Egyre többen vannak – jelzik a szakértők, írják az újságok, téma a tévében, és az internet is tele van vele – akik érzékenyek, allergiásak, intoleránsak bizonyos élelmiszerekre. Például allergiásak a búzára. Az allergiás reakciót a búza elfogyasztása, és egyes esetekben a búzaliszt belégzése is okozhatja. A fűfélékkel szembeni allergiával ellentétben nem a búza virágzása váltja ki ezt az allergiás reakciót, hanem a búzában található fehérjék. A búzaallergia elég gyakori allergia kisgyermekek körében, akik többsége idővel „kinövi”. Azonban felnőttek esetében a búzaallergia általában tartós. A búzaallergiáról olvashat most.

A búzaallergia nem egy felkapott betegség. Nem is szabad róla trendként beszélni, mert szörnyen kellemetlen vele élni. Ilyet senki nem akarhat kitalálni magának. Tudom. Csaknem nyolc éve diagnosztizálták nálam.

A kellemetlensége azon túl, hogy számos ételt nem fogyaszthat a búzaallergiában szenvedő, éppen ezért nagyon fegyelmezetten és körültekintően kell étkeznie, másra is oda kell figyelnie. Mert a búza  nemcsak élelmiszerek összetevőjeként jelenhet meg, vannak más termékek, melyek szintén kiválthatják az allergiás reakciót. Ilyenek lehetnek a gyermekek által kedvelt gyurmák, kozmetikai termékek és tisztálkodószerek. Akár egy szempillaspirálban, naptejben vagy arckrémben is lehet búza.

A búzaallergia okai és tényezői

Annak, akinek búzaallergiája van, a búzafehérje bevitele elősegíti az immunrendszere allergiás reakcióját. Kialakulhat tőle allergia a búzafehérjék négy osztályának bármelyikére: albuminra, globulinra, gliadinra és a gluténra. Néhány búzaallergiás embernél csak akkor jelentkeznek tünetek, ha a búza fogyasztásától számított néhány órán belül testmozgást végeznek. Mert a mozgás által kiváltott változások vagy allergiás reakciót idéznek elő, vagy súlyosbítják az immunrendszer búzafehérjére adott válaszát. Ez a wheat-dependent exercise-induced anaphylaxis (WDEIA) elnevezésű állapot általában életveszélyes anafilaxiát eredményez.

Egy másik változat az úgynevezett pékek asztmájához kapcsolódik, ez egy súlyos foglalkozási obstruktív légúti betegség, amely a pékek 4-25 százalékát érinti világszerte. A búzaliszt az elsődleges gabona, amelyet a pékárukban használnak, és a búzaliszt allergia a pékek asztmájának vezető oka.

Bizonyos tényezők a búzaallergia kialakulásának nagyobb kockázatához vezethetnek:

  • Családi tényezők. Ha a szülőknek ételallergiája vagy egyéb allergiája, asztmája van, akkor fokozott a búza- vagy más ételallergia kockázata.
  • Életkor. A búzaallergia leggyakrabban csecsemőknél és kisgyermekeknél fordul elő, akiknek még éretlen az immun- és emésztőrendszere. De felnőtteknél is kialakulhat búzaallergia.

A búzaallergia tünetei

A búzaallergia elsődleges tünetei a bőrön és a légzőrendszerben jelentkeznek, gyakran közvetlenül étkezés után. Emésztési zavart is okozhat, ami előfordulhat, hogy kis késéssel jelentkezik.

Honnan tudhatjuk, hogy búzaallergiánk van?

A búzaallergia jelei és tünetei igen széles skálán jelentkezhetnek, mint például: 

  • Duzzanat, viszketés vagy irritáció a szájban, torokban
  • Csalánkiütés, viszkető pörsenések, a bőr duzzanata
  • Orrdugulás
  • Fejfájás
  • Nehézlégzés
  • Görcsök, hányinger vagy hányás
  • Hasmenés
  • Anafilaxia

Egyesek esetében a búzaallergia életveszélyes reakciót okozhat, amely anafilaxia néven ismert, olyan állapot, amely mellkasi fájdalommal vagy szorító érzéssel, a torok duzzanatával vagy szorításával, súlyos légzési, nyelési nehézségekkel, a bőr elkékülésével, szédüléssel vagy ájulással jelentkezik.

Ha valaki az anafilaxia jeleit mutatja, azonnal hívni kell a segélyhívó számot! Az anafilaxia olyan orvosi vészhelyzet, amely azonnali orvosi ellátást igényel, és halálhoz vezethet.  

Búzaallergia, búzaintolerancia vagy búzaérzékenység?

Néhány embernél nem vált ki allergiás reakciót a búza, ám emésztési nehézséget okoz, és ez fájdalmas és kellemetlen tünetekhez vezethet.

Sokaknál puffadás, gyomorgörcs, hasmenés és émelygés jelentkezik, gyakran meglehetősen lassan a búzával készült ételek, például kenyér elfogyasztása után. A búzaallergiával szemben nincs diagnosztikai teszt a búzaintoleranciára vagy érzékenységre.

Ha a búzaallergiát vizsgálatokkal kizárták, de továbbra is tüneteket észlel valaki a búza fogyasztása után, akkor érdemes kipróbálnia az úgynevezett eliminációs étrendet. Ebben az esetben négy héten át teljesen ki kell zárni a búzát az étrendből, majd fokozatosan újból bevezetni, és figyelni, hogy a tünetek újra jelentkeznek-e. A búza újbóli bevezetésekor célszerű lehet a búza egy nagyon tiszta formájával kezdeni, például gabonapehellyel reggelire, semmint egy kenyérrel, ami sokféle egyéb összetevőt is tartalmaz.

A tünetek visszatérése megerősíti, hogy a búza okozhatja a problémát. Azt is felismerhetjük ilyenkor, hogy mely ételek problémássabbak számunkra, ha külön-külön iktatjuk vissza őket az étrendedbe. Van, akinek csak a tésztával van problémája, mások pedig kenyér fogyasztása után tapasztalnak tüneteket.

Amennyiben búzaintoleranciája, búzaérzékenysége van, a tünetek enyhítésére a legjobb módszer a búzamentes étrend – vagy a részben búzamentes étrend – ha sikerült felismerni, hogy esetleg egyes ételek nem okoznak gondot.

Búzaallergia diagnózisa és kezelése

Csakúgy, mint más allergiák esetében, a búzaallergia tüneteit fel kell jegyezni egy táplálkozási- és tünetnaplóba. A következő lépés a specifikus antitestek vizsgálata és egy Prick teszt. Ha a tünetek hasonlóak a cöliákia tüneteihez, más szóval, ha olyan tünetek jelentkeznek, mint a hasi görcsök, hasmenés vagy émelygés búza fogyasztása után, akkor a továbbiak előtt fontos kizárni a cöliákiát. 

Annak érdekében, hogy ne befolyásoljuk a vizsgálatok eredményét, addig nem érdemese váltani búza- vagy gluténmentes étrendre, amíg nincs meg a diagnózis.

A búzaallergia vizsgálata

A búzaallergia diagnosztizálható Prick teszt vagy vérvizsgálat útján. A Prick teszt során kis mennyiségű búzafehérjét tartalmazó folyadékot juttatnak a hátra vagy az alkarra, amelyet ezután egy kicsi, steril lándzsával megszúrnak, hogy a folyadék a bőrbe kerüljön. Ha 15-20 percen belül duzzadt, vöröses folt képződik, ez allergiára utalhat.

Vérvizsgálat esetén a vérmintát laboratóriumba küldik, hogy megvizsgálják a búzafehérjével szembeni immunglobulin E antitestek jelenlétét.  

A Prick teszten kis mennyiségű búzafehérjét juttatnak a bőr alá, ha a vizsgált felületen 15-20 percen belül duzzadt, vöröses folt képződik, az allergiára utalhat.

Búzaallergia vagy búzaintolerancia kezelése

A búzaallergia fő kezelési módja az étrend megváltoztatása. Miután szakember diagnosztizálta a búzaallergiát, az étrendből ki kell vonni a búzát és a hozzá kapcsolódó gabonaféléket.

Nem szabad feledni, hogy búzát sok olyan feldolgozott élelmiszer tartalmazhat, amire nem is gondolnánk. Például a rozskenyér búzát is tartalmazhat. A gluténmentes termékek nem azonosak a búzamentes termékekkel, mert tartalmazhatnak gluténmentes búzakeményítőt, amely búzaallergiások számára nem fogyasztható. Fontos, hogy mindig alaposan olvassuk el a címkét a termék megvásárlása előtt. 

Kenyér és pékáru, gabonapehely, tészta, kuszkusz, liszt, tönkölybúza és búzadara mellett a búzafehérje gyakran megtalálható kekszekben, hidrolizált növényi fehérjékben (HVP) és más ízesítőkben, szójaszószban, feldolgozott húsban, mint például a virsli, egyes tejtermékekben, módosított étkezési keményítőben, zselatinizált keményítőben és növényi eredetű gumiban.

Annak érdekében, hogy étrended kiegyensúlyozott legyen, és megismerkedhessünk a főzés és sütés alternatíváival, célszerű egy dietetikushoz fordulni tanácsokért a búzaallergia kezelésével kapcsolatban.

Meddig tartanak a búzaallergia tünetei?

Az orvosok nem áltatnak. Nincsenek szabályok arra vonatkozóan, hogy egy allergia meddig tarthat. A legtöbb esetben, amikor egy kisgyereknél alakul ki a búzaallergia, az idővel megszűnik. De ez nem törvényszerű. Általánosságban elmondható, hogy minél később alakul ki a búzaallergia, annál valószínűbb, hogy egy állandó állapotról lesz szó. Vagyis a felnőtt korban felismert búzaallergia tartós lehet, és egy életen át elkísérheti a beteget. A gyerekek sem „kinővik”, hanem a szervezetük idővel részben vagy egészben megtanulja tolerálni az allergént, vagyis búzaallergia esetén a búzát.

A búzaallergia nem cölikália

A búzaallergia és a cöliákia két teljesen különböző dolog. Mivel azonban a cöliákiát a gluténra, vagyis a búzában jelen lévő fehérjére gyakorolt ​​reakció okozza, a kettő összekeverhető.

A cöliákia egy örökletes, genetikailag meghatározott autoimmun betegség. A táplálkozással bevitt glutént (a búzában, rozsban, árpában található fehérje) nem tudja feldolgozni a szervezet, s bonyolult kölcsönhatásba lép a vékonybél nyálkahártyájával, valamint az immunrendszerrel, melynek következtében ellenanyag-termelődés indul meg a szervezetben, a saját szövetei ellen. Azaz nemcsak emésztőrendszeri panaszokat, hanem egyéb szervek károsodását is okozhatja. Az immunfolyamat következtében pusztulni kezdenek a vékonybélben az úgynevezett bélbolyhok, ami miatt csökken a tápanyagok, a vitaminok és ásványi anyagok felszívódása, és felszívódási zavar alakul ki.

Befejezésül mit javasolhatnék annak, aki bármilyen ételintoleranciában, ételérzékenységgel vagy ételallergiással találkozik, mi tegyen, hogyan viselkedjen vele? A válaszom: udvariasan. Fogadja el ezt tényként, és kínálja inkább a számára megfelelő mentes ételekkel, vagy csak egy pohár friss vízzel, ha mással nem tudja, mintsem olyan ételt tukmáljon rá, amivel tovább nehezítheti a helyzetét. 

Forrás: ITT 

Fotó: Getty Images