Olvasási idő: 2 perc

Okos reggeli: zabkása vagy köleskása, a tuti energiáért

A reggelit nem jó kihagyni. Az éhségtől könnyebben lankadni kezd a figyelmünk és hamarabb elfáradunk, már jóval az ebéd előtt. A zabkása vagy köleskása segíthet. Ha a kásánk laktató és fehérjedús, bármilyen meglepő, még az alakunknak is kedvezhetünk vele.


Először is szögezzük le, nem a félkész, zacskós kásáról írunk. Kerülnénk, ha lehet minden feleslegesen hozzárakott cukrot, sót és ízfokozót.

Tudjuk, hogy a kása lehet rémunalmas ízű, és azt is, hogy élhetjük meg macerásnak az elkészítését. Még is valljuk, érdemesebb akár hamarabb s felkelni egy jó kásáért!

Még akkor is, ha fogyni szeretnénk, sőt különösen akkor nem jó kihagyni a reggelit, ellenben fennáll annak a veszélye, hogy már jóval ebéd előtt jelentősen megnő az éhségérzetünk, ami viszont jelentősen megnehezíti a fogyást, mert tuti minden máshoz nyúlunk. Ám ha a kásánkhoz fehérjeforrást is adunk, nem csak finomabb lesz, hanem egészségesebb és energiadúsabb is.

Okos reggeli – zabkása vagy köleskása


Ha valaki vajat vagy túrót és cukrot akar tenni a zabkásaba, az még nem olyan nagy probléma, amíg a kását nem borítja be a cukor. Ahhoz, hogy a kása energiadús és fehérjeforrás is legyen, főzzük így:

  1. A kását víz helyett készítsük tejjel. A zabkása vagy köleskása nem csak ízletesebbé válik, a tej könnyedén biztosít több fehérjét is így a reggelihez. 100 gramm zabpehelyhez adjunk 400 ml tejet vagy 150 gramm köleshez 150 ml tejet.
  2. Keverjünk bőven bele túrót, tejfölt vagy görög joghurtot a kása mellé. Adjunk hozzá egy adag lekvárt a tetejére, hogy ízt és édes aromát kölcsönözzünk a kásának. Ne legyen unalmas, szürke az íze.
  3. Adhatunk akár egy nyers tojást is a forró zabkásához tejtermék helyett.
  4. A zabkása tetejére szórjunk diót, mandulát vagy akár mogyorót. Tehetünk rá mogyoróvajat vagy juharszirupot is persze csak visszafogottan. A nem minimalista módon készített zab vagy köleskása segít megbirkózni és kordában tartani az éhségérzetet.
  5. Bogyós gyümölcsök helyett tehetünk reszelt almát- vagy banánkarikákat is a kására. A kásafőzés vége felé adhatjuk hozzá őket. Így kicsit összemelegednek a kásához, miközben már ízesítik azt.
  6. Ha szereted a répát, akkor próbáld ki a vidám ízű répatorta zabkását. Ehhez fözd meg a kását mandulatejben, és ízlés szerint a főzés elején vagy a végén adj hozzá nagyon finomra reszelt sárgarépát. A főzés végén adj a zabkásához egy kis juharszirupot vagy kevés nádcukrot, fahéjat, kardamomot és például őrölt mandulát.

Tiramisu kása – kettő az egyben


Ha nem szeretnénk külön vacakolni a kávéval is, vagy soknak találnánk a tejes kávét a tejes ásával, akkor készítsük egyben a kettőt. Ehhez a zabot, a kölest vagy a rizsdarát öntsk fel a tejjel, finoman szórju meg cukorral, a vaníliás cukorra és adjuk hozzá az instant kávét. Kevergetve, közepes lángon főzük meg a kásánkat. Egy-egy evőkanál mascarponéval a tetején tálaljuk. Adhatunk hozzá egy-egy babapiskótát is és kakaóval vagy fehércsoki pralinéval is megszórhatjuk a tetejét.

Tiramisu zabkása

Fotó: Getty Images

Szoknya és Nadrág Magazin

Az élet sokszínű, ahogyan mi magunk is azok vagyunk. Témáinkat az életből merítjük, írásainkkal az élet valódiságát mutatjuk meg. Tőlünk mindenkinek. Embereknek emberségesen.

Szólj hozzá!

Van gondolatod, tapasztalatod a témában? Írd meg a véleményed vagy történeted a Facebook-oldalunkon – kíváncsiak vagyunk, te hogyan látod!

Oszd meg a cikket!

Ha úgy érzed, másnak is adhat ez a cikk valamit, oszd meg bátran – egy jó gondolat néha messzebb gyűrűzik, mint hinnénk.

Ha tetszik a magazin:

Támogass bennünket, hívj meg egy kávéra.

 

Olvasd el ezt is

Jóllét, ami továbbgondolkodtat

Válogatott írások testi-lelki egyensúlyról, önismeretről és az emberi létről.

Ebben a válogatásban olyan cikkeket szemlézünk, amelyek túlmutatnak a felszínes jóllét-tanácsokon. Gondolatébresztő írások test és lélek kapcsolatáról, életmódváltásról, belső munkáról – hogy a mindennapi jól-létből valódi jóllét lehessen.
Az élet sokszínű, ahogyan mi magunk is azok vagyunk.

Témáinkat az életből merítjük, írásainkkal az élet valódiságát mutatjuk meg.

Tőlünk neked.

Iratkozz fel a hírlevelünkre

Lépj be az Olvasói Sarokba különleges tartalmakért!
© 2017-2025 Szoknya és Nadrág Magazin – Minden jog fenntartva.