A főnök az utolsó pillanatban hívott megbeszélésre, dugó volt az utakon is, éppen csak hazaessünk a munkából, és a vendégeink egy óra múlva érkeznek. A mosogató tele van mocskos edényekkel, napok óta nem söpörtünk fel, így természetes, ha kiborulunk. De nem kell frászt kapni, se nem lemondani a meghívást, csak tegyük rendbe a három leglátogatottabb pontot a lakásban. Az igazi barátok úgyis beállnak mosogatni!

Ha egy lakásban rendszeresen takarítva van, a mindennapokkal járó rendetlenség és kosz nem kíván több órás munkát. A legtöbbször rosszabbul látjuk a helyzetet, amilyen.

Pániktakarítás három pontban

Kezdjük a takarítással az előtérrel vagy előszobával, ahová először lépnek be a vendégek. Akkor is, ha nem először járnak nálunk, az első benyomás megismételhetetlen. Akárcsak az első randinál. Így azt a helyiséget, ahová a vendég először belép – előszoba, előtér, veranda – azt gyorsan tegyük rendbe. Tegyük el a cipőket, nyári kalapokat, téli sapkákat, nagykabátokat, szanaszét heverő – kulcs, napszemüveg, naptej, cipőkanál, esernyő – tárgyakat a helyükre. Gyorsan porszívózzuk át a teret, ha szükséges. (gyermekes otthonokban, a homok és kifli morzsa elengedhetetlen kellék a földön, nyugi, másnál is így van!)

A következő pont az illemhelyiség(ek). A vendégek a mosdót egészen biztosan igénybe veszik. Érkezéskor egészen biztosan kezet mosnak. Valószínűleg nem lesz idő arra, hogy lefolyót tisztítsunk, de legalább gyorsan töröljük át a vécét mindenhol egy fertőtlenítő kendővel. Ha van belógatható, tapasztható akármilyen tisztító-illatosítónk, pótoljuk azt, ha fogyóban lenne. Nézzünk körül a fürdőszobában, tegyük el a fogkeféket, fogkrémeket és hajkeféket.

Tegyünk ki külön kéztörlő törölközőt a vendégeknek, abból tutira látszik a gondoskodásunk!

A pániktakarítás harmadik pontja a kanapé. Bár mindenki eleinte a konyhába szokott bezsúfolódni, a kanapé kényelmessége előbb vagy utóbb hívogató lesz. Vessünk egy pillantást a szoffára, és porszívóval távolítsuk el a hajszálakat, morzsákat és egyéb porcicákat. Tegyük el gyorsan a felesleges dolgokat, és töröljük át a dohányzóasztalt.

Ha marad idő, belekezdhetünk a mosogatásba, lényeg, hogy legyen pohár, amibe az italokat tölthetjük. Ha van mosogatógépünk, az kész szerencse! 

Kép: Pixabay