Az olasz konyhában számos kedvenc ízt és ételt találunk, mint például a bazsalikom, a pármai sonka, a spagetti, a szárított paradicsom, az olíva és a parmezán. De az olasz konyha valójában nem csak ételek sokasága, hanem jóval több. Elrepítünk az olasz konyha világába.
Olaszország egy olyan ország, amelyre a legtöbben a gyönyörű építészettel és a gondosan őrzött kultúrával, a rengeteg látnivalóval asszociál. De Itália mindenekelőtt hihetetlen gazdag gasztronómiájával tűnik ki, amely világszerte ismert szinte mindenki számára. Az olasz konyha rabul ejtette a világot.
Az itáliai konyhát elsősorban a friss és szezonális alapanyagok jellemzik, amelyek nagyon magas minőséget tartanak fenn, és attól függően, hogy hol van Olaszországban, az alapanyagok és az ételek némileg változnak. Az olasz ételek és hozzávalók, amelyekről egészen bizonyosan már nem csak hallottál, hanem kóstoltad is, mint az olíva, a mozzarella, az olasz tészta és pizza, valamint a mascarpone csak néhány példa arra, amit az olasz konyha asztalán találhatunk.
Ennél jóval több féle alapanyag, zöldség, húsféle, tejtermék és fűszer tartozik az olasz étkezési kultúrához. Akárcsak a gazdag és testes borok , likőrök és az erős kávé is. A fekete délidő után már tej nélkül fogyasztható jó gyomorral az olaszok szerint.
Az étkezés előtt, avagy az antipasto ideje
Az antipasto avagy az „étkezés előtt” egy olasz kifejezés, arra, amit mi előételnek nevezünk. Könnyű vagy nehezebb fogások, amiből semmiképpen sem fogyasztanak sokat.
Néhány példa az antipasto-ra:
Prosciutto e melone – Pármai sonka vékony szeletekben, sárgadinnyével tálalva
Bresaola – Ez egy levegőn szárított marhahús, általában vékony szeletekre vágva szolgálnak fel, gyakran olívaolajjal, citrommal és parmezánnal.
Caponata –Egy szicíliai eredetű előétel, amely sült padlizsánból, paradicsomból, olívabogyóból és kápia paprikából készül, amit ecettel és cukorral fűszereznek.
Bruschetta – Pirított fehér kenyér paradicsommal, fokhagymával és bazsalikommal
Caprese – Mozzarella sajt paradicsommal és bazsalikommal tálalva
Frittelle di Zucchine: Tökfasírt cukkiniből. Hasonló amiit mi tócsninak, lepcsánykának vagy éppen zöldségfasírtnak nevezünk. Csak éppen rozmaringgal, bazsalikommal és parmezánnal van fűszerezve.
Az olasz főétel
Lasagne
Ez a finom és laktató étel állítólag Nápoly városából származik, és világszerte nagyon népszerű. A lasagnát sütőben sütik, és vékony tésztalapokból áll, amelyeket hússal, sajttal, zöldségekkel és különféle szószokkal, például paradicsomszósszal tarkítanak.
Ossobuco alla Milanese
Minden húsimádó el van ragadtatva ettől az olasz finomságtól. Az Osso buco alla Milanese egy hagyományos olasz pörkölt, amely borjúcsülök szeletekből készül fűszerekkel, zöldségekkel és fehérborral párolva. Amikor elkészül apróra vágott citromhéjat, petrezselymet és fokhagyma keveréket adnak hozzá, hogy az étel teljes legyen.
Arista alla Fiorentina
A Toszkán vidék hagyományos sertéssültje az Arista alla Fiorentina fokhagymával, rozmaringgal és fehérborral vagy vörösborral fűszerezve készül. Gyakran az ünnepi asztal fő étele. Firenzében a karácsonyi menü attrakciója. Burgonyával vagy ropogós kenyérrel tálalják.
Rizottó
A rizottó az az olasz rizzsel készült étel, amelynek összetevői kissé eltérnek attól függően, hogy Olaszország melyik részében főzik. Az olasz tengerparton például a rizottó gyakran tartalmaz halat és kagylót, miközben az Adriai-tengertől minél távolabb kerülve egyre inkább előkerülnek az olyan összetevők, mint a spárga, a sütőtök és a saláta. A hús és a kolbász is rendszeresen visszatérő hozzávalók.
Panini
A panini két vékony kenyér közé pakolt szendvicsfélét jelent, amit az olaszok összesütnek. Sütőben vagy grillben összenyomva sütik, hogy lapos, kívül ropogós, de belül omlós, meleg és összeolvadt ízorgiát adjon. A panininek néhány klasszikusa például a Caprese Panini: Friss mozzarella, paradicsom és bazsalikom a kenyérszeletek között. A Prosciutto e Formaggio Panini: Pármai sonka és sajt kombinációja, gyakran rukkolával vagy más zöldségekkel megpakolva. A Vegetarian Panini: Zöldségek, például sült paprika, cukkini, paradicsom és sajtot jelent. A Chicken Pesto Paniniben grillezett csirkemell van pesto szósszal, sajttal és esetenként friss zöldségekkel.
És végül de nem utolsó sorban: az olasz tészta
Természetesen nem szabad kihagyni Olaszország egyik fő jellegzetességét: a tésztát. Ha Olaszországban jár mindenképpen kóstolja meg a regionális specialitásokat a felkeresett városokban. Ha gluténérzékeny, búza allergiás is talál megfelelő éttermet. Például Rómában tartózkodik, ajánljuk a Pasta Carbonarát. Ez az a tésztaétel, ami mindösszesen csak tojásból, sajtból, guanciale croccante-ropogós szalonnából és fekete borssal fűszerezve készül. Ha Bolognába látogat, akkor a népszerű pasta bolognese-t ajánljuk kóstolásra, mi mást? Genovában pedig a pasta el pesto lehet jó alternatíva. Bizonyára ismerős a fokhagyma, fenyőmag, olívaolaj, bazsalikom és parmezán sajt összezúzott egyvelege a tészta tetején.
Végezetül a desszert
Az olasz finomságok különösen megédesíthetik az utazásunkat. A nézelődés, a múzeum és templomlátogatások között, a vásárlások után jól eshet a desszert vagy kávészünet.
Fagylalt
Egy olaszországi látogatás nem teljes az olaszok által gelatonak nevezett lágy, krémes fagylalt megkóstolása nélkül. Ezt a finomságot fagylalt tölcsérben vagy csészében szolgálják fel, és a gelato textúrája lágyabb a hagyományos fagylalthoz képest. Ha laktózérzékeny vagy gluténérzékeny lennél, akkor se ess kétségbe, találhatsz mentes változatot is, szorbé vagyis víz alapú fagylalt néven. A Gelato szinte minden ízben kapható, így akár gyümölcsös, csokoládés, kávés, mogyorókrémes, pisztáciás vagy diós ízesítésűt is találsz.
Torrone
Az olasz csemege krémes és ragadós, és olyan összetevőkből készül, mint a méz, tojásfehérje, pörkölt dió és a citromhéj. A legtöbb olaszországi kávézóban és édességboltban vastag szeleteket találhatsz ebből a finomságból. Különböző fajtákban és állagokban kapható, és ha hozzám hasonlóan csokifanatikus vagy, akkor csokoládéba mártott Torrone-t ajánljuk. Legismertebb Torrone Cremona városa, Észak-Olaszországban.
Tiramisu
Az olasz konyha desszert kínálatába tartozik z itthon is népszerű kávéval átitatott piskótából és rétegezett mascarpone krémből készült finomság a tetején kakaóval szórva. A Tiramisu az egyensúlyról szól. Az édes, kávés és a krémes összetevők harmonikusan egyesülnek, amik így együtt kifinomult és páratlan édességet alkotnak.
Olasz kávé
Az olasz kávé valóban valami extra, és nem csoda, hogy Olaszország egy olyan ország, amelyet sokan erős és tradicionális kávékultúrával társítanak. Olaszországban a kávét caffé-nak hívják, és az eszpresszó szinonimája. Ha Olaszországban rendel egy csésze kávét, ne lepődj meg, hiszen egy csésze kávé az olaszok számára ugyanaz, mint egy adag erős és bőséges koffein. Az olasz kávéhoz használt szemes kávé, valamint a pörkölési eljárás az ország különböző részein más és más.
Ha a kávét tejesen szereted, akkor kérj cappuccinót: amiben annyi eszpresszó van, mint amennyi fölözött és párolt tej. A kávét még tejesebben kedvelőknek jó választás a caffè latte, sok tejjel amit az eszpresszó mellett vagy benne kínálnak, és annak, aki éppen, hogy egy kis tejhabbal szereti a kávét, annak pedig a latte mocchiato (eszpresszó egy kis tejhabbal) jöhet csak szóba.
Éttermek és kifőzdék
Olaszországban a különböző étkezési helyeket kissé eltérő neveken emlegetik, ami egy újonnan érkező számára kissé zavaró lehet. Ezért szeretnénk segíteni a különböző éttermek közötti különbségek tisztázásában, hogy amikor legközelebb Olaszországban tartózkodik, igazi profi legyen!
Ristorante (Nem pecabolt)
Az úgynevezett Ristorante alapvetően formálisabb, és a legtöbbször fényűzőbb ebédeket és vacsorákat jelent, hasonlóan úgy, mint hazánkban, ha étterembe megyünk. Az olasz éttermekben általában egy recepciós vagy maga a házigazda üdvözli a vendéget az asztalnál, ahol egy pincér máris készen áll a kiszolgálásra. Kivéve nagyon zsúfolt helyeken.
Trattoria
A Trattoria egy kötetlenebb és hétköznapibb lehetőség ebéd vagy vacsoraidőben. Olyasmik mint nálunk a kisebb kifőzdék. Nem mindig válogathatunk étlapról, sokkal inkább a kifüggesztett tábláról olvashatjuk le a napi, heti vagy szezonális kínálatot. Egy trattoria-ban ne várjunk elegáns terítőket, precíz kiszolgálást, de az árak általában olcsóbbak és a hangulat is lazább, mint egy étteremben. A felszolgált ételek kivételes, háziasabb ízűek lehetnek. A trattoriákban gyakran megtalálhatók az adott régió kulináris specialitásai.
Hostaria/Osteria
Korábban az Osteria vagy az úgynevezett Hostaria egy visszafogottabb fogadó volt, amely gyakran kínált éjszakai szállást. Az újonnan érkező vendégeket általában helyi borral és egyszerű harapnivalóval szolgálták fel. Manapság az Osteria és Hostaria kifejezéseket használják a panziókra, de általában az Osteria a kisebb családi tulajdonban lévő panziókat jelenti, nyugodtabb, családiasabb és egyben autentikusabb légkörben. A hangsúly itt az italokon, különféle borokon és aperitifeken van. Az Osteriákban a helyi ételeket kínálják.
Enoteca:
Borbár, ahol a borokra fókuszálnak. Itt különböző borokat kóstolhatsz meg, gyakran kísérve helyi sajtokkal és húsfélékkel.
Paninoteca
Egy hely, ahol friss péksüteményeket, péksüteményeket mint például a panini és más szendvicseket kínálnak, különböző feltétekkel.
Pizzéria
A pizzéria, ahogy a neve is mutatja, egy olyan hely, ahol korábban csak pizzát szolgáltak fel. Egy igazi pizzériára jellemző, hogy saját, tapasztalt pizzasütő által készített, kőkemencében sütött különleges pizzát kínálnak. Az utóbbi időben több pizzéria elkezdte bővíteni kínálatát, és ma már más ételeket is felszolgálnak.
Az olasz konyha világnapját minden évben január 17-én ünneplik. Ez alkalomból a világ minden táján tisztelgünk az olasz konyha kivételessége előtt. Ezen a napon az olasz ételeket és gasztronómiát ünneplik különböző rendezvényeken, fesztiválokon és éttermekben. Az esemény célja az olasz kulináris hagyományok tisztelete és népszerűsítése.
Fotó: Lazarita