A karácsony kellemetlen meglepetéseket is tartogathat, a lázas készülődésből adódó kimerültség mellett mozgásszervi panaszok, emésztési problémák és “fogas kérdések” árnyékolhatják be az ünnepet.

A karácsony kellemetlen meglepetéseket is tartogathat, a lázas készülődésből adódó kimerültség mellett mozgásszervi panaszok, emésztési problémák és “fogas kérdések” árnyékolhatják be az ünnepet. Karácsonyozzon kínok nélkül!

Az orvosi ügyeleten ilyenkor is nagy a forgalom, a konyhai sürgölődés során szerzett szúrt és vágott sebek, égéssel, forrázással járó sérülések adnak munkát a doktoroknak, de szép számmal akadnak olyanok is, akik ünneplés helyett tettlegességbe torkolló veszekedéssel töltik az estét, sérüléseik pedig doktori ellátást igényelnek. Az esti órákban gyakori vendégek a sürgősségi osztályon azok, akik jóval többet ettek a kelleténél, romlott ételt fogyasztottak vagy durván felöntöttek a garatra. Mindezek mellett sok olyan kellemetlenség adódhat, ami – bár nem kell vele az ügyeletre sietni – épp elég fájdalmas ahhoz, hogy elrontsa a jó hangulatot. Egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük a bajt, írásunkkal ebben próbálunk segíteni. Karácsonyozzon kínok nélkül!

Ünnepi balesetek: Derékba törve

Aki nincs hozzászokva a hosszabb távú gyalogláshoz, már azzal is hozzájárulhat a derékfájás kialakulásához, hogy több órán keresztül járja a várost, vagy hosszú negyedórákat sorban áll, hogy beszerezze szeretteinek az ajándékokat, és megejtse az ünnepi nagybevásárlást. A téli hónapokban a hőmérő higanyszála gyakran jár nulla fok közelében, a boltokban viszont sokszor a kelleténél erősebben fűtenek. Üzletről-üzletre járva ez a hőmérséklet-ingadozás rosszat tehet a sétától és cipekedéstől amúgy is leterhelt hátnak és deréknak. Illetve az ekkor vígan éneklő mindenféle bacilusokkal és vírusokkal is találkozhatunk.

A karácsonyi készülődés másik fájdalmas következménye a térd megerőltetése lehet, ami nem csak az idősebbeket érinti. A mozgásszervi panaszok kialakulásához nem csak az elhúzódó ajándékvadászat járulhat hozzá, hanem a különböző háztartási munkák is. Önmagában az állás is megterhelő lehet – például a tűzhely, a mosogató vagy a vasalódeszka mellett –, de a hajolgatással járó takarítás, a portörlés, a bútorok tologatása sem tesz jót az érzékeny testrészeknek. Aki túl sokat vállal ebben az időszakban, akár ínhüvelygyulladást is kaphat, ami komoly fájdalmat okozhat.

Az ünnepek közeledtével a nagy sietség és a figyelmetlenség miatt megnő a kisebb-nagyobb balesetek száma. Így, hogy egészen korán sötétedik, az utak gyakran lefagynak vagy hóval fedettek, megcsúszhatunk, eleshetünk, kifordulhat a térdünk vagy a bokánk, eltörhet a csuklónk és a sort még hosszan folytathatnánk.

Ha fáj a fog

A fogfájásnak nyilván soha nem örül az ember, az azonban különösen bosszantó – és egyben kétségbeejtő – ha épp a karácsonyi ünnepek alatt alakul ki. A legjobb az, ha minél előbb felkeresünk egy szakembert, de amíg erre nincs lehetőségünk, áthidaló megoldásokkal enyhíthetjük a panaszokat. Fontos megjegyezni, hogy a házi praktikák ebben az esetben sem helyettesítik az orvosi segítséget, csak arra valók, hogy csökkentsék a szenvedést, amíg nem jutunk el a megfelelő szakemberhez!

Sokan épp az ünnepi lakoma során figyelnek fel arra, hogy foguk érzékeny a hideg-meleg váltakozására, amit éles, szúró fájdalom jelez. Ennek hátterében egyszerű fogszuvasodás is állhat, a diagnózist azonban mindenképp fogorvosra kell bízni, ugyanis a fogzománc károsodását és a fogíny visszahúzódását is jelentheti ez a kellemetlenség. Csökkentheti a panaszokat, ha mellőzzük a túl hideg és túl meleg fogásokat, illetve ha lemondunk a túlzottan fűszeres és savas ételekről.  

Ennél is kellemetlenebb lehet az állandó, tompa fogfájás, ami nem csak napközben lehet zavaró, hanem az éjjeli pihenést is akadályozza. Ilyen esetben – amellett, hogy a megszokottnál is körültekintőbben mosunk fogat és kerüljük a magas cukortartalmú ételeket és italokat – fájdalomcsillapító gyógyszer segíthet átvészelni azt az időszakot, amíg nem jutunk el a rendelőbe.

Elég egy szerencsétlen harapás, és a korábban meglazult fogtömés kipottyanhat a helyéről vagy letörhet egy darab a fogunkból, nem kis riadalmat okozva. Bár ez általában nem jár fájdalommal (csak akkor, ha szabaddá válnak az idegek), mégis jó, ha minél hamarabb fogorvoshoz fordulunk, mert ha nem pótolják időben a kiesett tömést vagy a letört darabot, a fog tovább romolhat, begyulladhat vagy tovább törhet.

Expressz ellátást igénylő probléma, ha egy fog egy az egyben esik ki a helyéről – például egy balszerencsés esés következtében. Ha sikerül 30-60 percen belül eljutnunk a fogorvosi ügyeletre, a kiesett fog jó eséllyel visszaépül a helyére. Növeli ennek valószínűségét, ha a kiesett fogat a szánkban tartjuk, amíg kezelésbe nem veszi a szakember.

Karácsonyozzon kínok nélkül: kínos belügyek

Sok családban még ma is az jelenti a legnagyobb elismerést a háziasszonynak, ha mindenki, aki az asztalnál ül, degeszre eszi magát. Persze, sokszor a vendégeket sem kell félteni, ilyenkor mindannyian hajlamosak vagyunk arra, hogy lazábbra engedjük a gyeplőt, és engedjünk a finom fogások csábításának. Nem csoda, ha a háromnapos ünnepi lakoma gyomorrontással, epepanaszokkal, rosszabb esetben pedig hasnyálmirigy-gyulladással végződik.

A karácsonyi készülődéssel járó stressz az arra érzékenyeknél önmagában is próbára teheti az emésztőrendszert, aminek a nehéz ételek fogyasztása, az étkezések felborult ritmusa, valamint a túlzott koffein- és alkoholfogyasztás sem tesz jót. Vendégségben csak ritkán engedhetjük meg magunknak, hogy lazítsunk a hasukat szorító szoknyán vagy nadrágon telítettség-érzés esetén, pedig ez segíthet a problémán.

A puffadás sokak számára okoz kellemetlenséget: elsősorban a feldolgozott és finomított élelmiszerek, valamint az élesztő, a cukor, a magas szénhidrát- és a zsírtartalmú ételek, a káposztafélék, a hüvelyesek, a szénsavas és alkoholos italok okozhatnak galibát. A gyomorégés is gyakori vendég az ünnepi asztalnál, ezt elkerülhetjük, ha egyszerre csak kisebb adagokat teszünk a tányérunkra és lefekvés előtt két-három órával már nem eszünk semmit. Ha végképp elviselhetetlennek érezzük a gyomorégést, segíthet a savlekötő tabletta.

Még a leggondosabb konyhai előkészítés mellett is előfordulhat, hogy valamilyen kórokozóval szennyezett étel kerül terítékre. Ez leggyakrabban hányással, hasmenéssel, gyomorgörccsel és időnként lázzal jár együtt, és szerencsés esetben pár nap alatt el is múlik. Hogy megelőzzük a bajt, bevásárlást követően egy órán belül az összes élelmiszert hűtőbe kell tenni, a húsokat pedig mindig magas hőfokon és kellő ideig főzzük, süssük, hogy a bajkeverők elpusztuljanak.

Előétel, leves, főétel, desszert – így fest egy “tisztességes”, ám cseppet sem gyomorkímélő menü a legtöbb családban. A szakértők azt javasolják, hogy ha mindent végig szeretnénk kóstolni, semmiből se együnk többet előételnyi mennyiségnél, és az ételt lassan, nyugodtan fogyasszuk el. Lényegében a családi összejövetel is arról szól, hogy végre együtt legyünk, együtt együnk. Hosszan, lassan, jól megrágva minden falatot. Karácsonyozzon kínok nélkül!

Kép: Pixabay