrevétlenül is tanulnak. Ez a gyakorlati, élményekkel teli tanulás pedig mindennél többet ér.

Ez a közös élmény az, amiért érdemes elindulni. Egy másik családdal szövetkezve Prágába utaztunk a gyerekekkel négy napra. Azért ennyi időre, mert úgy érezzük, hogy két éjszakáért nem érdemes csomagolni, és így az utazás napjait nem számolva két teljes napunk volt a városra. A digitális Covid igazolvány letöltése semmiség volt az utazás előtt. Bár tőlünk sehol nem kérték.

Szóval: négy felnőtt és öt gyerek utazott az őszi szünetben. A legkisebb 5,5 a legidősebb novemberben lesz 11. Eggyel emeltük a tétet, és vonattal mentünk. Bármilyen furcsának tűnhet elsőre, így volt praktikusabb. És élvezetesebb is persze. Gyereknek, felnőttnek egyaránt. Mondom is, hogy miért.

Ugyan a vonat nagyon korán indult, és mi itthonról hajnali négykor indultunk, a gyerekek annyira izgatottak voltak, hogy a korai ébredés sem riasztotta meg őket. Lelkesedésük a vonatozás közben sem fogyott el. Végig ébren voltak. Kalandként fogták fel az utazást. És mi erre is számítottunk.

Persze, előre készültünk az utazás óráira, amely nettó hét óra. Ez valamivel több, mintha autóval mentünk volna. De vonatozás közben szabad a mozgás. Például jó móka elsétálni a vonat egyik végéből a másikba. Többször is akár. Szigorúan egy felnőtt társaságában.

Ezért is jó, ha több család utazik egyszerre. A gyerekekre is több felnőtt figyel. Aztán még: vonatozás közben ehetünk, ihatunk, játszhatunk kedvünkre. Gyerekek egymás között, vagy a felnőttekkel. A hétköznapokon mikor van lehetőségünk ennyit együtt lenni, és csak úgy bámulni ki az ablakon, beszélgetni, vagy együtt játszani? Újonnan beszerzett, kisebb méretű társasjátékokat, és már bevált kártyajátékokat vittünk magunkkal. Többfélét.

Prága vonattal. Ezt nem felejtjük el
Az egyik legfontosabb is az úton

Vonattal az élményekért

Egy zsáknyi zsemlével, összevágott kolbásszal, szalámival, sajtokkal készültünk. Hogy tipikusan magyar szokás már indulás előtt, a peronon várakozva kipakolni az ennivalót a kihajtható kis asztalra? Igen! De vonatozás közben még ezt is lehet. Ez is a közös élmény része.

A vonatozás is része volt ennek az élménynek. Még azzal együtt is, hogy hazafelé két órát késett a járatunk, ezért a bőröndökkel, táskákkal megrakodva a Hlavní Nádrazi (vagyis a főpályaudvar) kövén állva (majd ülve) vártuk, mikor indulhatunk. De a gyerekek ezt is kalandként fogták fel, így mi szülők sem idegeskedtünk. Komolyan mondom.

És hát Prága. Tökéletes úti cél gyerekekkel. Nem olyan nagy, pont elég. Viszonylag közel van – szerintünk még vonattal is vállalható – sőt! Annyi holmit vittünk magunkkal, amit viszonylag egyszerűen el tudunk vinni a szállásig. Minden gyereknél volt hátizsák. A szállásfoglalásnál is több szempontot figyelembe vettünk.

Mivel gyerekekkel voltunk, akik azért hangosak tudnak lenni, ha akarnak, inkább apartmant kerestünk. Egy három hálószobás, két fürdőszobás, konyhával ellátott, tízszemélyes lakás mellett döntöttünk. A gyerekek minden este, lefekvés előtt bulit rendeztek a közös szobájukban, vagyis közösen társasoztak, beszélgettek, és francia drazsét ettek. Ennél jobb esti programot elképzelni sem lehet.

És még jó helyen is volt az apartman. A Kisoldalon, a Kinsky Park közvetlen közelében. A Kisoldal tökéletes választás szállás tekintetében, ha gyerekkel utazunk. Egyrészt viszonylag rövid utazással elérhető minden látnivaló, másrészt a parkban lehet szaladgálni, több játszótér található itt.

Mi itt kezdtük a prágai kiruccanást, ez volt hozzánk a legközelebb. A hétórás vonatozás után siklóval mentünk fel a Petrin hegy tetejére. Ez szinte kötelező gyerekes prágai program. A 63,5 méter magas torony megmászása viszont már óriási teljesítmény gyerekként. Az ötből négy csemete mégis fel- (majd lesétált) a legalább háromszáz lépcsőfokon (én százig bírtam számolni).

Állatkert: Prága a lábunk alatt

Szintén kötelező prágai program gyerekekkel az állatkert. Mi erre egy teljes napot szántunk. Tömegközlekedéssel könnyen elérhető, a 112-es busz végállomása az állatkert bejáratánál található. A prágainál csodálatosabb állatkertben eddig még nem jártunk. Bár gyerekekkel utaztunk, éppen nekünk szülőknek adta a legnagyobb prágai élményt.

A prágai állatkert hatalmas terület. Ez is nagyon tetszett nekünk. Jó a fekvése. Magasan van, olyan kis dimbes-dombos. Egész Prága a lábunk alatt volt. Mégis az állatok a lényegesek. Nagyon sokféle faj található itt, és van életterük (jó volt látni például, hogy a keselyűk röpdéje hatalmas). Látszik rajtuk, hogy jól érzik magukat. Sokféle állathoz be lehet menni, így válik testközelivé az élmény.

Láttunk igazán érdekes, és látványos élőlényeket. Mint a papucscsőrű madarat, amely hazájában, Közép-Afrikában is ritkaság (alig több, mint ezer példány él belőle). Galápagosi óriásteknősöket (többfélét is). Űrlényszerű óriás szalamandrát. Gaviált, ami tulajdonképpen egy krokodilfajta. Tasmán ördögöket.

Ami nekünk még tetszett: rengeteg a kő. Beépítve a környezetbe (fel lehet rájuk mászni), sok a látványos kőszobor, amelyek néhol egészen élethűek, de láttunk kifejezetten érdekes megoldásokat is. Lehet rajtuk mit bámészkodni.

Ha Prágába utazunk gyerekekkel, azért fel kell készülnünk rá, hogy egy picit más lesz, mint csak felnőtt társaságban. De ez nem baj. Mi ugyanúgy beültünk egy-egy sörözőbe. Persze nem ott múlattuk az időnket, és nem esténként.

Általában kora délután és kora este söröztünk. És ilyenkor mindig előkerültek a kártyajátékok. Ugyanúgy, mint a vonaton: a gyerekek együtt, vagy valamelyik felnőttel játszottak amíg várakoztunk. Jól elfoglalták magukat, és élvezték, hogy ott lehetnek a szüleikkel.

Gyerekbarát söröző, program és Kövér Egér

Sörözőből is lehet találni kifejezetten gyerekbarát helyet. Ahonnan nem néznek ki, és ahol egy szó nélkül lecserélik az étel köretét sült krumplira. Már az utazás előtt kinéztük a Kisoldal egyik talán kevésbé ismert helyszínét, amelynek a cégére és neve egyaránt gyerekbarát: Kövér Egér (Tlustá Mys). A helyiségben mindenütt ott az egér. A falon, a pult fölött. A falból is plüss egérke néz kifelé a vendégekre.

A nevezetes U Flekuban nagy a tömeg, már hat órakor is. Ez igazi turistalátványosság, ahol a sör mellé szórakoztatás is jár. Az egyik fiatal cseh harmonikástól például meghallgathattuk az Akinek a szeme szép kezdetű dalunkat. Ígérte, hogy következő alkalomra bővíti a repertoárt.

A sör és a hangulat nekünk jobban bejött az U Medvidku-ban. Nem olyan harsány hely és a pincérek is kedvesebbek.

Az ételeket nem variálják túl (szószos hús, knédlivel, káposzta), mi mégis igyekeztünk mindenhol mást megkóstolni. A gyerekeknek is mindig találtunk valamit. Nagy sikere volt az üres knédlinek és a sült kacsának sült krumplival. Számomra kissé bizarr párosítás a marhasült krémes szósszal, tejszínhabbal. A cseh különlegesség, az utopenec, ami ecetben savanyított krinolin kifejezetten ízlett.

A nevezetes látnivalókból annyit néztünk meg, amennyit a gyerekek bírtak. Az óvárosban a Károly hídon át kellett sétálnunk, és egyszer meghallgattuk az Orloj óratorony híres harangjátékát az előbújó apostolokkal. Ezt a programot lehet időzíteni (minden órában egészkor kezdődik), és nem is tart sokáig. Tehát gyerekbarát.

A gyerekek kedvence, és a legtutibb gyerekbarát program mégis a Prágai Lego Múzeum (Muzeum LEGA), amely szerencsére éppen az óvárosban található. Nem bántuk meg, hogy órákat bent töltöttünk. Itt is lehet bámészkodni, és játszani, építeni.

Gyerekbarát söröző, program és Kövér Egér

Sörözőből is lehet találni kifejezetten gyerekbarát helyet. Ahonnan nem néznek ki, és ahol egy szó nélkül lecserélik az étel köretét sült krumplira. Már az utazás előtt kinéztük a Kisoldal egyik talán kevésbé ismert helyszínét, amelynek a cégére és neve egyaránt gyerekbarát: Kövér Egér (Tlustá Mys). A helyiségben mindenütt ott az egér. A falon, a pult fölött. A falból is plüss egérke néz kifelé a vendégekre.

A nevezetes U Flekuban nagy a tömeg, már hat órakor is. Ez igazi turistalátványosság, ahol a sör mellé szórakoztatás is jár. Az egyik fiatal cseh harmonikástól például meghallgathattuk az Akinek a szeme szép kezdetű dalunkat. Ígérte, hogy következő alkalomra bővíti a repertoárt.