Hát újra itt van A Bridgerton család. A sorozat, amely a harmadik évaddal Penelope Featherington és Colin Bridgerton egymásra találását mutatja be. Vártuk őket, kíváncsiak voltunk rájuk. Szeretnénk bekukkantani a mindennapjaikba, amely persze a szerelem körül forog. Mondhatni, ez legyen a legnagyobb gondjuk. Pedig igen, valójában a szerelem, a társunk megtalálása ha nem is gond, inkább feladat, mégis nehéz feladat. A szerelem alapjai még mindig ugyanazok most, mint a 19. században. Nézzük, hogy csinálják a Bridgerton-ok!

Sorozatajánlót írni többféleképpen lehet. Nem csak szavak ezek egymás után. Vannak, akik összefüggéseket keresnek. Más sorozatokhoz hasonlítják az aktuálisan vizsgáltat. Elemzik a történéseket, a szereplők hitelességét. Elhelyezik a bemutatott korszakban, vizsgálják, hogyan illeszkedik a jelenhez. Más, mint a többi? Vagy éppen semmi újdonság nincs benne? 

Aki kritizálni akar, az kritizálni fog. Aki dicsérni, az azt. Egyes elemzők mást emelnek ki a széria kapcsán, más ragad meg bennük. Amiben valószínűleg minden sorozatajánlót író egyetért, hogy azt írja le, amit éppen az adott pillanatban jónak lát. Amit most átél, ami a hitrendszeréhez passzol. A magam részéről ilyenkor igyekszem ösztönös lenni, mit úgy általában. Nem próbálkozom, egyszerűen leírom, ami eszembe jut. Most éppen A Bridgerton család harmadik évadáról.

Kész regény, nem csak szavak halmaza

Penelope Featherington és Colin Bridgerton gyerekkoruk óta ismerik egymást. A mezőn tett séta alkalmával találkoztak. Rögtön barátok lettek, bár Penelope szinte azonnal gyengéd érzéseket táplált a fiú iránt. Romantikus pillanat lehetett. Kész regény. Ugyebár valóban egy regényszéria az alapja a sorozatnak. 

Ez alapján elmondható, hogy nem valódi, megírt, ilyen nincs is. Szavak halmaza. Azért ne szaladjunk annyira előre. Azért talán mondhatjuk, hogy Colin sem volt közömbös. Csak hát mégis csak nehéz a barát zónából kilépve megvallani a szerelmet. Colin után Penelope egy másik Bridgerton barátja is lett, mégpedig Eliose-é.  

Nem alakult olyan egyértelműen ez a kapcsolat, voltak benne döccenők, fordulópontok, amikor majdnem véget ért. Aztán történt valami, ami tovább lendítette az eseményeket. Egy olyan momentum, ami mondhatni minden párkapcsolat alapja kell, hogy legyen. Erről a momentumról szól a Bridgerton család harmadik évada. 

A saját történetünket írjuk

Egy párkapcsolatba belevágni, dönteni a másik mellett komoly próbatétel. Feladat. Nem elegendőek az érzések, annál sokkal több szükséges. Mélyebb, komolyabb. Elköteleződés. Bátorság. Önmagunk felvállalása. Kitartás. Hit. Önmagunkban és a másikban. A szerelem alapjai még mindig ugyanazok most, mint a 19. században. 

Penelope és Colin nincs könnyű helyzetben. Penelope miközben elveszítette legjobb barátnőjét, Eloise-t, egyedül marad. A titkára is fény derült a második évad végére. Férjet szeretne, és el szeretné felejteni Colint, aki ugye több, mint barát a számára. Csak hát Colin nemrég érkezett haza európai körútjáról, és nem éppen visszafogottan nyilatkozik arról, hogy milyen jó volt ott neki, mennyi impulzus érte, és milyen formában. Colin is ír, és ugye Penelope is. 

Ez a közös pont sem segít Penelope-nak abban, hogy elfelejtse Colint, de ugye muszáj. Vagyis nem muszáj, de éppen nem lát más lehetőséget. És itt jön a képbe Colin, aki segít Pen-nek a férjkeresésben. Felgyorsulnak az események, mégis csak nyolc részbe kell belesűríteni mindent. Az ilyen történetek láttán nekem mindig bevillan a valóság. Ez vajon hogy történne most? Megtörténhet? Pont így, vagy kicsit máshogy? Vagy nagyon meseszerű? 

Arra jutottam, hogy igen, megtörténhet hasonló a valóságban is. Mindannyian a saját történetünket írjuk. Azért vagyunk felelősek. Nem nyolc részben, hanem egy életen át. 

Szavak, amelyeket ki kell mondanunk

Mindig találok a valósághoz, az én valóságomhoz passzoló momentumokat egy sorozatban. Végül is azért is nézhetjük ezeket, mert ismerős, amit látunk. Hátha kapunk mankót a való élethez is, ami segíthet tovább billenteni az aktuális akadályokon. Ami éppen megfog valamiért. Akár szavak, mondatok formájában. 

Például az, amikor Penelope édesanyja, Portia Featherington azt mondja a lányának: Apád egy gyenge férfi volt. Kegyetlen. Nem vágytam másra csak biztonságra. De még azt sem tudta megadni nekem. De lettetek nekem ti. És legfőbb vágyam volt, hogy nektek jobb életetek legyen.

Francesca Bridgerton szerelme Lord Kilmartin-nal mellékszálként bújik meg, mégis fontos. Mert egy másfajta érzelemvilágot mutat be. Francesca szavaival a szerelem lehet másmilyen. Nem minden kapcsolat kell, hogy drámai és küzdelmes legyen. Ami köztünk van, az könnyed, és… Ez szerelem. Képtelenség olykor meghallani a saját hangomat ebben a hangzavarban. Míg John mellett hallom önmagam. Egyre tisztábban.

Hiába válaszol minderre az édesanya, Lady Bridgerton imigyen: Amikor megismertem apádat, akkora hatással volt rám, hogy még a szavam is elállt. Azt hittem, mindenkinek ilyen a szerelem. Váratlan, sodró, gyors. Te megmutattad, hogy lehet másmilyen, tud szép lenni a lassú ismerkedés.

Az ötven felettiek szerelme is belefért a nyolc részbe. Lord Marcus Anderson teszi fel a kérdést Lady Bridgerton-nak: Volna kedve kideríteni, hogy tartogat e valamit az élet kettőnknek? Ugye, hogy milyen lényeges, és nem mindennapi kérdés ez, ha szerelemről van szó? 

Nem azért szeretlek, amit értem teszel

A címszereplő szerelmespár beszélgetései is telibe találtak. Így a most következő is. Amikor nagy bajba kerül életünk szerelme, miközben mi dühösek vagyunk rá, mit tehetünk? Söpörjük félre a kellemetlen érzéseinket, mintha mi sem történt volna? Legyünk durcás kisgyerekek, akik nem tesznek semmit? Vagy érett felnőttként tegyük félre a saját sértettségünket, és legyünk ott a másiknak? Colin és Penelope ez utóbbit választották, lássuk, mit mondtak egymásnak: 

– Hogyan segítsek neked?

– Úgy, hogy szeretsz. Nem azért szeretlek, amit értem teszel. Hanem mert kedves vagy. Empatikus. És oly gondoskodó. Nekem elég, ha önmagad vagy. Nem kérem, hogy megments, csak azt kérem, hogy állj mellettem. Hogy ölelj, hogy csókolj.

– Nagyon vágyom mindezekre én is.

– Akkor mégis mi tart vissza?

Mindezekről elmélkedtem, miközben néztem, ahogyan kibontakozik ki Colin és Penelope szerelme, szavak és tettek formájában. Minden úgy volt jó, ahogyan történt. A másik érzéseiért, viselkedéséért nem mi felelünk, azt megváltoztatni nem tudjuk. A szerelem döntés kérdése. Önmagunk és a másik mellett egyaránt döntünk. A kettő együtt működik, mi ketten együtt megyünk tovább. 

Nekem erről szólt A Bridgerton család harmadik évada. 




Fotó: Netflix
Müllner Helga