A reklámfotókon és a filmekben mindig olyan idillinek ábrázolják a karácsonyt: együtt a család, mindenki mosolyog, óriási masnival átkötözött ajándékdobozokat tart a kezében, a háttérben ott a karácsonyfa és a terített asztal finomabbnál finomabb fogásokkal.

A valóságban sajnos nem mindenhol telik ilyen tökéletes harmóniában az ünnep. Sokan magányosan, szeretteik nélkül kénytelenek tölteni az estét, máshol viszont,  bár együtt a család, a veszekedés, a bántó szavak gyakoribbak a mosolygásnál. A karácsony  – hittől szinte függetlenül – kiemelt jelentőségű ünnep, hiszen a hazai tradíciók szerint meghitt környezetben, szívünkhöz közel álló emberekkel töltjük az ünnepnapokat. Ideális esetben a karácsonyi hangulat már hetekkel  korábban átjárja a lelkünket, izgatott készülődésbe kezdünk, és alig várjuk, hogy december utolsó napjaiban egy kis melegség költözzön szívünkbe. A szomorúság és a magány az év bármely napján megsebzi a lelket, karácsony idején azonban megsokszorozódik ez a fájdalom.

Szívszorító karácsony: Ha nincs kihez szólni

A szeretet ünnepe pont egy olyan évszakra esik, amikor rövidek a nappalok és hosszúak az éjszakák. Az utcán hóban, sárban, latyakban járunk, ami tovább erősíti bennünk az igényt az otthon és az emberi kapcsolatok melegségére. Mivel túlsúlyban vannak a sötét órák,  hangulatunk is könnyen borúsabbra fordul, és ahogy a természet, mi is szomjazzuk a fényt és a meleget. Nem csoda, hogy mély szomorúság lehet úrrá azokon, akik magukra maradnak,  vagy akkor sincs mellettük olyan lelki társ, akivel megbeszélhetik az élet örömét és bánatát, ha fizikailag pedig nem magányosak, nem egyedül töltik az ünnepet.

Sajnos a szűkös anyagi lehetőségek sok helyen azt sem teszik lehetővé, hogy fát állítsanak, ajándékokat és különleges ételeket vásároljanak, ezért az érintettek nem csak magukhoz nem hívnak vendégeket, hanem ők sem mennek látogatóba másokhoz. Magas azoknak az idős embereknek a száma, akik egészségi állapotukból adódóan már nem tudnak  kimozdulni otthonról (vagy kórházi ágyukból), de sokan vannak azok is, akik szívesen mennének  vendégségbe, csak épp nincs hova, mert szeretteik, barátaik messzire költöztek vagy már nincsenek  közöttünk.

Karácsony táján érdemes megállnunk egy pillanatra, és körbenézni az utcán kinek szívszorító a karácsony: mindenki siet, nagy csomagokat, nehéz bevásárló szatyrokat cipel – mindezt szinte megbabonázva, megfeledkezve arról, hogy ezek pusztán felszínes dolgok, hiszen nem ezektől lesz meghitt az ünnep.

Fény a sötétségben

A magány, az elhagyatottság érzése nemcsak a beteg, kiszolgáltatott időseket veszélyezteti, hanem egyre inkább terjed a fiatalabbak körében is. Nagyon szomorú, hogy karácsony idején  sokaknak tényleg nincs hova menni, vagy ha akad is ilyen hely, ott nincs olyan személy, akivel őszinte örömben tölthetnék az ünnepet. Azok, akik nem tudják átélni a karácsony valódi  meghittségét, ráadásul maguk körül boldog embereket látnak, az ünnep alkalmával hajlamosak lehetnek a  túlzásra és a meggondolatlanságra: a statisztikai adatok szerint körülbelül ötször annyi cigarettát szívnak el, mint máskor, az alkoholtól várnak vigaszt még akkor is, ha egyébként nem szoktak italozni, de az is előfordul, hogy ezeknél is drasztikusabb eszközöket választanak.

A karácsony varázsát a kisközösségek összefogása és a segítő szándékú önkéntesek visszacsempészhetik a szomorúan ünneplők szívébe. A szeretetteljes lelki segítők azzal, hogy meghallgatják mások gondját, olyan értékes ajándékot adnak a bajban lévőknek, amit a világ összes pénzével sem lehetne megvásárolni. Az a figyelem, amit tőlük kapnak a segítségre szorulók, visszaadhatja a biztonságtudatukat, megerősítheti bennük, hogy igenis van kire támaszkodni, csak ki kell nyújtani a kezüket, és lesz, aki elsimítja a lelki gyűrődéseket.

Azokban a családokban, ahol örömteli várakozás helyett görcsös idegességgel, felfokozott feszültséggel néznek a karácsony elé, a meghitt pillanatok helyett gyakran viták, veszekedések árnyékolják be az ünnepet. Az ilyenkor felszínre törő türelmetlenség, ingerültség és az év közben szőnyeg alá söpört konfliktusok egy csapásra szétszakíthatják azokat a kapcsokat, amiket épp erősítenie kellene az ünnepnek.

Szó szerint életbevágó

A technikai fejlettségének köszönhetően számos olyan eszköz áll rendelkezésünkre, ami személyes találkozó nélkül is lehetővé teszi a kommunikációt két vagy több, egymástól akár több száz kilométerre élő ember között. Azok a magányos emberek, akik bánkódnak, elhagyatottnak érzik magukat – nem csak karácsonykor, hanem a hétköznapokon is – meghallgatásra találhatnak a különböző telefonos vagy internetes segélyszolgálatok révén. Az itt dolgozók megfelelő képzettséggel, tapintatosan próbálnak segíteni a bajba jutottakon, aminek jelentőségét azok, akik önfeledten ünnepelnek, talán fel sem tudják mérni. Érdekes tény, hogy korábban kiugróan magas volt a karácsonykor elkövetett öngyilkosságok száma, ez azonban mára – többek között a kommunikációs eszközöknek köszönhetően – visszaszorult.

A magányos estéken sokaknak kapaszkodót nyújt a televízió és a rádió. Jó páran néznek rossz szemmel a mobiltelefonok és a különböző chatprogramok túlzott használatára, ám azoknak, akik néhány jó szóra vágynak, ezek a kommunikációs csatornák bearanyozhatják a napjukat. Ehhez elég lehet egy kedves üzenet, egy e-mailben küldött képeslap vagy egy támogató beszélgetés a távol élő szeretekkel.


Karácsonykor is elérhető lelki segélyszolgálatok, ha szívszorító a karácsony:

Minden hálózatról ingyenesen hívható a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ), a 116-123-as telefonszámon, 17 és éjjel 1 óra között pedig skype-on keresztül is kérhetnek segítséget a bajba jutottak, a LESZ honlapján keresztül: https://www.sos116-123.hu/

A DélUtán telefonos és online lelkisegély szolgálat elsősorban a 40 év felettiek hívását várja, minden nap 18 és 21 óra között az ingyenesen hívható 13777-es vagy a 06 80 200-866-os számon, de a honlapon keresztül chaten is kapcsolatba lehet lépni a segítőkkel, megadott napokon 18 és 21 óra között. A chat szolgáltatást 18 év felettiek vehetik igénybe, ide kattintva: http://www.delutan.hu/hu/chat-18-eves-kortol

Az OKIT, azaz az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat a nap 24 órájában ingyenesen hívható a 06 80 20-55-20-as telefonszámon. Itt azoknak nyújtanak segítséget, akiknek menekülniük kell otthonról és krízisszállást keresnek.


Kép: Unsplash