Olvasási idő: 5 perc

Búzaallergia: a kisgyerekek „kinőhetik”, a felnőtteknél tartós maradhat

Egyre többen vannak – jelzik a szakértők, írják az újságok, téma a tévében, és az internet is tele van vele – akik érzékenyek, allergiásak, intoleránsak bizonyos élelmiszerekre. Például allergiásak a búzára. Az allergiás reakciót a búza elfogyasztása, és egyes esetekben a búzaliszt belégzése is okozhatja. A fűfélékkel szembeni allergiával ellentétben nem a búza virágzása váltja ki ezt az allergiás reakciót, hanem a búzában található fehérjék. A búzaallergia elég gyakori allergia kisgyermekek körében, akik többsége idővel „kinövi”. Azonban felnőttek esetében a búzaallergia általában tartós. A búzaallergiáról olvashat most.

A búzaallergia nem egy felkapott betegség. Nem is szabad róla trendként beszélni, mert szörnyen kellemetlen vele élni. Ilyet senki nem akarhat kitalálni magának. Tudom. Csaknem nyolc éve diagnosztizálták nálam.

A kellemetlensége azon túl, hogy számos ételt nem fogyaszthat a búzaallergiában szenvedő, éppen ezért nagyon fegyelmezetten és körültekintően kell étkeznie, másra is oda kell figyelnie. Mert a búza  nemcsak élelmiszerek összetevőjeként jelenhet meg, vannak más termékek, melyek szintén kiválthatják az allergiás reakciót. Ilyenek lehetnek a gyermekek által kedvelt gyurmák, kozmetikai termékek és tisztálkodószerek. Akár egy szempillaspirálban, naptejben vagy arckrémben is lehet búza.

A búzaallergia okai és tényezői

Annak, akinek búzaallergiája van, a búzafehérje bevitele elősegíti az immunrendszere allergiás reakcióját. Kialakulhat tőle allergia a búzafehérjék négy osztályának bármelyikére: albuminra, globulinra, gliadinra és a gluténra. Néhány búzaallergiás embernél csak akkor jelentkeznek tünetek, ha a búza fogyasztásától számított néhány órán belül testmozgást végeznek. Mert a mozgás által kiváltott változások vagy allergiás reakciót idéznek elő, vagy súlyosbítják az immunrendszer búzafehérjére adott válaszát. Ez a wheat-dependent exercise-induced anaphylaxis (WDEIA) elnevezésű állapot általában életveszélyes anafilaxiát eredményez.

Egy másik változat az úgynevezett pékek asztmájához kapcsolódik, ez egy súlyos foglalkozási obstruktív légúti betegség, amely a pékek 4-25 százalékát érinti világszerte. A búzaliszt az elsődleges gabona, amelyet a pékárukban használnak, és a búzaliszt allergia a pékek asztmájának vezető oka.

Bizonyos tényezők a búzaallergia kialakulásának nagyobb kockázatához vezethetnek:

  • Családi tényezők. Ha a szülőknek ételallergiája vagy egyéb allergiája, asztmája van, akkor fokozott a búza- vagy más ételallergia kockázata.
  • Életkor. A búzaallergia leggyakrabban csecsemőknél és kisgyermekeknél fordul elő, akiknek még éretlen az immun- és emésztőrendszere. De felnőtteknél is kialakulhat búzaallergia.

A búzaallergia tünetei

A búzaallergia elsődleges tünetei a bőrön és a légzőrendszerben jelentkeznek, gyakran közvetlenül étkezés után. Emésztési zavart is okozhat, ami előfordulhat, hogy kis késéssel jelentkezik.

Honnan tudhatjuk, hogy búzaallergiánk van?

A búzaallergia jelei és tünetei igen széles skálán jelentkezhetnek, mint például: 

  • Duzzanat, viszketés vagy irritáció a szájban, torokban
  • Csalánkiütés, viszkető pörsenések, a bőr duzzanata
  • Orrdugulás
  • Fejfájás
  • Nehézlégzés
  • Görcsök, hányinger vagy hányás
  • Hasmenés
  • Anafilaxia

Egyesek esetében a búzaallergia életveszélyes reakciót okozhat, amely anafilaxia néven ismert, olyan állapot, amely mellkasi fájdalommal vagy szorító érzéssel, a torok duzzanatával vagy szorításával, súlyos légzési, nyelési nehézségekkel, a bőr elkékülésével, szédüléssel vagy ájulással jelentkezik.

Ha valaki az anafilaxia jeleit mutatja, azonnal hívni kell a segélyhívó számot! Az anafilaxia olyan orvosi vészhelyzet, amely azonnali orvosi ellátást igényel, és halálhoz vezethet.  

Búzaallergia, búzaintolerancia vagy búzaérzékenység?

Néhány embernél nem vált ki allergiás reakciót a búza, ám emésztési nehézséget okoz, és ez fájdalmas és kellemetlen tünetekhez vezethet.

Sokaknál puffadás, gyomorgörcs, hasmenés és émelygés jelentkezik, gyakran meglehetősen lassan a búzával készült ételek, például kenyér elfogyasztása után. A búzaallergiával szemben nincs diagnosztikai teszt a búzaintoleranciára vagy érzékenységre.

Ha a búzaallergiát vizsgálatokkal kizárták, de továbbra is tüneteket észlel valaki a búza fogyasztása után, akkor érdemes kipróbálnia az úgynevezett eliminációs étrendet. Ebben az esetben négy héten át teljesen ki kell zárni a búzát az étrendből, majd fokozatosan újból bevezetni, és figyelni, hogy a tünetek újra jelentkeznek-e. A búza újbóli bevezetésekor célszerű lehet a búza egy nagyon tiszta formájával kezdeni, például gabonapehellyel reggelire, semmint egy kenyérrel, ami sokféle egyéb összetevőt is tartalmaz.

A tünetek visszatérése megerősíti, hogy a búza okozhatja a problémát. Azt is felismerhetjük ilyenkor, hogy mely ételek problémássabbak számunkra, ha külön-külön iktatjuk vissza őket az étrendedbe. Van, akinek csak a tésztával van problémája, mások pedig kenyér fogyasztása után tapasztalnak tüneteket.

Amennyiben búzaintoleranciája, búzaérzékenysége van, a tünetek enyhítésére a legjobb módszer a búzamentes étrend – vagy a részben búzamentes étrend – ha sikerült felismerni, hogy esetleg egyes ételek nem okoznak gondot.

Búzaallergia diagnózisa és kezelése

Csakúgy, mint más allergiák esetében, a búzaallergia tüneteit fel kell jegyezni egy táplálkozási- és tünetnaplóba. A következő lépés a specifikus antitestek vizsgálata és egy Prick teszt. Ha a tünetek hasonlóak a cöliákia tüneteihez, más szóval, ha olyan tünetek jelentkeznek, mint a hasi görcsök, hasmenés vagy émelygés búza fogyasztása után, akkor a továbbiak előtt fontos kizárni a cöliákiát. 

Annak érdekében, hogy ne befolyásoljuk a vizsgálatok eredményét, addig nem érdemese váltani búza- vagy gluténmentes étrendre, amíg nincs meg a diagnózis.

A búzaallergia vizsgálata

A búzaallergia diagnosztizálható Prick teszt vagy vérvizsgálat útján. A Prick teszt során kis mennyiségű búzafehérjét tartalmazó folyadékot juttatnak a hátra vagy az alkarra, amelyet ezután egy kicsi, steril lándzsával megszúrnak, hogy a folyadék a bőrbe kerüljön. Ha 15-20 percen belül duzzadt, vöröses folt képződik, ez allergiára utalhat.

Vérvizsgálat esetén a vérmintát laboratóriumba küldik, hogy megvizsgálják a búzafehérjével szembeni immunglobulin E antitestek jelenlétét.  

A Prick teszten kis mennyiségű búzafehérjét juttatnak a bőr alá, ha a vizsgált felületen 15-20 percen belül duzzadt, vöröses folt képződik, az allergiára utalhat.

Búzaallergia vagy búzaintolerancia kezelése

A búzaallergia fő kezelési módja az étrend megváltoztatása. Miután szakember diagnosztizálta a búzaallergiát, az étrendből ki kell vonni a búzát és a hozzá kapcsolódó gabonaféléket.

Nem szabad feledni, hogy búzát sok olyan feldolgozott élelmiszer tartalmazhat, amire nem is gondolnánk. Például a rozskenyér búzát is tartalmazhat. A gluténmentes termékek nem azonosak a búzamentes termékekkel, mert tartalmazhatnak gluténmentes búzakeményítőt, amely búzaallergiások számára nem fogyasztható. Fontos, hogy mindig alaposan olvassuk el a címkét a termék megvásárlása előtt. 

Kenyér és pékáru, gabonapehely, tészta, kuszkusz, liszt, tönkölybúza és búzadara mellett a búzafehérje gyakran megtalálható kekszekben, hidrolizált növényi fehérjékben (HVP) és más ízesítőkben, szójaszószban, feldolgozott húsban, mint például a virsli, egyes tejtermékekben, módosított étkezési keményítőben, zselatinizált keményítőben és növényi eredetű gumiban.

Annak érdekében, hogy étrended kiegyensúlyozott legyen, és megismerkedhessünk a főzés és sütés alternatíváival, célszerű egy dietetikushoz fordulni tanácsokért a búzaallergia kezelésével kapcsolatban.

Meddig tartanak a búzaallergia tünetei?

Az orvosok nem áltatnak. Nincsenek szabályok arra vonatkozóan, hogy egy allergia meddig tarthat. A legtöbb esetben, amikor egy kisgyereknél alakul ki a búzaallergia, az idővel megszűnik. De ez nem törvényszerű. Általánosságban elmondható, hogy minél később alakul ki a búzaallergia, annál valószínűbb, hogy egy állandó állapotról lesz szó. Vagyis a felnőtt korban felismert búzaallergia tartós lehet, és egy életen át elkísérheti a beteget. A gyerekek sem „kinővik”, hanem a szervezetük idővel részben vagy egészben megtanulja tolerálni az allergént, vagyis búzaallergia esetén a búzát.

A búzaallergia nem cölikália

A búzaallergia és a cöliákia két teljesen különböző dolog. Mivel azonban a cöliákiát a gluténra, vagyis a búzában jelen lévő fehérjére gyakorolt ​​reakció okozza, a kettő összekeverhető.

A cöliákia egy örökletes, genetikailag meghatározott autoimmun betegség. A táplálkozással bevitt glutént (a búzában, rozsban, árpában található fehérje) nem tudja feldolgozni a szervezet, s bonyolult kölcsönhatásba lép a vékonybél nyálkahártyájával, valamint az immunrendszerrel, melynek következtében ellenanyag-termelődés indul meg a szervezetben, a saját szövetei ellen. Azaz nemcsak emésztőrendszeri panaszokat, hanem egyéb szervek károsodását is okozhatja. Az immunfolyamat következtében pusztulni kezdenek a vékonybélben az úgynevezett bélbolyhok, ami miatt csökken a tápanyagok, a vitaminok és ásványi anyagok felszívódása, és felszívódási zavar alakul ki.

Befejezésül mit javasolhatnék annak, aki bármilyen ételintoleranciában, ételérzékenységgel vagy ételallergiással találkozik, mi tegyen, hogyan viselkedjen vele? A válaszom: udvariasan. Fogadja el ezt tényként, és kínálja inkább a számára megfelelő mentes ételekkel, vagy csak egy pohár friss vízzel, ha mással nem tudja, mintsem olyan ételt tukmáljon rá, amivel tovább nehezítheti a helyzetét. 

Forrás: ITT 

Fotó: Getty Images

Polgár Ágnes

Újságíró és webdesigner, egy tinédzser édesanyja, valamint ráktúlélő.
Szenvedélyesen gyűjt szalvétákat, és kiemelten fontosnak tartja a mértékletességet az élet minden területén. Közel áll hozzá a lagom filozófia és a svéd kultúra, amely egyensúlyt és harmóniát hoz mindennapjaiba.

Szólj hozzá!

Van gondolatod, tapasztalatod a témában? Írd meg a véleményed vagy történeted a Facebook-oldalunkon – kíváncsiak vagyunk, te hogyan látod!

Oszd meg a cikket!

Ha úgy érzed, másnak is adhat ez a cikk valamit, oszd meg bátran – egy jó gondolat néha messzebb gyűrűzik, mint hinnénk.

Ha tetszik a magazin:

Támogass bennünket, hívj meg egy kávéra.

 

Olvasd el ezt is

Jóllét, ami továbbgondolkodtat

Válogatott írások testi-lelki egyensúlyról, önismeretről és az emberi létről.

Ebben a válogatásban olyan cikkeket szemlézünk, amelyek túlmutatnak a felszínes jóllét-tanácsokon. Gondolatébresztő írások test és lélek kapcsolatáról, életmódváltásról, belső munkáról – hogy a mindennapi jól-létből valódi jóllét lehessen.
Az élet sokszínű, ahogyan mi magunk is azok vagyunk.

Témáinkat az életből merítjük, írásainkkal az élet valódiságát mutatjuk meg.

Tőlünk neked.
Olvasói sarok hírlevél
Lépj be az Olvasói Sarokba különleges tartalmakért!
© 2017-2025 Szoknya és Nadrág Magazin – Minden jog fenntartva.