A zöldek hangulatossá és otthonossá tehetnek egy kopár lakást. Pozitív lelki hatásuk mellett egyes fajták kiszűrik a toxinokat és növelik a páratartalmat is. Mi több, a kevés ápolást igénylő növények azt sem bánják, ha ügyetlenek vagyunk a kertészkedésben!

1. A hálószobába: Benjámin Fikusz vagy Csüngőágú Fikusz

Az egyik legkedveltebb szobanövény. Nyáron jól viseli a napot, kitehetjük, ha van, az erkélyre, a kertbe, szereti a napfényt. Ne ijedjünk meg, ki-, és beköltöztetéskor ledobhatja az összes levelét, friss üde zöldeket hajt helyettük. A kelet-indiai származású növényt azért kedvelik sokan, mert különösen jól kiszűri a levegőben ártalmas szennyezőanyagokat és így növeli az oxigén szintet. Éppen ezért különösen ajánlott ez a növény a  hálószobába. A tisztább levegő javíthatja az alvásunk minőségét!

Szülőknek! A benjamin fikusz szárában és leveleiben mérgező tejnedv található. Hányás, hasmenés, görcsös hasfájás, valamint nagyobb mennyiség esetén súlyos esetben fulladás léphet fel. Mérgezés esetén aktív szén mellett sok italt ajánlott fogyasztani, illetve orvoshoz fordulni!

Benjamin Fikusz levelében és szárában a tejnedv mérgező, kisgyermekes otthonba nem ajánlott!

2. Konyhába: Aranyos szobafutóka

A szőlőhöz hasonlóan gyorsan kúszó szobanövény. Mellészúrt karó mentén felfut, vagy magasra téve indákat ereszt le egészen a padlóig.  A NASA harmadik kedvenc növénye, mert kiszűri a levegőből a formaldehidet, és szinte kiirthatatlan. Nem fontos számára a napfény és akkor sem zuhan össze, ha kimarad egy locsolásból.

Szülőknek! Az Aranyos Szobafutóka minden része mérgező!

Az aranyos szobafutóka a NASA harmadik kedvenc növénye, viszont teljes mértékben mérgező

3. Nappaliba: Hegyi pálma

A könnyen kezelhető és dekoratív hegyipálma  is átisztítja a levegőt, kiszűri például triklór-etilént, a formaldehidet és a benzolt, amely megtalálható az otthonunkban.

A félárnyékot szereti, a tűzőnapon megég. Nem szereti a szárazságot, a levelei kimondottan kívánják a permetet, de nem kell megijedni ettől, sem árgus szemmel figyelni, rakjuk be a zuhany alá hetente egyszer, hálából szépen cseperedik.

A Hegyi Pálma rendkívül hatékonyan tisztítja a levegőt

4. Fürdőszobába: Változó Rákvirág

A Változó Rákvirágnak tökéletes helye van a fürdőszobában, akkor is, ha közvetlenül nem süt be rá a nap, mert ott általában magasabb a páratartalom, mint a lakás többi részében. Ez az Ázsiában őshonos növény javítja a beltéri klímát a levelein keresztül, és egyben tisztítja a levegőt.  Jó hír, hogy két öntözés között hagyni kell kiszáradni, és a langyos csapvíz a legtökéletesebb a számára.

A Változó Rákvirág a fürdőszobában is tartható

5. Dolgozószobába: Krizantém

Nem, nem temetővirág. Számos színben választható, a cserepesek meseszépek. A krizantém is tisztítja a levegőt a toxinoktól, amit például a nyomtatók, fénymásolók és ragasztóanyagok bocsátanak ki, ezért a dolgozószobában vagy egy irodában kimondottan alkalmas növény.

Egyszerű növény. Nem kell túl világos helyre tenni, és locsolni akkor kell, amikor száraz a földje.

Krizantémnak nincs szüksége közvetlen napfényre

Kép: www.blomsterlandet.se