A Hét nyelven beszélő fokhagyma-krémleves receptje Schäffer Erzsébet újságírónőtől először a Nők Lapjában jelent meg nyomtatásban. Ez a főétel a tél elengedhetetlen étke, főleg nátha, influenza idején. Folyékony, pompás ízű „gyógyszer.”
A fokhagymalevesek királynőjében az is nagyszerű, hogy könnyen és gyorsan elkészíthető. Így ha már betegen főzzük magunknak, akkor sem kell nagyon megerőltetnünk magunkat egy jóízű, melengető és gyógyító levesért.
A fokhagymalevesek királynője:
Hét nyelven beszélő fokhagyma-krémleves
Hozzávalók
5-8 dkg margarin
10 gerezd fokhagyma
3-4 fakanál liszt
1 liter tej
fél-háromnegyed liter víz
2 dl tejszín
2 erőleveskocka
csipetnyi őrölt szerecsendió
2 korty konyak vagy pálinka
pici fehérbors
pici majoránna
3-4 ujjnyi elmorzsolt kék sajt (rokfort vagy hasonló – ez kb. 10 dkg), de ha gyermek eszi, neki egy egyszerű kemény sajt, például trappista is megteszi. Mint a fotón.
Elkészítés:
Fazékban felolvasztom a margarint, beleteszem a lisztet, kevergetem gyönge tűzön, nem pirítom. Belerakjuk a szétnyomott fokhagymát, tovább kevergetem, és szépen felöntöm a tejjel, a vízzel meg a tejszínnel. Vigyázok, ne legyen csomós. Minden más hozzávalót beleteszek, fűszereket, konyakot, leveskockát, sajtot és forrás után még 15 percig hagyom csöndesen főni. Pirított barnakenyér-darabkákkal vagy reszelt sajtba nyomott pirított kiflikarikákkal tálalom.
Fotó: szerző