Teli hűtőből, megkötések nélkül gyerekjáték főzni annak, aki tud. Viszont, ha csak egy ételérzékeny, allergiás van a családban már nehezített a pálya. Aki érintett, az tisztában van azzal, hogy nem játék, a diétát be kell tartani, és sajnos az étel intolerancia hatványozódhat, gyakori a keresztallergia is.
Egyre többen vannak azok, akik nem ehetnek bizonyos ételeket. Tejtermék, gabona, gyümölcs, tartósítószerek, cukor – hosszasan sorolhatnánk. Nem részleteznénk itt a különbséget az ételintolerancia, az allergia vagy az érzékenység között, sokkal inkább szeretnénk bátorítást adni mindazoknak, akik bármelyikben is szenvednek, mert nem áll meg az élet, ha kiderül magunkról vagy egy családtagunkról bármelyik miatt is diétáznia kell. A mentes főzést tekintsük inkább különlegesnek, most úgyis olyan menő mindenféle kihívásnak megfelelni!
Aki valóban intoleráns, allergiás vagy érzékeny valamilyen ételre, összetevőre az nem játszik, pontosan betartja a diétát, mert tökéletesen tudja milyen nem kellemes, fájdalmas vagy – szélsőséges esetben – akár az életére veszélyes lehet, ha nem teszi.
Nem divat
Nem divat ételallergiásnak lenni, egyszerűen manapság már több ismeretünk van, jobban figyeljük a testünk jelzéseit. Egyszerűbben és egyértelműbben kimutatható, ha valami károsan hat a szervezetünkre. Szerencsére. Mert így kielégítőbb életet élhetünk.
Sokaknál egyértelműek a jelek: emésztési tünetek, bőrelváltozások. Ilyen esetekben egy idő után szóba kerül az allergia lehetősége, és ha a vizsgálat pozitív eredménnyel jár, máris ott a papír a kezünkben, amely bizonyítja az allergia tényét.
Nehezebb helyzetben vannak azok, akiknél nem mutatható ki egyértelmű allergia. Nincsen objektív magyarázat arra, hogy mitől vannak tünetei, amelyek lehetnek akár viselkedési problémák, különféle gyulladások a szervezetben, hosszan tartó, megmagyarázhatatlan, náthás állapot vagy éppen gyakori migrén.
Szerencsés helyzetben hosszabb, rövidebb idő után ilyenkor is felvetődik, hogy akár valamilyen étel okozhatja a bajt. Hogy pontosan melyik, az lehetséges, hogy invazív beavatkozással nem igazolható, így marad a kísérletezés. Természetesen orvosi kontroll alatt. Vagyis saját magunk megfigyelése, ételnapló készítése, egyes allergének megvonása, majd visszaterhelése.
De higgyék el, megéri. Mi ismerjük a legjobban saját magunkat, a tapasztalat és a megfigyelés sokkal többet ér bármilyen vizsgálatnál.
Mihez kezdjen egy ételallergiás?
Sokan megijednek, hogy ezután nem ehetnek jót. Tény: nehezíti a hétköznapokat. Étteremben étkezni felér egy orosz rulettel: elhihetjük bárkinek is, hogy az adott étel allergén nélkül készült?
Azért mégis vannak lehetőségek. Itt is a tapasztalat a döntő. A közösségi oldalakon különféle tematikus támogató csoportok nagy segítséget adnak az eligazodásban. Itt kezdőként is megkaphatjuk azt az ismeretet a tagoktól, hogy hol ehetünk minden valószínűség szerint tünetek nélkül.
Vásárlásnál oda kell figyelni. Sok a rejtett buktató. Tej esetében például a savópor tilos, a tejsav fogyasztható. A fűszerek összetevőit éppúgy olvasni kell, mint a felvágottakét. Azért általánosságban elmondható, hogy élelmiszerüzletekben jobb a helyzet, mint néhány évvel ezelőtt volt.
Szinte minden helyettesíthető: tehéntej helyett gabonaitalok – mi csak azért is tejnek hívjuk –, sajtok, sajtkrémek, tejszín, csokoládé, kekszek, felvágottak, készételek, fűszerek. Minden megtalálható, ha tudjuk, mit is keressünk. Ezek a csoportok arra is lehetőséget biztosítanak, hogy recepteket cseréljünk.
Lehet tejtermék és tojás nélkül finom tortát készíteni, készülhet ilyen módon rántott hús, palacsinta, sőt habcsók is. És ez nem varázslat. Inkább odafigyelés, utána járás. Aki elkezdi, ne aggódjon, hamar belerázódik. Ezt néhány éves tejmentes és tojásmentes főzési tapasztalattal a hátam mögött állítom.
Kihívásra fel: nem dől össze a világ, mert mentesen kell főzni!
De hogyan is néz ki egy tejmentes és tojásmentes ebéd? A rántott hús például egy egyszerű csavarral készül: mielőtt megforgatjuk a húst a zsemlemorzsában, étkezési keményítővel vagy liszttel kikevert vízbe mártjuk. Tejmentes zsemlemorzsát például bioboltokban vásárolhatunk, a nagyobb élelmiszerüzletek közül az Aldi is kínál megbízható termékeket.
A krumplipüré ízletes tej nélkül is: főzővízzel, sóval és egy leheletnyivel több vajízű margarinnal kikeverve. Desszertnek mindig jól jön a palacsinta, ez úgy készül tej és tojás nélkül, hogy vizet liszttel, pici olajjal, cukorral, sóval, és egy csipetnyi szárított élesztővel kikeverünk. Garantáltan szakadásmentes és ízletes a végeredmény. A teljes recept itt olvasható. A magyar konyhában a főzelékek rántással készülnek, tejtermékek nélkül. Ennél jóval korszerűbb, és rendkívül finom elkészítési mód, ha a főzelékeket saját magával sűrítjük.
Bár léteznek tojást helyettesítő termékek és módszerek, a személyes tapasztalatom, hogy semmi szükség rájuk. Azok nélkül is elkészíthető bármi, csak a megfelelő recepteket kell megtalálni. Pogácsát készíthetünk krumplival, és ha édesburgonyát is teszünk hozzá, az a színén és az ízén is érződik.
Vegánan is finoman
Tejmentes és tojásmentes recepteket találhatunk vegán ételek között. Az sem baj, ha húsfogyasztók vagyunk. A zöldséges, gabonás finomságok mellé készíthetünk bármilyen sült húst. Steiner Kristóf neve méltán bukkan fel, ha vegán ételekről van szó.
A kedvencem tőle az indiai lencseragu, amely amilyen egyszerű, olyan finom, az őszi és téi időszakban különösen kedvelt étel. Kristóf receptjei édességre is kínálnak alternatívát. A csak „muffin, ami mindent visz” néven ismert süti receptje a végtelenségig variálható, brownie-ja nálunk többször kiválóan vizsgázott tortaalapként. Répatortája is mennyei.
Egyre ismertebbek a nyers torták is, amelyek egyik nagy előnye, hogy sütés nélkül készülnek, általában valamilyen gyümölcs, vagy magok felhasználásával. Az eljárás miatt sem tejtermék, sem tojás, de még gabona sincsen benne. Aki nem ismeri még a nyers édességeket, de szívesen kipróbálná, ebben a nagyon csokis tortában nem fog csalódni: az alapja datolya, a krém pedig avokádóból készült. Nagyszerű párosítás.
Nyomokban tartalmaz
Mi a helyzet a nyomokban tartalmazhat feliratú termékekkel? Mint minden más, ez is egyéni érzékenység kérdése. A Szoknya és Nadrág Magazin ételallergiában érintett munkatársainak hosszú éves tapasztalatai alapján azt mondhatjuk, hogy azon ételféleségek, amelyekre ezt a mondatot ráírják nem tartalmazzák az allergént.
Inkább egyfajta védekezés ez a gyártó, forgalmazó részéről, hogy olyan helyen készült a termék, vagy ott csomagolták, ahol valamikor, valamilyen körülmények között felbukkanhatott az allergén anyag. Például korábban tejterméket tartalmazó ételféleség is megfordult az üzemben. De ez sem garantált.
Ha nem vagyunk biztosak magunkban vagy a termék leírásában, kérjünk hivatalos állásfoglalást a gyártótól, forgalmazótól. A teljes bizonyosságért nem kell többet tennünk, mint egy email vagy telefonhívás. Ennyit megér az egészségünk.
A főszerkesztő mentes konyhája
Polgár Ágnes kisfia ötéves volt, amikor egyértelműen kiderült róla, hogy veleszületett laktózérzékenysége van, ami mellett allergiás a mandarinra és a narancsra. Sokáig a tejcukor érzékenység azért nem derült ki, mert hároméves koráig egyáltalán nem ivott tehéntejet, és valahogy mindig kerülte is a fehér színű ételeket. Nem szerette a kakaót, nem ivott tejet, nem evett joghurtot. Pusztán a fehér ételek látványától öklendezett. A tejtermékeket lecserélni laktózmentesre pofonegyszerű volt, de megválni az egyik kedvencétől, a mandarintól már sokkal nehezebb.
Szerencsére a kisfia megértette, ha nem eszi, akkor nem is lesz a combján, a kézfején, a csuklóján, a karján ekcéma, ami, ha megjelent rajta, fájdalmasan viszketett, húzódott neki folyamatosan. Ezzel viszont nem ehet már puncsos mignont sem, mert abba narancslét tesznek, több vegyes gyümölcsléről, kekszről is le kellett mondania, továbbá bárhol, ahol limonádét vagy szörpöt iszik, mindig hangsúlyoznia kell Áginak, hogy narancsot véletlenül se tegyenek díszként se a gyerek italába.
Arra is ügyelnie kell, hogy sok gyermek orvosság narancs ízesítésű. A karácsonyi asztali díszhez nem a narancsba, hanem az almába szúrja szegfűszeget, és a kacsahúst narancs helyett, barackkal sütötte.
Mindaddig míg a kisfiú hétéves korában az allergén ételek közé be nem került a másik kedvenc gyümölcs, a barack. Továbbá a szőlő, amit szintén szívesen fogyasztott a gyerek. De mondhatni igazán akkor lettek meglőve, amikor a kakaó és a fahéj is a tiltólistára került. A kakaó, magyarul mondva a csokoládé. Milyen érdekes, a kisfiú különösen soha nem volt oda a kakaóért, és bár evett csokoládét, de előbb nyúl gyümölcshöz, vagy kekszekhez. Innentől kezdve viszont elképesztően körültekintőnek kell lenniük, mindkettőjüknek.
Gondoljunk csak egy péksüteményes standra: az almás sütemény fahéjas, ahogy a szilvás is, a baracklekváros ízes táska is kilőve, és minden, ami csokoládés, mint a kakaóscsiga, a kakaóval díszített croissant, de még a mogyorókrémes sütemény is, mert abban is van kakaó. Figyelniük kell arra is, hogy szinte minden péksütemény tejes, ezért csepegtetni kell rá laktáz enzimet, hogy a kisfiú szervezete le tudja bontani a tejcukrot. Az iskolában a kisfiúnak a tanári asztal fiókjában van tartalék laktázcsepp.
Sajnos a legtöbb készen kapott édesség, keksz, sütemény kakaót vagy fahéjat tartalmaz. A töltelékek között meg gyakran szerepel a narancs vagy a barack. Ezért Ági hetente süt süteményt, kekszet, és naponta főz, mert egyikük sem tud csak úgy kint/menzán étkezni.
Gabonaallergiával is lehet élni
A sornak itt még nincs vége. Mert míg a gyerek laktózérzékeny és allergiás hat dologra, addig Áginak hat másik tételt kell kerülnie. Nála tiltólistán van a búza, árpa, rozs, zab, zöldborsó és a kapor. És van egy közös pont: mindketten laktózérzékenyek. Mondanom sem kell, a búzaallergia okozza a legnagyobb fejtörést a családjukban.
Ági nem gluténérzékeny, hanem gabonaallergiás. Noha mindkét betegség a gabonával szembeni érzékenység következménye, van köztük eltérés.
A legfontosabb különbség, hogy a gluténmentes termékek tartalmazhatnak gluténmentes búzát. Viszont egy búzaallergiás egyáltalán nem fogyaszthat olyan ételt amiben bárhogyan előfordul ez a gabona, például búzából készült szőlőcukorként, keményítőként, sütőporként, glükózszirupként vagy maltodextrinként. Így akár csekély mértékben is, de búza szinte bármiben lehet.
És bár Ági a kisfiának vásárol búzából készült termékeket, ezeket szigorúan máshol tárolja, külön készíti el, lehetőleg úgy, hogy ő ne nagyon érintkezzen vele, és külön is mosogatja el utána az edényeket.
Tehát náluk minden étel búza-, árpa-, rozs-, zab-, kapor-, mandarin-, narancs-, barack-, szőlő-, zöldborsó -, fahéj-, csokoládé és laktózmentes, ami lássuk be, nem kis kihívás!
A palacsinta speciális búzamentes lisztből és laktózmentes tejből készül, ha túró a töltelék, akkor az szintén laktózmentes, és mazsola helyett (hiszen az szőlő, amire a kisfiú allergiás) náluk aszalt áfonya vagy aszalt meggy kerül. Míg az almáspitébe nem fahéj, hanem kardamom. A gyümölcslevesbe is, és a szilvás gombóc tetejére is a porcukor kardamommal van keverve a fahéj helyett.
A kakaót nem helyettesítik semmivel sem, mert a kisfiúnak egyik kakaó utánzat sem ízlik. Szerencsére annyira nincs oda a csokoládéért, így nem sütnek csokoládétortát. Ami elég nagy kihívás Áginak, mert azaz egyik kedvence. Legfeljebb nálunk eszik dugiban.
Fahéj helyett kardamom
A kókuszgolyó favorit náluk, amiből egyszerűen elhagyják a kakaót. A Gullón gyártó Maria márkanévre hallgató búza-, tej-, tojás-, és mogyorómentes keksz az alapja. A búzamentes kekszek könnyen morzsálódnak, így a kókuszgolyó, vagy egy kekszalapú torta esetén, mivel könnyen lehet dolgozni vele, tökéletes alternatíva.
Amit laktózmentes vajjal és egy kis laktózmentes tejszínnel kever össze, na meg nagyon sok kókuszreszelékkel a kakaópor helyett, hogy legyen íze a golyóknak, továbbá vaníliás cukorral, és pici sütőrummal aromásítja. A Maria gluténmentes kekszet nagyobb részt kukoricalisztből gyártják, így van egy kis sárgás, barnás alapszíne, ezért nem is lesz olyan nagyon fehér a kakaómentes kókuszgolyó.
Kapormentes tökfőzelék
A kaprot is könnyen helyettesítik, egészen pontosan elhagyják. Náluk a tökfőzelékben, nincs kapor, ami egyáltalán nem hiányzik, hiszen az étel igazi ízét maga a tök adja, amit az ecet vagy a citrom emel ki valójában, a kapor csak zöldfűszer benne. Ahogy a kovászos uborka is finom anélkül. És csemege uborkából is olyat választanak, amiben a fűszerként csak mustármag van.
Fotó: Canva