A bécsi konyha egyik legismertebb édessége, a volt Osztrák–Magyar Monarchia országaiban a mai napig népszerű étel. Tálaláskor megszórják porcukorral és különféle lekvárokat, leggyakrabban áfonya vagy baracklekvárt kínálnak mellé. Almával vagy nagy szemű mazsolával gazdagítva is császári eledel.

A császármorzsa gluténmentesen is fenséges eledel, annak ellenére, hogy kevésbé morzsaszerű, mint az eredetileg búzából készült változata. A bécsi konyha népszerű étele hazánkban is kedvelt édesség, és a diétázóknak sem kell lemondaniuk róla. Megmutatjuk, hogyan érdemes készíteni.

Császármorzsa gluténmentesen

120 g Mix C – Mix Pâ¢tisserie gluténmentes lisztkeverék (vagy más gluténmentes sütemény lisztkeverék)

250 g tej

3 tojás

1 csipet só

egy kis porcukor


Szétválasztunk két tojást, a fehérjüket habbá  verjük.

Külön tálban csomómentesre elkeverjük a tejet, a lisztet, a sót, és hozzáadjuk az egy egész tojást és a két visszamaradt tojássárgáját.

Végül óvatosan hozzáadjuk a habbá vert fehérjét.

Egy tapadásmentes serpenyőt kivajazunk, felforrósítjuk, majd annyi tésztát teszünk bele, hogy az alját teljesen befedje.

A tészta mindkét oldalát közepes hőfokon aranybarnára sütjük, majd darabokra felvágjuk és meghintjük porcukorral.

Ezt az édességet vörösáfonya-lekvárral is tálalhatjuk, illetve a sütés előtt nagy szemű mazsolát vagy darabokra vágott almát is keverhetünk a tésztához.


Forrás: ITT
Szerző és kép: Polgár Ágnes