A forróságban jólesik valami könnyű, mégis laktató finomság. Ilyen lehet a vajbab leves is, ha az évszaknak megfelelően készítjük. Vagyis a nyári zöldbableves bátran szakít a hagyományokkal. Nem nehezíti a rántás vagy a habarás. Van benne viszont tejföl és citrom, vagy ecet. És jócskán petrezselyem

A zöldbablevest érdemes ilyenkor, a nyári melegben másként készíteni, mint ősszel vagy télen. Szinte kár a zsenge, friss zöldségek ízét elnehezíteni liszttel és túl sok zsiradékkal. A Könnyű nyári zöldbableves csak tejföllel készül, liszt nélkül, minimális zsiradékkal.

Hozzávalók

50 dkg sárga hüvelyű zöldbab, más néven vajbab

1 nagy vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 közepes sárgarépa

3 közepes fehérrépa

1 dl tejföl

1 csapott teáskanálnyi őrölt piros paprika

pici olaj

savanyításnak néhány csepp citromlé, vagy fél-egy evőkanálnyi ecet ízlés szerint

fél csokor petrezselyem

Elkészítés

Előkészítjük a zöldségeket, és a fűszereket, hogy minden kéznél legyen. A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, a répákat karikázzuk, a petrezselymet felaprítjuk.

Majd olajon dinsztelni kezdjük a hagymát, amikor már kezd színe lenni, akkor hozzáadjuk a kétféle karikára vágott répát, majd a zúzott fokhagymát, kicsit összepirítjuk az egészet, majd hozzáadjuk a darabokra tört zöldbabot, átforgatjuk, megszórjuk a piros paprikával, majd felöntjük nagyjából másfél liternyi vízzel. Sózzuk, borsozzuk, adhatunk hozzá egy kis zöldfűszer-keveréret, vagy vegetát, ha szeretnénk, de nem muszáj, a zöldségek így is elég intenzívek. Közepes hőfokon főzni kezdjük.


Amikor a bab megpuhul, ha szükséges utána fűszerezzük, majd a tejfölt összekeverjük egy kis tálban vagy bögrében a levesből kimert merőkanálnyi lével és beleöntjük az egész leveshez. Összeforraljuk, majd bőségesen megszórjuk petrezselyemmel és savanyítjuk a citrommal vagy az ecettel. A nyári zöldbableves langyosra hűlve a legfinomabb.