Olvasási idő: < 1 perc

Albóndigas, a spanyol húsgombóc

Minden vidéknek megvan a maga fasírtja. A spanyolok például szósszal kínálják – és ahogy nálunk, ott is sokféle változata létezik. Mi most a paradicsomos verziót főztük meg. Aztán el is pusztítottuk két pofára – frissen sült, gluténmentes barna kenyérrel tunkolva az utolsó cseppig. De finom krumplival vagy tésztával is.

Hozzávalók
Húsgombóc
2 gerezd fokhagyma
3 ek (gluténmentes) zsemlemorzsa
1 tojás
500 gramm darált marhahús
tengeri só
bors
szerecsendió

Szósz
3 ek. olívaolaj
1 púpozott ek. rizsliszt
1 nagy fej hagyma és 2 gerezd fokhagyma
1 zöld húsú kaliforniai paprika
150 ml víz vagy csirkehúsleves alaplé
150 ml vörösbor (gyerekek mellett elhagyható)
700 ml paradicsompüré vagy 400 g darabolt paradicsom konzerv
1 ek. paradicsom sűrítmény
1 tk. cukor
fél kk. chilipehely, ízkés szerint: szerecsendió, só, bors

Elkészítés

A hozzávalókat alaposan összekeverjük, kicsit állni hagyjuk a hűtőben, majd húsgombócokat gyúrunk belőle. Majd kevés olívaolajban többször megforgatva átsütjük őket. Ha van valamilyen párolva sütőnk, mint az actifry vagy akár légkeveréses sütőben is kérgesre süthetjük a gombócokat.

A kockára vágott hagymát és a csíkokra vágott kaliforniai paprikát pároljuk puhára és, pirítsuk meg a visszamaradt olajban. Adjuk hozzá a vizet vagy az alaplevet, a vörösbort, a paradicsompürét és a sűrítményt és a fokhagymát.

A szószt  ízlés szerint sóval, borssal, a cukorral és a chilipehellyel ízesítjük.

A húsgolyókat a paradicsomos szószban lassú-közepes tűzön nyitott fedő alatt, időnként kevergetve mintegy félóra-negyven perc alatt készre főzzük. Ha a húst külön előre kérgesre sütöttük, akkor a húst elég csak összerottyantani a szósszal, amire elég tíz perc is.

Szoknya és Nadrág Magazin

Az élet sokszínű, ahogyan mi magunk is azok vagyunk. Témáinkat az életből merítjük, írásainkkal az élet valódiságát mutatjuk meg. Tőlünk mindenkinek. Embereknek emberségesen.

Szólj hozzá!

Van gondolatod, tapasztalatod a témában? Írd meg a véleményed vagy történeted a Facebook-oldalunkon – kíváncsiak vagyunk, te hogyan látod!

Oszd meg a cikket!

Ha úgy érzed, másnak is adhat ez a cikk valamit, oszd meg bátran – egy jó gondolat néha messzebb gyűrűzik, mint hinnénk.

Ha tetszik a magazin:

Támogass bennünket, hívj meg egy kávéra.

 

Olvasd el ezt is

Jóllét, ami továbbgondolkodtat

Válogatott írások testi-lelki egyensúlyról, önismeretről és az emberi létről.

Ebben a válogatásban olyan cikkeket szemlézünk, amelyek túlmutatnak a felszínes jóllét-tanácsokon. Gondolatébresztő írások test és lélek kapcsolatáról, életmódváltásról, belső munkáról – hogy a mindennapi jól-létből valódi jóllét lehessen.
Az élet sokszínű, ahogyan mi magunk is azok vagyunk.

Témáinkat az életből merítjük, írásainkkal az élet valódiságát mutatjuk meg.

Tőlünk neked.

Iratkozz fel a hírlevelünkre

Lépj be az Olvasói Sarokba különleges tartalmakért!
© 2017-2025 Szoknya és Nadrág Magazin – Minden jog fenntartva.