A százszázalékosan kóser kulináris rendezvény már harmadik alkalommal tálalja fel a különböző országok sóletjeit és tradicionális ételeit Budapest belvárosában a Kazinczy utcában.

Délelőtt tizenegy órakor kezdődik az egész napos rendezvény augusztus 27-én vasárnap. A sóletfesztivál az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) szervezetében a Kazinczy utcában lesz,  a Király utca és a Wesselényi utca közötti szakaszon.

11.00 – A Sóletfesztivál hivatalos megnyitója
11.45-12.15 – Zene: Glitzenstein Mendi
12.30-13:15 – Beszélgetés a zsidó kultúráról
13.30-14.45 – Klezmerész – Tradicionális klezmer zenekar
15.30-16.30 – Beszélgetés: Nők, akik kóser konyhát visznek
17.00-18.00 – Sabbathsong Klezmer Band
20.30-21.00 – Stetl zenekar
21.00 – A rendezvény zárása

A különböző országok kóser sólet étele mellett megkóstolhatjuk a tradicionális zsidó ételeket, salátákat és édességeket is. A rendezvény ingyenes!

Az EMIH oldalán találhatunk egy nagyon jó kenyérreceptet is. Ezen a héten kezdődött el az úgynevezett elul hónap, a zsidó év utolsó hónapja, melyet „lelki munkanapok” időszakának tekintenek. A zsidó naptár hétköznapi és szent (cholés kádos) időszakokat különböztet meg egymástól. A szent napokon igyekeznek minél inkább eltávolodni a hétköznapi, materiális dolgoktól, és az élet spirituálisabb oldalának szentelni az idejüket.

Kivétel ez alól az állandó váltakozás alól számukra az elul hónap. Több tórát tanulnak, odaadóbban imádkoznak, bőkezűbben adakoznak. Ehhez az időszakhoz ajánlják ezt a kenyeret:

Kukoricalisztes kenyér

(tojásmentes, párve)

4 pohár kukoricaliszt

4 pohár teljes kiőrlésű búzaliszt

2 ek. szezámmag

2/3 pohár langyos víz

1 kocka élesztő

2 ek. olívaolaj, vagy más növényi olaj

4 kk. só

A liszteket tálba szitáljuk, hozzáadjuk a többi száraz hozzávalót. Az élesztőt a vízben néhány perc alatt felfuttatjuk, majd az olajjal együtt a lisztes keverékhez adjuk. Néhány perc alatt rugalmas tésztává dagasztjuk, majd letakarva, langyos helyen egy óra alatt a duplájára kelesztjük. Hosszúkás cipót formálunk, majd további fél órán át kelesztjük. A cipó tetejét éles késsel néhányszor mélyen bevágjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. negyven perc alatt ropogósra sütjük.


Kukoricás kenyér

Kép: zsido.com