Sokaknak rémálom a hétköznapi fogyóeszközök folyamatos, vissza-visszatérő beszerzése. De még egy igazán vásárláspárti türelmét is felőrölheti, hogy ma a gyufát felejti el, másnap a cukrot, legközelebb az olajat. Ma ez fogy el, holnap az. S megint menni kell, vagy legalábbis online bevásárlási kosarat kell feltölteni. Kivéve, ha okosabban írjuk a listánkat, azt amit eddig talán nem is vezettünk.

Friss pékáru, tejtermék és zöldárú az, amiért nap, mint nap beugrunk vásárolni. Mert ezek pár napnál túl nehezen felhalmozhatóak, hiszen a minőségi és fogyaszthatósági határidő is keretet szab a bespájzolásnak.  Ám a többi tartós cikk fogyóidejét is sokszor nehezen lehet kiszámolni. Ma több sajtot eszik a család, mint tegnap, majd napokig hozzá sem nyúl, elkapunk egy náthát és gyorsabban használjuk el az összes papír zsebkendőt, rácuppanunk a habos kakaóra és a tejszín hirtelen elengedhetetlenné válik.  Megint boltba kell mennünk. Sokaknak kiakasztó!

Legyünk tervezettek, hogy minél kevesebb időt kelljen vásárlással töltenünk!

1. Bevásárlólista nélkül egy tapodtat sem! 

Ha eddig nem tettük, most már írjunk bevásárlási listát. Számtalan app van kimondottan a bevásárlásra. De használhatunk excel táblázatot is, küldhetünk magunknak e-amilt, sms-t, vagy írhatunk a mobilunkba is jegyzetet. A lényeg, hogy valahol vezessünk egy listát.

A folyamatos online bevásárlás előnye, hogy a korábbi vásárlások visszanézhetőek és akár változtatással vagy anélkül újraküldhetőek.

Ha cizelláltabbak vagyunk, lehet több listánk is. Egy nagy bevásárlási listánk, ami a mindenkori alapot adja. Ebből könnyen kivehetünk, betehetünk megcserélhetünk tételeket, és egy másikat listát a napi dolgokra. Vagy a tisztítószerekre. Esetleg a speciális helyen beszerezhetőeknek. A zöldség-gyümölcs árunak, vagy a különféle mentes alapanyagoknak az ételallergiás családtag számára.

2.  Sorrend

Gondoljuk végig a bejárattól egészen a pénztárig, mit merre találunk abban az áruházban, ahová a legtöbbször járunk, vagy ha online rendelünk milyen sorrendben találhatóak a különféle kategóriák. Haladjunk a polcok sorai között fejben, és aszerint csoportosítsuk a vásárolni valókat: pékárú, mirelit áru, zöldségek, tejtermékek, felvágottak, kávék-teák, lisztek stb.

Ha ugyanabba az üzletbe járunk vissza mindig vásárolni, akkor több időt takaríthatunk meg, mert nem bolyongunk egy ismeretlen áruházban össze-vissza egy-egy termékért.

3. Havonta egyszer gondolkodjunk nagyban

Havonta egyszer szánjunk arra időt, hogy valóban alaposan, körültekintően írjuk össze a listánkat és szerezzük be a legalább egy hónapra elegendő sokat használt tételeket. Cukrot, kávét, toalettpapírt, szalvétát, papír zsebkendőt, mosószert, vitamint, mosogatószert, fogkrémet mi egyéb.

Ha követjük ezt a szabályt, akkor kevesebbet kell járnunk vásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg vele.

4. Ragaszkodjunk a listánkhoz!

Ahhoz, hogy ne csábuljunk el, és az előre meghatározott költségkeretünket se lépjük túl ahhoz bizony be kell csuknunk a szemünket, hogy semmi olyat ne tegyünk a kosarunkba, amit különben nem akartunk.

Amennyiben nagyon elcsábulnánk, mert valódi kedvezményre tehetnénk szert, akkor is kövessük a szükségem van rá vagy csak szeretném döntést segítő kérdés használatát. Ha a válasz az utóbbi, meg ne vegyük, akkor sem, ha féláron adják azt a kihagyhatatlannak tűnő valamit. Hagyjuk ki és menjünk tovább!

5. Vásároljunk egyedül!

Ha tehetjük menjünk egyedül. Gyereket magunkkal cipelni sok szempontból nem szerencsés, lehet a gyermek ráérő és lassú, nyűgös és akár fel is veheti a csizmáskandúrszemetashrekből, mert megint meglát valamit, amit nagyon szeretne. Ha nem muszáj, ne kelljen újabb nemet mondanunk. Egy jó baráttal sem feltétlenül lehet jó a bevásárlás. Lehet más a tempója, vagy bármelyikünk szeretne olyan terméket a kosarába tenni, amit nem biztos, hogy szeretnénk látni. Menjünk egyedül, akkor mi dönthetünk a sebességről, a termékekről és arról is mennyit költhetünk.

6. Gyalogosan

Ha csak napi dolgokért rohanunk el, ne autóval menjünk. Sétálunk is, friss levegőn is vagyunk és tuti, hogy nem vásárolunk feleslegesen, mert a fene sem akar cipelni.

7. Márkahűség

Ragaszkodni egy márkához egyet jelent az egyszerűsítéssel. Lehet, hogy kissé unalmas mindig mindenből ugyanazt a megszokott típust vásárolni, de ugyanakkor sokkal gyorsabb is. Hiszen nem kell az összetevőket folyton ellenőriznünk, sem keresgélnünk, mert hamarább megtaláljuk a megszokott terméket.

Kép: Pixabay