A smoothie kedvelőinek hoztunk egy új receptet, ezúttal retekből. Ugyan a piros gyökérzöldség nem nevezhető megszokott smoothie alapanyagnak, mégsem hagyhatjuk ki a receptből. Jó tudni 120 gramm friss retek tartalmazza a C vitamin napi szükségletének mintegy 14 százalékát. A fogyókúrázóknak sem hátrány beletenni a reggeli italukba, mivel a retek szuper méregtelenítőnek számít. Enyhén vízhajtó és vesetisztító hatású. Ami meg a zöldség enyhén csípős érzését kelti, nem kell tartanunk attól, hogy elrontaná a turmixunkat, ellenkezőleg, izgalmasan megbolondítja azt.

A retek smoothie elkészítése


Hozzávalók két pohár retek smoothie elkészítéséhez

1 csomó retek
4-6 reteklevél
1 banán
80 gramm fagyasztott vagy friss eper
80 gramm fagyasztott vagy friss meggy (málna, szeder, ribizli vagy áfonya is lehet)
500 ml kókusztej vagy rizstej
1 csipet só
1 kk méz

Az egészhez nem kell más, mint egy turmixgép, és egy kés. Persze kóstoljuk meg a gyökérzöldséget mielőtt szeletekre vágva a turmixba dobálnánk, hogy leellenőrizzük, nem extra csípős-e. Ha mégis az lenne, érdemes lehet megpucolni, mert a retek erős, nemritkán csípős ízét a héjában lévő mustárolajtól kapja. Alaposan mossuk meg a retket használat előtt, mert földes maradhatott. A zöld leveleit is, amiből 4-6 darabot rakjunk a retekhez.

Szeleteljük vagy törjük hozzá a banánt, rakjuk bele a gyümölcsöket is a turmixgépbe. Öntsük fel a választott alternatív tejitallal és turmixoljuk alaposan, sűrűre a retket a gyümölcsökkel. Kóstoljuk meg, sózzuk meg egy csipetnyivel a fűszerből, és ízlés szerint mézzel édesítsük. 

A gyümölcsök párosítása bárhogyan lehet finom. Mi már próbáltuk eperrel és áfonyával, eperrel és meggyel, áfonyával és málnával is a retek mellett. A retek smoothie mindegyikkel finom. 

A piros retek tárolása

A retek tárolása előtt távolítsuk el a zöldjét. A piros labdákat jó alaposan mossuk le, és vágjuk le a végeit is, hagyjuk vizesen, hogy ne száradjanak ki. Zárt üvegedényben vagy műanyag zacskóba téve akár másfél hétig is tárolható a hűtőben. Érdemes egy kis vízzel megspriccelni, mielőtt lezárjuk a tárolóedényt, hogy ne száradjon ki a zöldség. 

Forrás: Reader’s Digest: Az életerő konyhája, 2004. 324. oldal
Kép: Getty Images