Gyalogosan, tömegközlekedéssel, autóban avagy repülőn sehogy sem könnyű a helyváltoztatás se gyereknek, se szülőnek. Még ha a célállomás nagy izgalommal várat magára, még úgy is nehéz lekötni egymás figyelmét. Mit tegyünk hát unatkozás ellen?

Utazás gyerekkel? Ez az a történet, ami minden szülőt érint. Ahol naponta közlekednek ott azért, ahol ritkán, meg azért. A gyerekeket el kell tudni foglalni. Mielőtt leültem megírni ezt a cikket, megkérdeztem a nyolcéves kisfiamat, ő mit szeret a legjobban útközben játszani. A barkochbát említette elsőként, majd a szerepjátékot, ami nálunk az állandó beszélgetésekből indult ki.

Nekünk nincs autónk, napi szinten tömegközlekedünk, ezért számára alapvető, hogy a másokkal való együtt utazást viselnie kell. Ám amikor autóba ülünk, ami számára szokatlan, akkor bizony nehezen találja fel magát. Mert nincsenek megállók, amiket megjegyezni és számolni lehet. Sem furcsa utasok, akiket óvatosan megleshet, és akikről kitalálhatjuk vajon hová utaznak és miért? Míg a barátnőim gyerekei, akik hozzászoktak az autóhoz sem viselik feltétlenül jól az utazást, szerencse, ha elalszanak, vagy pont nem, mert akkor kimarad a délutáni, vagy eltolódik az éjszakai lefekvés ideje, tehát utazás közben szórakoztatni kell a gyereket. Az utazás gyerekkel sehogy sem könnyű.

Utazás gyerekkel? Előkészületek

 1. Utazzunk bárhogy mindig tájékoztassuk előre a gyermeket arról, hová és miért megyünk, mivel utazunk és az mennyi ideig tart. Akkor is mondjuk, ha a kicsi még nem érzékeli az időt,  nem ismeri az órát, mert ez is segít neki annak a megértésében.
 2. Ezzel, hogy az első pontot kipipáltuk, óhatatlanul tudatosult bennünk, hogy mire is kell felkészülnünk, amennyiben másként és/vagy máshogy utazunk, mint megszoktuk, vagy jóval hosszabb ideig, mint amihez a gyerek már hozzászokott. S ha már tudatosult bennünk és összeraktuk a képet, hogy milyen körülmények mellett és meddig tart az út, tervezzük meg milyen játékkal köthetnénk le a gyerek figyelmét. És ehhez miket kell magunkkal vinnünk. 
 3. Kalkuláljunk a pihenőidőkkel, amikor meg kell állnunk, hogy rendbe tegyük magunkat az út további részére.

Gyalogosan

 1. Beszélgessünk. Így egyszerűen. Bármiről és mindenről. A saját kis kori történeteikért odavannak. És a családi legendákért is.
 2. Köszönjünk. Amennyiben a lakóövezetünkben, ismerős helyen haladunk, akkor köszönjünk mindenkinek. A gyerek előre kitalálhatja kinek mit illik köszönni: -Szia!, – Jó napot kívánok!, – Csókolom! vagy ha nem tudja eldönteni: -Helló!
 3. Amennyiben van mit szedni, szedjük. Virágot, kavicsot, tobozt, levelet. Akkor is, ha ez az agyunkra megy és nem győzzük később kidobálni a zsákmányt. Hagyjuk, megéri, mert valóban el elfoglalja a kisebbeket. Főleg, ha ezeket később kreatívan továbbhasznosítjuk. Pl: kavicsfestés, növénypréselés, nyomdázás, kép készítés.
 4. Változzunk  át mese vagy videó-játék hőssé! Teljesítsünk küldetéseket!  Találjunk ki egy történetet, és játsszuk el, ahogy haladunk. Legyünk például kémek, akik azzal nyernek pontokat, hogy minden csatornafedélre rálépnek. Vagy kikerülik az úthibákat.

Elnézést, megengedné, hogy idelépjünk? Gyűjtjük a csatorna fedeleket. / Mennyi van már?/ Tizenhárom. /  Csak így tovább! / Köszönjük!

Tömegközlekedéssel

Utazás gyerekkel tömegközlekedéssel műfajában a legnehezebb, hogy közben másokra, az utasokra, a járművezetőre is tekintettel kell maradnunk. Nem lehet túlzottan hangoskodni, széles mozdulatokat tenni, jó esetben nem állunk, hanem egy üléshez vagyunk ragasztva.

 1. A legkézenfekvőbb ez esetben éppúgy, mint gyalogosan, ha beszélgetünk. Történeteket találunk ki. Mesélünk. Jöhet a Fekete-fehér, igen-nem játék. Rémlik?  Beszélgessünk bármiről, ám közben ne szabadjon kimondani a tiltott szavakat. 
 2. Számoljuk a megállókat, soroljuk – tanuljuk a megállók nevét és a sorrendjét.
 3. Integessünk a szembejövő másik tömegközlekedési járműnek, beszéljük meg az merről-merre halad.
 4. Rajzoljunk előre térképet kemény felületre, a gyerek húzza ki, amin áthaladtunk. És ha megtetszik neki valami azt később otthon belerajzolhatja. Gyakran járt útvonalon erre a térképe újra és újra visszatérhetünk. Később már vaktérképpel is kooperálhatunk.
 5. Találjuk ki más utasok vajon kicsodák, hová utazhatnak. Találjunk ki mellé finoman vicces történeteket. ( A nyolc éves kisfiam már próbálja belőni ki hány éves lehet, és melyik korban mit csinálhatnak az emberek: kisiskolás, nagy iskolás, egyetemista, dolgozik már, lehet-e gyermeke, nagyszülő.
 6.  Megfigyelős játékok. Stoppoljuk, ami nekünk tetszik. Szóljon ha fagylaltozót, ha templomot, ha piros autót, ha kamiont, ha motort stb. lát
 7. Jöhet a jó öreg barkochba és szólánc. 
 8. Egyéb szójátékok: Mondunk egy szót, ennek kell mondani az ellentétét, vagy a szinonimáit keressük.
 9. Hogyan hívják az anyaállatot, apaállatot, és a kicsinyét? Tyúk, kakas és csibe.

Szomorú látni milyen sok szülő nem szól buszon, villamoson a gyerekéhez ennél többet: – Ne húzd fel a lábad! Ne rugdosd az ülést! Deák tér, megérkeztünk.

Autóban

 1. A kedvenc plüss, párna, takaró, akármi nélkül ne induljunk el.
 2. Vigyünk autóban használható játékokat. Tegyünk el meglepetés darabokat is, amit tényleg csak útközben veszünk elő.
 3. Beszélgetni itt is ér!
 4. Találjunk ki meséket, mindenki egy mondattal folytatja az egyszer volt hol nem volt kezdőtételt.
 5. Énekeljünk, fejből is. Legyenek utazási dalaink. Kapcsoljunk rádiót, vigyünk cd-ét, használjunk spotify-t. Ha muzikálisak vagyunk átkölthetjük a szöveget, vagy ugyanazt a dalt más stílusban is előadhatjuk. A kötöttséghez mérten “táncolhatunk is”. Garantált a nevetés!
 6. Megfigyelős játékok, stoppolás itt is jó játék, ám az út hossza miatt ezt már bőven variálhatjuk egy félórás buszozáshoz képest. Szűkítsük a keresendő járműveket, mellettünk elsuhanó dolgokat. Csak bizonyos színű autót, például sárga színű taxit keressünk.
 7. A jó öreg szólánc és barkochba, az alapváltozat után már nehezítve. Szóláncban csak állatok, keresztnevek, ételek, foglalkozások stb. mondhatók. Barkochba is korlátozódhat tematika szerint. A kő-papír-olló is mulatságos lehet egy ideig.
 8. Pontozza a gyermek a játékban elért eredményeket egy gyümölcsért, fagyiért, egy csokiért, amit a pihenőkben kap meg, vagy az út végén. A számolás legyen a gyerek feladata, addig is gyakorol. Ha 1-100-ig már nem gond számolni, akkor kettesével, hármasával, vagy négyesével számoljon. Ha szereti a matekot esetleg szorozzon. Több gyereknél felváltva számoljanak. És mindenki kapjon jutalmat.
 9. Tervezzük meg mit teszünk, ha megérkezünk. Ki, hogyan szeretne lazítani?
 10. ABC kémkedés. Vigyünk magunkkal egy ABC-ét, amire firkálhatunk. Keressünk az összes betűvel tárgyakat. Húzzuk ki, aminek kezdő betűvel már találtunk valamit. (fa, tábla, mentőautó, napraforgó, zászló, ló)
 11. Ugyanezen az alapon előre összeollózhatunk képeket és azokat is keresgélheti a gyerek.
 12. Térkép. Itt is rajzoljunk előre térképet kemény felületre, a gyerek húzza ki, amin áthaladtunk. És ha megtetszik neki valami, azt útközben bele is rajzolhatja.
 13. Készíthetünk térképet arról a helyszínről is, ahová tartunk. Míg beszélgetünk arról, hogy mi vár ott bennünket, mit látunk, a gyermek előre bekarikázhatja azokat, amiket szeretne megnézni.
 14. Tippeljünk, milyen színű és vagy márkájú autó jön legközelebb velünk szemben. Nő vagy férfi lesz a vezetője annak, aki mi leelőzünk, vagy aki bennünket leelőz. Mindkét esetben tippelhetünk arról hányan utaznak az autóban.
 15. A már olvasó gyerek a látott rendszámok betűiből is alkothat szavakat.
 16. Memória játék. Soroljuk fel hogyan kell teríteni, mosakodni, cipőt pucolni, wc-ét használni, mindenki egy gondolatot tehet hozzá, miután elismételte az előtte szólót. Pl. Leterítjük az asztalt. Leterítjük az asztalt és tányérokat teszünk fel. Leterítjük az asztalt, tányérokat teszünk fel és szalvétát mellé.
 17. Énekelve, én elmentem a vásárba félpénzzel című dalt. Mindig ismételjük az előttünk vásárlót is. Én el mentem a vásárba félpénzzel, tyúkot vettem a vásárban félpénzzel. A következő játékos hozzáad egy új állatot: tyúkot vettem és két lovat a vásárban….és így tovább.
 18. Utazásra tervezett kész mágneses társasjátékok, kvízkártyák, sakk is megoldás lehet.
 19. Mit írok a hátadra? A kicsiknek rajzolhatunk. A csiklandozás mindenkit megnevetett.
 20. S hogy csend is legyen az autóban, szintén magunk is készíthetünk vagy készen is vásárolhatunk feladatfüzeteket pont összekötős, labirintusos vagy matricás kivitelben.

Az utazás gyerekkel hosszútávon szinte sosem egyszerű. Legyünk türelmesek, időközönként tartsunk pihenőt. Szálljon ki mindenki az autóból, sétáljunk a vonaton, a repülőn. Tornázzunk, ugráljunk, a csomagtartóba rejtett ugrókötél jó szolgálatot tehet. Használjuk ki az autós utazás legnagyobb előnyét, hogy ott és akkor állunk meg, ahol szeretnénk. Egy repülőn sokkal nehezebb dolgunk lenne. Bár a sorok között is lehet kicsit hajolgatni, guggolást végezni.

Jó utat! Szép nyarat kívánunk!
Kép: Szoknya&Nadrág