Régimódi sertésragu Brian Jones módra – a Nagy Macskajajkönyvből

A sertésragu névadója a The Rolling Stones néhai gitárosa, akiről úgy hírlik, nem vetette meg az alkoholt (sem). Ez az étel lett az egyik kedvencem, kifejezetten ízletes vasárnapi ebéd lehet belőle, amelyre a férfiak sem mondanak nemet. Ezért akár akkor is elkészíthetjük, ha le akarjuk venni a férfit a lábáról. A recept most is másfél kiló hússal (lapocka) számol, én 40 deka szelelt karajból készítettem. A karajt felkockáztam, sóztam, borsoztam és kevés lisztben meghempergettem. Serpenyőben egy kevés olajon (lehet zsír is) elkezdtem dinsztelni egy kisebb póréhagymát felszeletelve. Majd rátettem a húst, picit pirítottam együtt őket. Kevés Tabasco-mártással meglocsoltam, és felöntöttem egy doboz barna sörrel. Ment bele egy kicsi reszelt citromhéj 7 deka (gomba helyett) zöldbab, valamint petrezselyem, friss kakukkfű ág, egy babérlevél (a fűszereket tálalás előtt ki kell venni az ételből). Fedél alatt bő egy órát pároljuk. Ha szükséges, kevés liszttel sűríthetjük a mártást. Burgonyapürével tálaljuk, de szemet gyönyörködtető mellé a színes répa. Ehhez a répát előfőztem, majd 200 fokos sütőben, vajjal meglocsolva még tíz percig sütöttem.

Karóczkai-Müllner Helga