Olvasási idő: 2 perc

Süssünk gluténmentes gyümölcskenyeret egyszerűen!

A gyümölcskenyér egy tradicionális ünnepi sütemény, amit bármelyik hétköznapon össze lehet dobni. A nagyszerűsége annak köszönhető, hogy a belevalók változtatásával más és más hangulatú süteményt teremthetünk.

Számtalan édesség, sütemény, torta közül választhatunk a hétköznapokra és az ünnepekre is. Míg egyiküknek az egyik sütemény hétköznapinak számít, másikunknak valamiért az ünnepet jelenti. A gyümölcskenyér bármikor megállja a helyét. Hétköznapibb, ha egyszerűbb, könnyen elérhető hozzávalókkal sütjük a gyümölcskenyeret, mint az alma, a körte, a mazsola, a dió, ünnepibb, ha különlegesebb hozzávalókat teszünk bele, mint a mangó, a pekándió, a gyömbér, a marcipán. Továbbá, ha sajtkrémmel, csokoládémázzal öntjük le a tetejét. A gyümölcskenyér egy elronthatatlan sütemény, a titka, hogy egyenletesen, közepes hőfokon süssük, viszonylag tovább ideig.

Lehet téli bekuckózós az aszalványokkal vagy friss és üde a nyári gyümölcsökkel. Húsvétra, karácsonyra mehet bele mirelit bogyós gyümölcs, vagy alma dióval, aszalt füge kardamommal. Mindenhogy finom. Gluténmentesen pedig a lisztérzékenyek, búzaallergiások is ehetik. Vegán vagy laktózmentes formába is elkészíthető.

Süssünk gluténmentes gyümölcskenyeret

Hozzávalók

4 tojás

100 g porcukor

160 g vaj

150 g Mix C – Mix Pâtisserie vagy más süteménynek való búzamentes lisztkeverék

6 g sütőpor vagy 6 g szódabikarbóna

20 g durvára aprított, aszalt cseresznye

20 g pekándió

20 g datolya

20 g mazsola

20 g reszelt gyömbér

pár csepp citromlé vagy egy fél bio citrom reszelt héja

vanília, fahéj, őrölt szegfűszeg, kardamom ízlés szerint

A díszítéshez:

olvasztott vaj

porcukor

Elkészítés

A tojásokat felverjük a porcukorral, majd habosra keverjük a vajjal.

Hozzáadjuk a sütőporral vagy szódabikarbónával elkevert lisztet, eldolgozzuk, megfűszerezzük ízlés szerint, majd beleforgatjuk a felaprított diót, aszalt sárgabarackot, étcsokoládét és mazsolát vagy más tetszőleges gyümölcsöt, aszalványt, csonthéjast ugyanennyi összmennyiségben. Ha gyümölcsöt teszünk bele, akkor lisztezzük be, hogy ne süllyedjen le az aljára.

Kivajazott, kilisztezett kenyérformába öntjük a tésztát, majd 175 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt készre sütjük.

Hagyjuk kihűlni mielőtt kifordítjuk a formából, a felületét kenjük meg olvasztott vajjal és szórjuk meg porcukorral.

Címlapfotó: The Spruce Eats / Cara Cormack

Szoknya és Nadrág Magazin

Az élet sokszínű, ahogyan mi magunk is azok vagyunk. Témáinkat az életből merítjük, írásainkkal az élet valódiságát mutatjuk meg. Tőlünk mindenkinek. Embereknek emberségesen.

Szólj hozzá!

Van gondolatod, tapasztalatod a témában? Írd meg a véleményed vagy történeted a Facebook-oldalunkon – kíváncsiak vagyunk, te hogyan látod!

Oszd meg a cikket!

Ha úgy érzed, másnak is adhat ez a cikk valamit, oszd meg bátran – egy jó gondolat néha messzebb gyűrűzik, mint hinnénk.

Ha tetszik a magazin:

Támogass bennünket, hívj meg egy kávéra.

 

Olvasd el ezt is

Jóllét, ami továbbgondolkodtat

Válogatott írások testi-lelki egyensúlyról, önismeretről és az emberi létről.

Ebben a válogatásban olyan cikkeket szemlézünk, amelyek túlmutatnak a felszínes jóllét-tanácsokon. Gondolatébresztő írások test és lélek kapcsolatáról, életmódváltásról, belső munkáról – hogy a mindennapi jól-létből valódi jóllét lehessen.
Az élet sokszínű, ahogyan mi magunk is azok vagyunk.

Témáinkat az életből merítjük, írásainkkal az élet valódiságát mutatjuk meg.

Tőlünk neked.

Iratkozz fel a hírlevelünkre

Lépj be az Olvasói Sarokba különleges tartalmakért!
© 2017-2025 Szoknya és Nadrág Magazin – Minden jog fenntartva.