Amikor a gömbölyű, porcukor lepte marcipános-tejszínes bucik ellepik a hideg téli Svédországot, akkor költözik a meleg a svédek otthonába. Kapható és fogyasztják mindenhol reggelire, uzsonnára a kávé mellé, de otthon sütni is kihagyhatatlan. Már csak azért is, mert meglepően egyszerű elkészíteni, ezt a nagyon is finom és laktató édességet. Búza és laktózmentes változatot hoztunk.

A Semla, a svédek fánkjának is megannyi receptje van. A semla gluténmentesen és laktózmentesen is elkészíthető. Vannak, akik fűszerezik kardamommal és vaníliával, mások nem. Vannak, akik egy az egyben tömény mandulamasszával töltik a belsejét, míg mások a bucik tésztáját is hozzáadják a mandulához. Készítik Nutella-, vagy csokoládéhabosan a tejszín helyett, Valentin-napon a tejszínbe epret vagy málnát kevernek a szép rózsaszínért.

Semla gluténmentesen

Hozzávalók a tésztához

50  gramm laktózmentes vaj (amennyiben margarint használunk, legyen a duplája)
5 dl tej
7 gramm száraz élesztő
1 tojás
500-550 gramm kenyér gluténmentes liszt pl. Schär Mix-B-Bread Mix lisztkeverék
2 evőkanál útifűmaghéj
100 gramm cukrot
1 kávéskanálnyi só
2 teáskanál őrölt kardamom

Hozzávalók a marcipános töltelékhez

A bucik kikapart bele
100 gramm natúr marcipán-, vagy mandulamassza
2-3 evőkanál laktózmentes tej

Hozzávalók a tejszínhez

4 dl laktózmentes tejszín
1 csomag gluténmentes habfixáló por
100 gramm porcukor
1 kávéskanálnyi vaníliaőrlemény

Elkészítés

Egy lábosban langyosra melegítjük a vajat a tejjel, hozzáadjuk a porélesztőt, az útifűmaghéjat, a kardamomot és a cukrot, habosra keverjük és lehúzzuk a tűzhelyről.
Egy mély üvegedénybe, vagy kelesztésre használt edénybe öntjük és elkezdjük hozzáadagolni a lisztet, félúton beletesszük a tojást, majd a többi lisztet. Használhatunk kézi habverőt vagy dagasztókanalat, ám a kézi habverőről egy idő után át kell térnünk a kézzel gyúrásra. Szép sima, ruganyos tésztát kell kapnunk. Ehhez robotgéppel is kell egy jó öt perc.
Szórjuk meg liszttel, takarjuk le egy konyharuhával, és hagyjuk, hogy a duplájára keljen. Csaknem húsz-harminc perc alatt.

Ezután osszuk a tésztát 12 darabra, és gyúrjunk apró gömböket belőle. Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, és fedjük le a konyharuhával még tíz percre keleszteni.

250 fokra előmelegített sütőben, 7 perc alatt készre sül. Vigyázzunk, hogy ne tartsuk tovább bent, ne égjenek meg a bucik. Sütőrácsra szedve hagyjuk kihűlni.

Amikor kihűltek a zsemlék, vágjuk le a kalapjukat, a bucik alsó felének pedig kaparjuk ki a belsejüket. A kikapart édes buci belsőket egy tálban törjük össze és keverjük el a tejjel és a mandula/marcipánmasszával. Töltsük ezzel a krémmel meg a kikapart bucikat.

A tejszínt egy mélyebb edényben kezdjük habbá verni, majd adjuk hozzá a habfixálóport, a porcukrot és a vaníliát, verjük kemény habbá az ízesített tejszínt. Használhatunk habszifont is. A kész habot kanalazzuk, vagy nyomózsákkal, habszifonnal nyomjuk a marcipánmasszával töltött bucikra, és ültessük rá a sapkákat.

Szórjuk meg porcukorral a kész semla fánkok tetejét egy szitán át.

Kép: ITT